Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » Kâğıdın sonsuz serüveni

Kâğıdın sonsuz serüveni

Kâğıdın sonsuz serüveni30 Mayıs 2021 - 12:05
Asitane Vakfı'nın kâğıttan kitaba uzanan serüveni anlattığı "Kitaplar ve Kâğıtlar Sergisi" ziyarete açıldı. Emine Erdoğan tarafından açılışı yapılan sergide 150 yıllık kitaplardan, ham maddesi keten, dut ve ipekten oluşan kâğıtlara kadar birçok eser yer alıyor.

Seray ŞAHİNLER

 

Kâğıdın hikâyesini okumak ve öğrenmek amacıyla Konservasyon ve Restorasyon Merkezi'ni kuran Asitane Kültür Sanat Eğitim Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nın hazırladığı "Kitaplar ve Kâğıtlar Sergisi" Zeytinburnu Belediyesi Kazlıçeşme Sanat binasında ziyarete açıldı. Serginin açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan yaptı. Vakfın Konservasyon ve Restorasyon Merkezi bünyesindeki, Türkiye'nin kâğıtla ilgili ilk eğitim atölyesi olan El Yapımı Kâğıt Atölyesi'ni de gezen Erdoğan, açılışın ardından 150 yıllık kitaplardan, ham maddesi keten, dut ve ipekten oluşan kâğıtlara kadar birçok eserin yer aldığı sergiyi gezdi.

Vakıf başkanı Hasibe Turan ise hem konservasyon merkezini hem sergiyi anlattı. İlk kez üretilen kâğıtlardan, sürpriz keşiflere uzanan zengin seçkiyi aktaran Turan şöyle konuştu: “Merkezimizde eski kitapların restorasyonu yapıyoruz. Öncelikle duvar arasında saklı kalan ve geçen yıl bulunan 40 kitabın restorasyonu yapılıyor, kitaplar üzerinde yaptığımız çalışmaları kullandığımız aletleri ve konservasyon çalışmalarımızı sergileyeceğiz. Bir başka odada ise tamamen vakfın atölyesinde üretilmiş kâğıtlar yer alıyor. İlk defa Türkiye’de üretilmiş dut, keten ve ipek kağıtlar bunlar… Onun karşısındaki salonda ise kullandığımız kâğıtların hangi aşamalarından geçtiğini anlatıyoruz. Kâğıttan kitaba kadar uzanan serüveni anlatıyoruz. Kâğıdın üzerinde de minyatür, hat, tezhip, ebru uygulamalarını kendi ürettiğimiz kâğıtları fırça ve boyalarıyla sergileyeceğiz." Konservasyon merkezinde kitaplar ve evraklar konservatörler tarafından haşerat ve mikroorganizmalardan temizlenecek, iç ve dış tahribatlardan oluşan toprak tozları temizlenecek, rutubet ayarları yapılarak kitapların kimliği ve yaşı tespit edilecek.

 

Ev yıkılınca bohçadan elyazmaları çıktı

 

Vakfın restorasyon ve konservasyon merkezinin koruma altına alıp restore ettiği kitaplar arasında Kahramanmaraş Afşin’de bez çuvala konarak toprak evin duvarlarına saklanmış 40 kitap öne çıkıyor. 100 yıl aradan sonra geçen yıl temmuz ayında evin yıkılmasıyla ortaya çıkan çuvalda, 1800’lerden 1920’ye uzanan Arapça ve Osmanlıca el yazmaları yer alıyor. Sergiyi gezen Emine Erdoğan eski dönemin izlerini taşıyan 40 kitabı da inceledi.