Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » İKSV'nin ekonomiye etkisi

İKSV'nin ekonomiye etkisi

İKSV'nin ekonomiye etkisi28 Aralık 2012 - 07:12
İKSV’nin 2011 etkinliklerinin tetiklediği doğrudan ve dolaylı harcamaların toplamı 38.3 milyon TL; bu miktar ekonomi genelinde 31.7 milyon TL gayrisafi katma değer yaratıyorBu yıl 40. yaşını kutlayan ve bugüne değin pek çok kültür sanat etkinliğine imza atan İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı (İKSV) bu kez ekonomik bir araştırmaya imza attı. İKSV öncülüğünde yürütülen 'ekonomik etki araştırması', kültür ekonomisinin genel ekonomideki konumunu ortaya koyuyor. Türkiye’de bu alanda gerçekleştirilen ilk çalışma olan araştırma, İKSV’nin 2011 yılında düzenlediği kültür ve sanat etkinliklerinin ekonomik etkisini somut bir şekilde ortaya koymayı, ülkemizde kültürel faaliyetlerin ekonomik getiri sağlayacak yönünün açığa çıkarılması için ihtiyaç duyulan kamusal desteğe ilişkin temel politika önerileri sunmayı amaçlıyor.

Araştırmada, dünyanın kültür sanat alanında başı çeken ülkeleri ile karşılaştırıldığında Türkiye’nin, bu alanda üretim ve tüketim oranları açısından henüz beklenen düzeye erişilmediği vurgulanıyor. Türkiye’de kültürel yatırımlara yapılan doğrudan devlet desteğinin Avrupa kentleri ile karşılaştırıldığında düşük kaldığını görülüyor. Avrupa’da kişi başına aktarılan kamu kaynağı, nüfusun 1 milyonu aştığı kentlerde ortalama 58 avro, İstanbul’da ise 20 avro. Bu oran Lüksemburg’da 748 avro, Liverpool’da 600 avro, Berlin’de 165 avro, Venedik’te ise 99 avro.

İKSV’nin 2011’de düzenlediği etkinliklere 400 bin’den fazla izleyici, yaklaşık 10 bin yabancı konuğun katıldığı, bu konukların 17.3 milyon TL’lik konaklama, yeme içme gibi bilet dışı harcamalarda bulunulduğu belirtiliyor. İKSV’nin bu etkinliklerinin tetiklediği doğrudan ve dolaylı harcamaların toplamı 38.3 milyon TL; bu miktar ekonomi genelinde 31.7 milyon TL gayrisafi katma değer yaratıyor. Tüm değerler toplandığında ise İKSV etkinliklerinin 70 milyon TL’lik ekonomik etki yarattığı ortaya çıkıyor. Bu rakam yıllık ciroları 40 milyon TL’nin altında kalan küçük ve orta ölçekli işletmeler diye tanımlanan KOBİ’lerden neredeyse 2 kat fazla.

İKSV’nin ödediği vergiler de kamu gelirleri açısından önemli. Kamu, 2011’de İKSV’ye 2 milyon TL mali destek sağlamış; ancak söz konusu desteğin 3 katı kadar vergi geliri elde etmiş. Vergi boyutunun yanı sıra bir de istihdam boyutu var: İKSV tam zamanlı olarak 200’e yakın kişiyi istihdam ediyor, etkinlikler süresince 1.000’e yakın genç, gönüllü olarak çalışıyor.
Etiketler: ekonomi  İKSV  Kültür  sanat  Türkiye