Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » İstanbul Modern’de “Sanat Konuşmaları” sürüyor

İstanbul Modern’de “Sanat Konuşmaları” sürüyor

İstanbul Modern’de “Sanat Konuşmaları” sürüyor13 Ekim 2024 - 03:10
İstanbul Modern’in “Sanat Konuşmaları” başlıklı serisinin ikinci konuğu, 2006’dan beri İskandinavya, Yeni Zelanda ve Almanya’da yaşamış olan küratör, araştırmacı ve yazar Misal Adnan Yıldız.

Konuşma, Yıldız’ın küratörlük konusunda sahip olduğu “gezegensel deneyim” kavramı ile iki yarım kürede edinmiş olduğu yaşam ve çalışma deneyimlerine odaklanıyor.

Konuşmanın merkezinde, Yıldız’ın kamusal sanat kurumlarında edindiği on yılı aşkın direktörlük deneyimi ve pandemiyle de dönüşen kamusallık kavramı ile ilişkili olan “kurumsal mesafe” (institutional distancing) var. Mesleğinin ona sağladığı okyanusun kıyısında uyanmak veya 19. yüzyıldan kalma bir sokakta yaşamak gibi özel durumlarla ilişkili olarak, “gezegen deneyimi” (planetary experience) ve “yerler arası ilişkiler” (interlocality) terimlerinin en uygun Türkçe karşılıklarını katılımcılarla beraber arayacak.

Yıldız, mesleğini “sürekli aracılık” (continuous mediation) olarak tanımlıyor ve günümüz sanat formlarını “yaşayan belgeler” (living docs) olarak okuyor. Dijital ve doğayla ilişkili değişimlerin önemini vurgulayarak, sanatın evrimine dair yerel, eleştirel ve evrensel perspektifler sunmayı hedefliyor.

Sunumda ayrıca, müzeler ve sanat mekânlarının kullanım alanları ile çalışma koşullarına odaklanarak, zaman algısına meydan okuyan yapıtlar üzerinden çalışmalarını aktaracak. Gelecek bienal projesine (MEDITERRANEA 20 – The Biennale of Young Artists from Europe and the Mediterranean) odaklanarak, sanatın sosyal ve çevresel boyutları nasıl birleştirdiğini katılımcılarla paylaşacak.

Tarih: 15 Ekim 2024, Salı

Saat: 18.00

Mekân: İstanbul Modern Oditoryum