Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » Huzursuz Poseidon Büyükada’da

Huzursuz Poseidon Büyükada’da

Huzursuz Poseidon Büyükada’da10 Eylül 2023 - 11:09
Sanatçı Genco Gülan'ın küresel iklim değişikliği ve antik Yunan ile Ortadoğu felaket tanrılarına selâm verdiği "Huzursuz Poseidon" büstü, Büyükada sahili dibine zincirli haliyle, 10 Eylül’den itibaren iskele açıklarında ziyaretçilerini bekliyor olacak. Şimdiden YouTube'a dalış yapan proje, Adalar Sanat İnisiyatifi öncülüğüyle hayata geçiriliyor.

EVRİM ALTUĞ

evrimaltug@gmail.com

 
GENCO GÜLAN FOTO: "Do it yourself Dali, 2013"
 
Bundan dört yıl önce Mayıs ayında, bir grup ada gönüllüsü sanatçı, yazar, mimar ve yayıncı tarafından kurulan "Adalar Sanat İnisiyatifi -  ASİ",  10 Eylül 2023 Pazar saat 11:00 ve 15:00 arasında, yeni kültür sanat projesini kamuoyu ile paylaşıyor. 
 
Büyükada Deniz Otobüsü iskelesi ile Şehir Hatları Vapur iskelesi ortasına düşen sahil kesiminde sanatçı Genco Gülan'ın  "Huzursuz Poseidon" isimli heykel projesinin açılışı gerçekleşirken, ASİ, Adalar'ı tıpkı Venedik gibi, sanatla 365 gün yaşayan ve sanat turizmi yoluyla kalkınan bir bölgeye dönüştürmek adına bir adım daha atmış olacak. 
 
Sanatçı, akademisyen, eleştirmen Gülan'ın YouTube'a da dalış yapan yapıtı, Büyükada sahilindeki ilgili noktaya dipten zincirli olarak Antik Yunan Denizler ve Depremler Tanrısı Poseidon'u simgelerken, eserin video ön izlemesini YouTube üzerinden paylaşarak Milliyet Sanat'a konuşan Gülan, "Yapıtlarımın farklı ortamlarda nasıl var olabileceklerini araştırıyorum. 'Yüzen Resimler' ve 'Uçan Heykeller' gibi seriler yaptım ve sergiledim. Geçtiğimiz ay, seramiklerim Kore’de Tri-bovl art Center’ın havuzlarında sergilendi ve ilgi gördü," diyerek, 80 x 35 x 35 cm. boyutlarındaki bu yeni eserinin, aynı zamanda 'küresel iklim değişikliği'ne de göndermede bulunduğunu vurguluyor. 
 
2 Ekim tarihinde de Merdiven Art Space'de kişisel sergisini açmaya hazırlanan Gülan, Büyükada'daki 'derin' eseri hakkında ayrıntılı olarak konuşurken "Antik Poseidon, denizler tanrısı, Byblos, Cebel, Lübnan. Erken Roma Dönemi. MÖ. 1. Yüzyıl ve/ veya MS. 1. Yy. heykelin imgesi kullanıldı," sözleriyle bu çalışmanın 'kavramsal ayrıntıları'nı da kayıt altına alıyor.  
 
Bununla birlikte, aslında Boğaziçi için tasarladığı 'farklı yüzer heykeller' de bulunduğundan bahseden sanatçı Genco Gülan, "Karabatakları insan figürleri ile yorumlamak istiyorum," ifadesini kullanıyor. 
 
"DİŞİL BİR ÖRGÜTLENME: ASİ"
 
Kurucu üyeleri arasında Burak Boyraz, Emir Barın, Ekmel Ertan, Jeff Hakko, Kıymet Giray, Mahmut Nüvit Doksatlı, Mehmet Günyeli, Nilgün Mirze, Müjde Unustası, Osman Çakıroğlu, Şeli Abut ve Ümit Arhan Gürel'in yer aldığı ASİ inisiyatifi, sonbaharda da "Ada Buluşmaları"nın ikincisine hazırlanıyor. ASİ'nin geçmiş etkinlikleri, STK'nın resmi sitesinden de izlenebiliyor.
 
ASİ adına konuşan kurucu üyelerden, İç Mimar Mahmut Nüvit Doksatlı ise, girişimin şu anki pozisyonunu şöyle dillendiriyor:
 
"Fonsuz, patronsuz, unvansız çalışıyoruz. Tamamen özgürüz. Zaten bu da denizlerin, özgürlüğün bir sembolü. ASİ, dijitalde örgütlenmiş bir düşünce platformu. Kurucu üyelerimizden Sn. Çakıroğlu, ABD'de STK'lar üzerine yaptığı çalışmalar sonunda, ne dernek, ne vakıf, ne kooperatif ve ne de ticari olarak örgütlenmemizi arzu etmedi. Fakat içimizden çıkacak kişiler, böyle bir kurumsal yapı kurmak isteyebilir. Şu an sadece, gönüllülük ilkesi üzerine, yatayda ve dişil bir örgütlenme modeli de diyebiliriz. Hiç bütçe ve fonumuz yok. Dolayısıyla, hepimiz her işe talibiz."