Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » İstanbulluların film maratonu başlıyor

İstanbulluların film maratonu başlıyor

İstanbulluların film maratonu başlıyor23 Mart 2023 - 11:03
İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen İstanbul Film Festivali, 7-18 Nisan tarihleri arasında 42. kez sinemaseverlerle buluşuyor. Türkiye ve dünya sinemasından nitelikli ve ödüllü filmler, özel gösterimler, yıldız oyuncular ve usta yönetmenler festivalde bir araya geliyor.
42.İstanbul Film Festivali dünya sinemasının en yeni örnekleri, kült yapıtlar, usta yönetmenler ve genç yeteneklerin son filmlerinin de aralarında olduğu 134 uzun ve 29 kısa metrajlı filmden oluşan zengin programıyla 7-18 Nisan tarihleri arasında festival takipçileriyle buluşuyor. Festival kapsamında 12 günde, 14 bölümde, 84 ülkeden 160 yönetmenin filmleri gösterilecek. Festivalde gösterimlerin yanı sıra konuk yönetmen ve oyuncuların katılımıyla yapılacak söyleşiler, özel gösterimler ve etkinlikler de yer alacak. Festival biletleri, İKSV Lale Kart üyeleri için 27 Mart Pazartesi günü başlayacak indirimli ön satış döneminin ardından 31 Mart Cuma günü genel satışa çıkıyor.
 
Biletler 10-90 TL arası
 
İstanbul Film Festivali’nin gösterimleri Beyoğlu’nda Atlas 1948 ve Fransız Kültür Merkezi, Şişli’de CineWAM Premium+ City’s Nişantaşı (Salon 3 ve Salon 7) ve Kadıköy’de Kadıköy Sineması ile Kadıköy Belediyesi Sinematek/Sinema Evi olmak üzere altı salonda yapılacak. Geçen sene olduğu gibi Eczacıbaşı Genç Bilet ile öğrencilere 10 TL olarak belirlenen biletler hafta içi gündüz seanslarında (11.00, 13.30, 16.00 ) 70 TL; hafta içi 19.00, hafta sonu (11.00, 13.30, 16.00, 19.00) ve tüm 21.30 seanslarında 90 TL olacak.
 
 
 “Scrapper/Hırçın”, İstanbul Film Festivali’nin açılış filmi. 
 
Yeni bölüm Heyula
 
Festivalin açılış filmi bu sene Sundance Film Festivali’nde Jüri Büyük Ödülü’nü kazanan “Scrapper/Hırçın”. Berlin’de Altın Ayı kazanan “Sur l’Adamant/Küçük Evren”, Christian Petzold’ün Jüri Büyük Ödülü’nü alan filmi “Roter Himmel/Kızıl Gökyüzü” gibi pek çok ödüllü filmin Türkiye prömiyerleri İstanbul Film Festivali’nde gerçekleşecek. Metin Erksan’ın senaryosunu yazıp yönettiği, Hamlet rolünü Fatma Girik’in üstlendiği, 1976 yapımı “İntikam Meleği-Kadın Hamlet”, Atlas Post Production tarafından restore edilmiş kopyasından 11 Nisan Salı günü saat 19.00’da Cinewam City’s Nişantaşı’ndaki gala gösteriminde seyirciyle buluşacak. Festival; polisiyeden korkuya, maceradan drama pek çok farklı türde başyapıtlara imza atan usta yönetmen William Friedkin’in bu yıl 50. yılını kutlayan “The Exorcist/Şeytan”ı başta olmak üzere dokuz filmini gösterecek.
 
42.İstanbul Film Festivali’ninde yeni bir bölüm var: Heyula. Film seçkilerinden Heyula’nın amacı, sinemada yeni anlatım olanaklarına yer açan ve sinematik dili genişleten filmleri seyirciyle buluşturmak. Yönetmen Burak Çevik’in küratörlüğünü yaptığı seçki, yeni anlatım olanaklarını deneyen, risk alan filmlerden oluşuyor. 
 
 
11 yapım yarışacak
 
Festivalin Ulusal Yarışma kategorisinin jüri başkanlığını yönetmen Emin Alper üstlenecek. Jüride oyuncu Farah Zeynep Abdullah, görüntü yönetmeni A. Emre Tanyıldız, kurgucu Aylin Zoi Tinel ve yazar Seray Şahiner yer alıyor. Ulusal Yarışma’da Altın Lale En İyi Film İKSV tarafından 250.000 TL, Onat Kutlar anısına verilecek Kariyo & Ababay Vakfı Jüri Özel Ödülü’nü kazanan film 150.000 TL ile ödüllendirilecek. En İyi Sanat Yönetmeni Ödülü’nü kazanana Milliyet Sanat tarafından 15.000 TL ödül verilecek.
 
 
Ulusal Yarışma’da Altın Lale için 11 film yarışıyor. Geçen sene Adana’da yarışan “Suna” ve Antalya’da yarışan “Iguana Tokyo” ile “Ayna Ayna” dışındaki yapımlar, prömiyerini İstanbul’da yapacak. Fikret Reyhan ve Onur Saylak yeni filmleri ile yarışmada olacak. Ulusal Yarışma filmleri: “Bir Tutam Karanfil” (Bekir Bülbül), “Ölüler İçin Yaşam Kılavuzu” (Barış Fert), “Bars” (Orçun Köksal), “Yüzleşme” (Filiz Kuka), “Iguana Tokyo” (Kaan Müjdeci), “Kör Noktada” (Ayşe Polat), “Cam Perde” (Fikret Reyhan), “Boğa Boğa” (Onur Saylak), “Suna” (Çiğdem Sezgin), “Ayna Ayna” (Belmin Söylemez), “Sanki Her Şey Biraz Felaket” (Umut Subaşı)