Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » Milliyet Sanat 50 yaşında

Milliyet Sanat 50 yaşında

Milliyet Sanat 50 yaşında04 Ekim 2022 - 09:10
Milliyet Sanat, Abdi İpekçi’nin öncülüğünde başlayan ve birbirinden değerli isimlerin katkılarıyla zenginleşen 50 yıllık yolculuğunu, raflarda ve dijital uygulamalarda yerini alan Ekim 2022 sayısıyla kutluyor.
Yeni yaşına yeni tasarımıyla başlayan Milliyet Sanat dergisi sanatseverlerin arşivinde mutlaka bulunması gereken 50. yıl özel sayısıyla okurları köklü geçmişinde bir yolculuğa çıkarıyor.
 
Bu özel sayı için Milliyet Sanat’ın 50 yıllık arşivini tarayan Evrim Altuğ, Türkiye’nin dünden bugüne sanat haritasını çıkarıyor. Kültür sanat dünyasının önemli isimleri Milliyet Sanat’ın ilk 50 yılına dair anılarını ve görüşlerini anlatırken Seray Şahinler, hazırladığı derlemeyle derginin sayfalarından geçen yazar, çizer ve şairleri anarak Türk edebiyatının hikâyesine kapsamlı bir bakış sunuyor. 
 
Daha genç ve daha dinamik bir şekilde bir sonraki 50 yıla koşmaya hazırlanan Milliyet Sanat’ın Ekim 2022 sayısının plastik sanatlar bölümünde Cem Erciyes, SALT Beyoğlu ile Galata’da açılan; geçmişte etkili olmuş kavramları, akımları ve sanatçıları hatırlama, üstüne yeniden düşünme imkânı sunan “Sahnede 90’lar” sergisini kaleme aldı. Gizem Çetimen ise “Allegory of The Cave” başlıklı 11. kişisel sergisini Galeri x-ist’te açan Ansen ile konuştu.
 
 
Ayın söyleşisinde Aslıhan Gürbüz var
 
Asu Maro’nun bu ayki söyleşi konuğu “Bana Karanlığını Anlat” filmindeki performansıyla Adana Altın Koza Film Festivali’nde En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nü alan Aslıhan Gürbüz. Gürbüz, “Beni bir çocuğun hayaline ortak ettiler, bir sürü paradan daha kıymetli bir şey bu” diyor. Sinema sayfalarında ise Müjde Işıl’ın yönetmen Ömer Faruk Sorak ile söyleşisi yer alıyor. Sorak, “Bandırma Füze Kulübü” filminden yola çıkarak “icat çıkarma”nın önemine değiniyor. Sinema sayfalarında “Filmekimi’nde ne izlesek?” diye düşünenler için öneriler var. Özgür Yılgür, tam dokuz yıldır merakla ve özlemle beklenen yeni Yeah Yeah Yeahs albümü “Cool It Down”u yazdı. Eda Solmaz, bir Marvel filminin müziklerini besteleyen ilk kadın olan Pınar Toprak ile söyleşti. Sahne sanatlarında iki ustayı bir araya getiren “Sidikli Kasabası Müzikali” yer alıyor. Füsun Demirel ve Settar Tanrıöğen distopik bir dünyada geçen müzikali ve sahnede bir arada olmayı Baran Danış’a anlattı. 25 Ekim’de “Kibarlık Budalası Remix” ile başlayacak 26. İstanbul Tiyatro Festivali’nin seçkisi de yine Milliyet Sanat’ta.
 
 
Nilgün Marmara anılıyor
 
Son zamanların üzerine çokça konuşulan kitaplarından “Babamın Bağlaması”nı yazarı Kemal Varol, Efnan Atmaca’ya anlattı. Dünyada bir kez daha kadınlar özgürlükleri için direnişteyken Nilgün Marmara’yı anmadan olmaz elbette… 13 Ekim 1987’de kaybettiğimiz şairi Betül Dünder “Hep başkasının Nilgün’ü” yazısıyla anıyor/anlatıyor. Yaratıcı olmanın sürekli bir şey üretme telaşının “Demokles’in Kılıcı” gibi başımızda sallandığı bir dönemde hazırladığı podcast serisi “Üretim Kaydı”yla Esra Ece Kuleci hem kavramı sorguluyor hem de üretenlerin arşivini tutuyor.