Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » Kolezyum’a paha biçildi

Kolezyum’a paha biçildi

Kolezyum’a paha biçildi29 Temmuz 2022 - 09:07
İtalya’nın başkenti Roma’nın ev sahipliği yaptığı dünyanın en eski ve en büyük amfitiyatrosu Kolezyum gladyatör dövüşlerinden infazlara, halk gösterilerinden şenliklere yüzyıllar boyunca sayısız olaya tanıklık etti.

 

M.S. 80 yılında Titus döneminde tamamlanan ikonik yapı 2007 yılında Dünyanın Yedi Harikası’ndan biri seçilmişti. Turistlerin akın ettiği Kolezyum aynı zamanda paha biçilemez değeriyle de görenleri büyülüyor. Geçtiğimiz hafta finansal danışmanlık firması Deloitte Central yetkilileri bu eşsiz yapıya ne kadar değer biçtiklerini açıkladı.

Roma Kolezyum’u satılık değil elbette ama onlar “Ekonomik katkı, dolaylı kullanım değeri ve sosyal varlık değeri arasında değişen farklı konfigürasyonların nicelleştirilmesi yoluyla analiz edilebileceğini ve burada sosyal varlık değerinin esas olarak toplum için varlık değeri” gibi kriterleri baz alarak böylesi büyük bir rakama ulaşmış. Şirket Kolezyum’a değer biçerken çevrimiçi bir anket de düzenlemiş.

 

HERKES PARA VERMELİ

 

Ankete katılanların yaklaşık yüzde 87’si Kolezyum’un İtalya’daki en önemli kültürel cazibe merkezi olduğunu söylerken, yüzde 52’si Roma’yı ziyaret etmeyi seçmelerinin ana nedeni olduğunu belirtmiş. Ankete katılanların yüzde 70’i dünyadaki herkesin sembol yapının korunması için ödeme yapması gerektiğini söyleyerek Kolezyum’un bölgesel değil küresel bir simge statüde olduğunu vurgulamış.

 

79 MİLYAR DOLAR

 

Şirket tüm bu verilerden yola çıkarak yanıt verenlerin Kolezyum’un korunması için ne kadar ödeyeceğini tahmin edip ardından 79 milyar dolarlık rakama ulaşmış. Resmi olarak Flavian Amfitiyatrosu adıyla bilinen Kolezyum, rapora göre 2019’da yaklaşık yedi milyon turistle İtalya’nın en çok ziyaret edilen turistik mekânı.

Etiketler: kolezyum