Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » Janr da neymiş?

Janr da neymiş?

Janr da neymiş? 29 Mayıs 2024 - 03:05
Beyoncé’nin en yeni albümü “Cowboy Carter” büyük bir tezahüratla karşılandı. İlk kez bir siyah müzisyenin country türündeki albümü dünya çapında albüm listelerinin tepesine oturdu.
DEFNE AKMAN
 
Amerikalı süperstarın sekizinci albümü, “Çok country’sin diyorlardı, ardından yeteri kadar country değilsin diye itiraz ettiler” diye başlıyor. Bunlar albümün ilk şarkısı gospelvari “Ameriican Requiem”in sözleri. Beyoncé, 2016’da Country Music Awards’da Dixie Chicks ile birlikte “Lemonade” albümünden “Daddy Lessons”ı seslendirdiğinde pek hoş karşılanmamıştı. Ama Nashville otoritelerinin tutucu ve ırkçı tavrı yüzünden kovuğuna çekilmektense bir country albümü üzerinde çalışmaya başladı.
 
Gördüğünüz üzere Beyoncé için müzik yalnız popüler bir sanat formundan ibaret değil; kendisi, ailesi, ülkesi ve dünyayla olan ilişkisi hakkındaki duygularını ifade ettiği bir araç. Ama şunu da belirtmek isterim ki, “Cowboy Carter” bir ulusa sesleniş ve icraatın içinden de değil. Bilakis müthiş duygulu, coşkulu, defalarca döndüre döndüre dinleyeceğiniz bir albüm.
 
“Cowboy Carter” yalnızca bir country albümü değil sevgili dinleyiciler çünkü çok daha fazlası. Hip-hop, folk, funk, rock ‘n’ roll, soul, R&B... tüm janrlar var. Türlere, kalıplara meydan okuyan bu albümün yapımı yaklaşık beş yıl sürdü. Radyo formatında düzenlenen albümde, country müziğin ağır topları Willie Nelson, Dolly Parton ve ticari anlamda ilk başarılı siyah country şarkıcısı olarak kabul edilen Linda Martell DJ’lik görevini üstlenerek parçaları sunuyorlar. Albüm, yaşayan efsanelerin yanı sıra artık aramızda olmayan siyah müziğin öncüleri Rosetta Tharpe, Chuck Berry, Elvis Presley’in ilham kaynağı Roy Hamilton gibi ustalara da saygı duruşunda bulunuyor. Elbette Tanner Adell, Tiera Kennedy, Shaboozey gibi yükselen yıldızlar var. Ve aralarında Miley Cyrus, Post Malone, Willie Jones ve sanatçının kızı Rumi Carter da olmak üzere çeşitli işbirlikleri. 
 
 
Ama burada mesele, Beyoncé’nin albümünde kimlere yer verdiği değil aslında. Açılış şarkısı “Ameriican Requiem”de dediği gibi “bu country değilse ne o zaman?”. 27 parçadan oluşan 78 dakikalık “Cowboy Carter” müzik camiasına, otoritelere bir şey ispat etmekten çok Amerikan müziğinin köklerine saygı sevgi ve geleceğine ilham olma niteliğinde harika yapılandırılmış bir albüm.
 
Eski usul, başından sonuna kadar albüm dinlemeyi sevenlere göre. Oturup dinledikçe sindirilen, her dinlediğinizde keşfedilecek yeni şeyler bulacağınız türden. Paul Mc Cartney imzasını taşıyan Beatles klasiği “Blackbird” albümün ikinci şarkısı. Arkansas’da siyah öğrencilerin uğradığı ayrımcılığı konu alan şarkı, Black Lives Matter hareketinin yılmaz savunucularından Beyoncé’nin gözünden elbette kaçmamış. Super Bowl’da “Texas Hol’Em” ile birlikte söylediği “16 Carriages” yine burada. Kızı Rumi’nin de sesini duyduğumuz “Protector”, ‘80’ler havasındaki “Bodyguard” ve derken Dolly Parton’ın sunumuyla “Jolene”! Orijinal şarkıda Dolly Parton nasıl rakibine yalvarıyorsa burada Beyoncé, ona ayağını denk almasını söylüyor. İşe yaramaz kocasını nasıl cezalandıracağını hayal ettiği “Daughter”da ise bir anda İtalyanca arya söylemeye başlıyor. Sürprizler bitmedi. Madem Amerikan kültüründen bahsediyor “Levii’s Jeans”i de söylesin değil mi? (Her ne kadar şu anda ağırlıklı olarak Bangladeş ve Çin’de üretilseler de). Sonra Linda Martell ile bize janrların komik ve önemsiz birer konsept olduğunu söyledikleri “Spaghetti” var. Nancy Sinatra ve Beach Boys’a göz kırparak Tina Turnervari vokallerle hepimizi ayağa kaldıracak “Ya ya”dan sonra ufaktan yine gospel’a doğru direksiyonu kırıyor. Ve “Amen”le kapanışı yapıyor. 
 
Beyoncé, işlerini hiç aceleye getiren bir sanatçı değil. “Cowboy Carter” aslında Act I, II ve III olarak tasarladığı üçlemenin bir parçası. Sanatçı onu Act I kapsamında 2022’de yayınladığı “Renaissance”dan önce çıkarmayı planlamıştı. Ancak pandemi nedeniyle zamanlamasını değiştirdi.  Evet, başta Dolly Parton, Willie Nelson olmak üzere country müzik ikonlarının da icazetini almış ama kendisinin de söylediği üzere her şeyden önce bu bir Beyoncé albümü. Başkalarının ve kendisinin koyduğu kuralları yıkmak üzere yaptığı çok belli.
 
 
Benzemez kimse sana
 
Dinleyicilere güç veren, düşündürücü şarkı sözleriyle derin yankılar uyandıran Beyoncé, kişisel ve sosyal temalara değinen bir müzisyen ve şarkı yazarı. Koreografisi, enerjisiyle Super Bowl, Coachella gibi ikonik sahne performanslarına imza atan, müzik videoları ile sanata ve popüler kültüre yön veren bir isim. Müzik endüstrisinin en çalışkan, en mükemmelliyetçi, en kendini işine adamış neferlerinden Beyoncé olağanüstü yeteneği, yenilikçiliği, kültürel etkisiyle benzersiz. Türlü sanat formlarını birleştirerek hiçbir zaman sınırları zorlamaktan korkmayan Beyoncé’nin müziği, değerleri ve inançlarının bir yansıması. Platformunu ırk ve cinsiyet eşitliği gibi sosyal ve kültürel konuları ele almak için kullanan, açtığı yolda birçok gence ilham vermeye devam eden bir sanatçı. 
 
Kilise korosundan Ana Kraliçe’ye
 
Satıcı bir baba ve kuaför bir annenin kızı Beyoncé Giselle Knowles, 1981’de Houston, Teksas'ta doğdu. Sahne sanatları eğitimi gördü ve daha çocukken kilise koroları, şarkı ve dans yarışmalarıyla tanıştı. 1990'ların sonlarında, kız kardeşi Solange’ın da üyesi olduğu R&B kız grubu Destiny's Child'ın solisti olarak ün kazandı. 2003’te “Crazy in Love” gibi hitlerin bulunduğu ilk solo albümü “Dangerously in Love”ı çıkardı, albüm beş Grammy ödülü aldı. Destiny’s Child’ın 2005’te dağılmasının ardından 2006’da listelere bir numaradan giren “B’Day”i yayınladı. Kasım 2008’de ise tüm bekârların marşı “Single Lady” (Put a Ring on It ) in yer aldığı “I Am... Sasha Fierce”ı çıkardı. Albüm ona altı Grammy ödülü kazandırdı. 2011’de dört, 2013’te 14 şarkı ve 18 videodan oluşan görsel albümü “Beyoncé”yi, 2016’da ise Kendrick Lamar, James Blake gibi sanatçılarla işbirliği yaptığı “Lemonade”i yayınladı. 2022’de Act I, II, III üçlemesinin ilki olarak yayınladığı “Renaissance” sanatçının yedinci albümü. Beyoncé bu albümüyle uzun süren pandeminin ardından sevenlerini house ağırlıklı şarkılarıyla dans pistine çağırmıştı. 
 
 
Beyoncé, aralarında “Dreamgirls” (2006) ve “Cadillac Records” (2008) da olmak üzere birçok filmde rol aldı. 2019'da “The Lion King”in yeniden yapımında bir karakteri seslendirdi ve filmin şarkılarını söyledi. 
 
Hayranları tarafından ana kraliçe anlamına gelen “Queen Bey” lakabıyla anılan Beyoncé, bugüne kadar 32 kere Grammy ödülü aldı, 88 defa ise aday oldu.
 
Etiketler: Beyoncé  Cowboy Carter  albüm