Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » “Kentimizdeki sanatsal çalışmaları bir adım öteye götürme hedefindeyiz”
“Kentimizdeki sanatsal çalışmaları bir adım öteye götürme hedefindeyiz”
Bursa’nın sanatsal potansiyellerini ortaya çıkaran Bursa Sanat Çalıştayı’nı merkeze alarak Bursa Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Şafak Baba Pala'yla yeni yönetimin planlarını ve çalıştayın detaylarını konuştuk.
Bursa Büyükşehir Belediyesi üretim, deneyim ve paylaşım olanaklarını çoğaltarak kentte dinamik bir sanat ortamı oluşmasına katkı sağlamak ve Bursa’yı bir sanat merkezi hâline getirerek gelecek nesillere ilham vermek amacıyla Bursa Sanat Çalıştayı’nı hayata geçirdi. 4-12 Şubat 2025 tarihlerini arasında, Mehmet Âkif Ersoy Kültürevi’nde gerçekleşen çalıştay sonunda ortaya çıkan üretimler 13 Şubat’ta açılan sergiyle sanatseverlerle buluştu. “Bursa Sanat Çalıştayı | 2025” sergisi, 20 Nisan 2025 tarihine dek Tayyare Kültür Merkezi’nde ziyaret edilebilecek.
Çalıştay, sanatçıların özgün üretimlerini destekleme, karşılaşmalar için zemin hazırlayarak kentin sanatsal dinamiklerini harekete geçirme ve Bursa’nın sanat dünyasındaki konumunu güçlendirme amacı taşıyor. Çalıştay ekibine; Bursa Uludağ Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencileri ve Zeki Müren Güzel Sanatlar Lisesi öğrencileri gibi kentte sanat eğitimi alan gençler de dahil edildi ve çalıştay süresince söyleşi, portfolyo değerlendirmesi ve atölyeler gerçekleştirildi.
Bursa'daki gerçekleşen son çalıştayı merkeze alarak Bursa Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Şafak Baba Pala'yla hem yeni yönetimin etkileri hem de gelecek dönem planlarını konuştuk.
Bursa Sanat Çalıştayı'nın kapsamı ve içeriği tam olarak nasıl belirlendi ve nasıl bir süreç sonunda ortaya çıkan üretimler sergiye ilham verdi, bahseder misiniz?
Bursa; tarihsel izleriyle, kültürel örüntüsüyle ve doğal güzellikleriyle muazzam bir kent. Kentimizin kendine özgü değerlerini sanatla geleceğe ulaştırmayı, sanatsal çalışmalarda bu kentten beslenmeyi, kentimize sanatla katkı sunmayı, sanat-sanatçı-toplum olgularındaki bütünselliği etkileşimlerle güçlendirmeyi önemsedik. Bu yola çıkarken Bursa Uludağ Üniversitesi akademisyenlerinden Meryem Uzunoğlu ve görsel sanatlar alanında kıymetli çalışmaları bulunan Sultan Karakuş’un danışmanlığını aldık.
Bursa Sanat Çalıştayı sanatçılar açısından nasıl bir hazırlık sürecinin geçmesine vesile oldu? Çalıştay süresince portfolyo değerlendirmeleri ve atölyelerin kazanımları hakkında neler söylemek istersiniz?
Bursa Sanat Çalıştayı; kent, mekân konusunda birbirinden farklı tekniklerle çalışan sanatçıları bir araya getirip 15 gün boyunca aynı atmosferde sanatsal üretim yapmalarını sağladı. Kent, mekân ve hafıza temalarını çalışan bu farklı sanatçılar, süreç içerisinde yaptıkları çalışmalarında birbirlerinden de derinlikli bir şekilde etkilenmişlerdir. Çalıştay süresince gerek portfolyo değerlendirmeleri ile gerek atölye çalışmaları ile sanatçıları, kentte yaşayan sanata duyarlı kişileri ve sanat öğrencilerini bir araya getirmiş olduk. Çağdaş Türk resim sanatının önde gelen isimlerinden Bursalı Ressam İrfan Önürmen’in portfolyo değerlendirmesinin genç sanatçıların kişisel sanat yolculuğundaki önemini özellikle vurgulamak isterim. Aynı zamanda farklı yaş gruplarına hitap eden atölye, söyleşi gibi etkinlikler aracılığıyla katılımcılarımız kenti farklı bakış açılarıyla deneyimleme şansı buldu.
Buna benzer çalıştaylar gelecek dönemde de devam edecek mi?
Bursa Sanat Çalıştayı bunun için önemli bir adımdır. Bursa’nın yerel sanatçıları ve sanat öğrencileri karşılaşma alanı bulup aynı mekânda sanatsal üretim aşamasında etkileşim kurdu. Benzer çalıştaylara devam edeceğiz.
Çalıştaya ev sahipliği yapan Mehmet Âkif Ersoy Kültürevi, yenilenmiş yüzüyle ilk kez çalıştay vesilesiyle hizmete girdi. Hem Mehmet Âkif Ersoy Kültürevi özelinde hem de Bursa'nın diğer sanatsal mekanları açısından yeni yönetimin nasıl girişimleri var? Sanatla mekân kullanımı açısından önümüzdeki dönem nasıl bir politika izlemek istiyorsunuz?
Sahip olduğumuz mekânların yenilenmesi ve bu mekânlara tekrar işlevsellik kazandırılması önemli bir çalışma. Bu bağlamda attığımız ilk adım Mehmet Âkif Kültürevi. Öncelik olarak mekânın ismini kültür merkezinden kültürevine çevirdik. Çünkü biz mekânlarımızın ev sıcaklığında olmasını, bizi kapsamasını istiyoruz. İki tarihi evden oluşan yapıyı birleştirerek iç mekânında modern dokunuşlar yaptık. Bursa Kültür ekibindeki genç arkadaşlarımızın çalışmaları da mekânı daha dinamik hale getirdi. Mekânın kurumsal kimliği ile ilgili Dilara Sezgin çalıştı. Mehmet Âkif’in yazdığı eserlerden ve onunla ilgili yazılmış eserlerden bir kitaplık oluşturduk. Yakın zamanda güncel kitaplardan oluşan bir koleksiyon da ekleyeceğiz. Kültür Fabrikası altında yürüteceğimiz atölye çalışmalarının da yine ilk mekânı Mehmet Âkif Kültürevi olacak.
Bursa halkının buna benzer sanatsal etkinliklere ilgisi ve tepkisi ne yönde? Genel olarak halkın talepleri sanatsal organizasyonlar temelinde hangi başlıklar üzerine yoğunlaşıyor?
Halkımızın sanatsal etkinliklerle ilgili bize geri dönüşleri oldukça olumlu. Biz de bu kentin kültür yöneticileri olarak geri dönüşleri önemsiyor ve dikkate alıyoruz. Kentimizdeki sanatsal çalışmaları hep birlikte bir adım öteye götürme ve nitelikli işler yapma hedefindeyiz. Özellikle farklı sanat disiplinlerinde festivaller, sempozyumlar yapacağız ve kentte bir sanat gündemi oluşturmak adına rutin konserler, oyunlar, atölyeler düzenleyeceğiz.
Bursa'nın kültür sanat alanındaki gelişiminden ve özellikle çağdaş sanat ile olan ilişkisiyle ilgili neler söylemek istersiniz?
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin yönetim değişikliği sonrasında çağdaş sanat alanındaki çalışmalarda ciddi bir artış gözlemlenmektedir. İlk adım olarak sanat çalıştayının günümüz sanatçılarıyla yapılması da bunun bir göstergesidir. Ayrıca çalıştay kapsamında oluşturulan modern eserler de Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin çağdaş sanat koleksiyonuna eklenmiştir. Yapılacak çalışmalarla bu koleksiyonun daha da zenginleştirilmesi hedeflenmiştir.
Sizlerin yeni dönemiyle birlikte gelecek dönem Bursa'nın sanatsal hareketliliğini neler bekliyor?
Yakın zaman için planladığımız bazı etkinlik ve projelerden bahsedebilirim. Kültür Fabrikası adında kültür ve sanat atölyelerini düzenleyeceğimiz bir oluşumun hazırlığı içindeyiz. Farklı sanat disiplinlerinde birçok çalışmayı Bursalılarla Kültür Fabrikası’nın altında sürdüreceğiz. Başka bir deyişle, Kültür Fabrikası önümüzdeki aylarda sanat üretimine başlayacak. Yine Mayıs 2025’te Nâzım Hikmet Sempozyumu düzenleyeceğiz. Bursa için önemli bir etkinlik olan Bursa Edebiyat Günleri’ni de “Bursa’yı Anlamak” temasıyla düzenleyeceğiz. Bursa Kültür Sanat ve Turizm Vakfı’nın düzenlediği, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin desteklediği Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Festivali, 38. Uluslararası Karagöz Halk Dansları Yarışması ve 63. Uluslararası Bursa Festivali sanatseverlere duyurmak adına da sizlerle paylaşmak isterim.
