Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » Kulağımızda bi’dolu edebiyat

Kulağımızda bi’dolu edebiyat

Kulağımızda bi’dolu edebiyat21 Şubat 2022 - 09:02
İKSV’nin 50. yılı kapsamında hayata geçirdiği podcast serisi “Dile Kolay” dil ve kültür ilişkisi etrafında bizi düşünmeye davet ederken biz de dilimizi ve dimağımızı zenginleştiren edebiyat içerikli podcast’lere baktık.

Seyhan Akıncı

 

Bu sene 50. yılını kutlayan İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından dil etrafındaki güncel meseleleri tartışmak üzere başlatılan ve İKSV Kurum Kimliği ve Yayınlar Direktörü Didem Ermiş Sezer ile Mümkün İletişim Kurucu Ortağı İlkay Baliç’in hazırlayıp sunduğu “Dile Kolay” podcast’i hayatımızın temel parçası dili odağına alarak dil ve kültür ilişkisini irdeliyor. Bunu yaparken de her programda ayrı başlıklar hâlinde konunun uzmanları hem öğretici hem de merak uyandırıcı sohbetleriyle dinlemekten büyük zevk alacağınız bir içerik ortaya çıkarıyor. Türkçenin tarihine yolculuk ile başlayan başlayan podcast serisi 12 bölüm olarak planlanmış. İlk etapta sadece dil ile ilgilenenlere hitap edecek bir içerik gibi görünse de seçilen konu başlıkları, Sezer ve Baliç’in konuklarına yönelttikleri sorularla getirdikleri açılımlar kültür temalı en nitelikli podcast’lerden birinin ortaya çıkmasını sağlamış. Hatta Yiğit Bener’in konuk olduğu ikinci bölümün favorim olduğunu da söyleyebilirim. “Dile Kolay”ın yanı sıra podcast dinleyebileceğimiz platformlarda edebiyatı temel alan pek çok nitelikli podcast var. 

 

Ben Okurum

 

Yayıncılık dünyasının deneyimli ismi Deniz Yüce Başarır’la aşıları heyecanla beklediğimiz maskeli hayatımızın bu derece uzun soluklu olacağını ummadığımız günlerde konuşmuştuk emeklilik projem dediği “Ben Okurum” podcast serisi hakkında. Klasiklerden çağdaş yazarlara uzanan geniş yelpazede Başarır, her bölüm okumaktan büyük keyif aldığı bir kitabı, o kitabı en az onun kadar seven bir başka arkadaşıyla konuşuyor. İşiniz okumak olduğunda kafanızın bir köşesindeki çengel aldığınız hazzı zaman zaman öğütebiliyorsunuz. Başarır da, “Editör olarak ya da birine danışmanlık yaparak okuduğunuz zaman o dünyaya kendinizi bırakmıyorsunuz. Dolayısıyla keyif için okumanın hazzı başka” demişti sohbetimizde.

 

Günün ve Güncelin Edebiyatı

 

Açık Radyo’nun o çok sevdiğimiz programları uzun bir süredir podcast olarak da çalınıyor kulağımıza. Seval Şahin’in hazırlayıp sunduğu “Günün ve Güncelin Edebiyatı” adlı podcast serisinde Leyla Erbil edebiyatından devlet ve yazar arasındaki ilişkiye, çocuk edebiyatından edebiyatta kötü kadın karakterinin ortaya çıkışına katmanlı ve merak uyandırıcı içerikler yer alıyor.

 

Yeditepe’de Edebiyat

 

Yeditepe Üniversitesi’nin hazırladığı “Yeditepe’de Edebiyat” podcast serisinde önce yazar Mario Levi ile edebiyat sohbetleri çalındı kulağımıza, ardından Melda Üner’le edebiyat sohbetlerine başlandı. Karantinayı dibine kadar hissettiğimiz dönemlerde Mario Levi bir kez daha Albert Camus’nün “Veba”sına uzanmış ve onun çalışma odasından gelen guguklu saatinin sesi eşliğinde biz de adeta bir roman kahramanı gibi hissetmiştik. 

 

Şarkılı Masallar

 

Bir yanımızın hâlâ masallara inanmak istediğini itiraf etmeliyiz. Hikâye anlatıcısı, yazar ve öğretmen olan Judith Liberman, “Şarkılı Masallar” podcast serisiyle bizim masallara inanmak isteyen yanımıza sesleniyor. Henüz 14 yaşındayken bir Fransız komününde masal anlatımı öğrenen Liberman, çocukluğundan kulağında kalanları ve kaleme aldığı masalları dinleyicilerle buluşturuyor. 

 

Etiketler: Dile Kolay  Podcast