Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » Her şey caz için

Her şey caz için

Her şey caz için27 Eylül 2022 - 10:09
Bu yıl 32’nci yaşını kutlayan Akbank Caz Festivali başladı. 9 Ekim’e kadar İstanbul’u saracak ‘Şehrin Caz Hâli’ni Akbank Sanat Müdürü Derya Bigalı’dan dinledik.
Seray Şahinler
 
Türkiye’deki caz yolculuğunun öncülerinden Akbank Caz Festivali bu yıl 32. yaşını kutluyor.  Türkiye’de cazın gelişimine destek olan, bu alandaki sanatçıların görünürlüğüne ve üretimine katkı sağlayan, ustalarla gençleri buluşturan festival birbirinden özel konserleriyle 9 Ekim’e kadar devam edecek. Sonbaharla birlikte şehrin dört bir yanını ‘caz saracak.’ Akbank Sanat Müdürü Derya Bigalı ile festival yolculuğunu konuştuk.
 
Akbank Caz Festivali artık 32 yaşında. Olgunluk çağında bir festival… Bu yıl programı hazırlarken neleri gözettiniz, programda öne çıkanlar neler?
 
32 yılda 800’ün üzerinde konserle 5 binin üzerinde sanatçıya ev sahipliği yaparak Türkiye’de cazın gelişimine destek olmaya çalıştık. Geçen yıl pandemiden dolayı festivalimizde sadece Türkiye’den sanatçılara yer vermiştik. Farklı müzik türlerinin cazla buluştuğu özel projeler üretilmişti. Bu yıl yine festivalimiz çok geniş bir yelpazede. Dünyanın usta sanatçıları ile Türkiye’den birçok sanatçı festivalimizde yer alıyor. Festivalimiz yıllar içerisinde büyüdü ve zenginleşti. En önem verdiğimiz konu Türkiye’de cazın gelişimine destek olmak. Bu hem caz sanatçılarını desteklemek hem de caz izleyicisi oluşturmak anlamında. Bunun için özellikle çocuklar ve gençler için özel programlar hazırlıyoruz, onlara bu müziği sevdirmeye çalışıyoruz. Festivalimiz yine geniş bir yelpazede, klasik ve modern cazın yanı sıra elektronik müzik ve dünya müziğinin farklı projelerine de yer veriyoruz. Konserlerin yanı sıra çocuk atölyeleri, gençlere yönelik etkinlikler, söyleşiler ve özel projeler de olacak.
 
Akbank Caz Festivali vakti gelince ‘şehre caz geldi’ diyor artık İstanbullular… Festival bu nokta şehirle caz arasında nasıl bir kimya tutturdu sizce?
 
Evet sloganımız “Şehrin Caz Hâli”, biz de bu slogana göre müziğin farklı renklerini bir kez daha İstanbul’un farklı köşelerine taşıyan bir festival programı yapıyoruz. 14 mahallede konser ve etkinliklerle “Şehrin Caz Hâli”ni yaşatacağız. İki hafta boyunca 22 farklı mekânda 32. yılımızda 32 konserle 120’nin üzerinde sanatçıyı ağırlayacağız. Çok özel mekânlar var, büyük salonların yanı sıra, açık hava konserleri, teras konserleri, avlular ve gençlerin sevdiği kulüpler. Her mekânın kendi ruhuna göre konserler olacak. Herkes kendi zevkine göre bir konser bulacak.
 
Türkiye’nin ve İstanbul’un caz serüveninde Akbank Caz Festivali nerede duruyor?
 
Akbank Caz Festivali, Türkiye’nin en uzun soluklu festivali. 32 yıl boyunca binlerce sanatçıyı izleyici ile buluşturduk. Her festivalin kendi çizgisi ve program stratejisi vardır. Bizim stratejimiz dünyanın usta cazcılarını ve Türkiye’den sanatçıları, özellikle genç sanatçıları bir araya getirmek ve böylece onları da uluslararası platforma taşımak. Festival olarak EJN (European Jazz Network) üyesiyiz. Festivalde yer alan sanatçılar yurt dışından da takip ediliyor ve uluslararası festivallere davet alıyorlar.
 
Önümüzdeki festivallerle ilgili planladığınız yenilikler/yeni projeler var mı?
 
Her festivalde birçok yenilik oluyor, başka neler yapabiliriz diye düşünüyoruz. Her sene festivalimizi farklı içeriklerle zenginleştirmeyi son derece önemsiyoruz. Disiplinlerarası etkileşim Akbank Sanat için son derece önemli. Örneğin geçtiğimiz yıl yeni konser mekânlarımızda Şehrin Caz Hâli’nde “Dans Hep Var” başlığı ile dansçılar o mekânda konser verecek caz sanatçılarının besteleri eşliğinde video performanslar hazırlamışlardı. Bu sene bu proje devam edecek ve bu projeyi bir adım ileri götürerek caz ile dansı bir araya getiren “Kaygılar Sahnesi” performansını hayata geçireceğiz. Festivalin ardından bazı konserlerimizi Akbank Sanat YouTube kanalında yayına açarak herkesle paylaşmayı planlıyoruz. Önümüzdeki yıllarda da farklı projeler olacak. Bu festival bittiğinde hemen önümüzdeki yılın çalışmalarına başlayacağız.