Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » Geleneksel Türk tiyatrosu Hollywood’ta

Geleneksel Türk tiyatrosu Hollywood’ta

Geleneksel Türk tiyatrosu Hollywood’ta27 Şubat 2025 - 01:02
Amerika’da geleneksel tiyatro üzerine yaptığı çağdaş çalışmalarla tanınan Ayhan Hülagü, yeni oyunu “Hollywood’un Öteki Yakası” ile geleneksel gölge oyununa Charlie Chaplin, Michael Jackson, Elvis Presley, Marlon Brando gibi Amerikalı karakterleri taşıyor.
Türkiye’nin geleneksel kültür mirası Hollywood’ta seyirciyle buluşuyor. Amerika’da geleneksel tiyatro üzerine yaptığı çağdaş çalışmalarla tanınan Ayhan Hulagü, yeni oyunu “Hollywood’un Öteki Yakası” ile geleneksel gölge oyununa Charlie Chaplin, Michael Jackson, Elvis Presley, Marlon Brando gibi Amerikalı karakterleri taşıyor. Dede Korkut hikâyelerinden Deli Dumrul’u Hollywood’a uyarlayan sanatçı, geleneksel gölge oyununa Charlie Chaplin, Michael Jackson, Elvis Presley, Marlon Brando gibi Amerikalı karakterleri taşıyor.
 
 
Ayhan Hülagü
 
Amerika’da yaptığı tek kişilik gösterilerle büyük ilgi gören Ayhan Hülagü, Princeton, Cornell, MIT, Harvard gibi dünyanın en iyi üniversitelerinden davet aldı; gösteriler düzenleyip eğitimler verdi. Amerika’da 40 eyalette turneye yapan sanatçı, geleneksel Türk tiyatrosunu 700 yıllık tarihinde ilk kez Broadway’e taşıyarak büyük bir başarıya imza atmıştı. Uluslararası festivallerde izleyiciyle buluşmaya devam eden Hülagü, bu kez Türk tiyatrosunu Hollywood’da temsil etmeye hazırlanıyor. Dede Korkut’un UNESCO tarafından Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’nde yer alan Deli Dumrul hikâyesini Türk gölge tiyatrosuna uyarlayan Hülagü, klasik hikâyeyi bu sefer Karagöz’ün gözünden anlatıyor.
 
Kara mizah türündeki oyunda Charlie Chaplin, Michael Jackson, Marlon Brando, Elvis Presley ve William Shakespeare gibi karakterler yer alıyor. Geçim derdine, göçmen sorununa, Amerikan rüyasına eleştiri getiren oyun, ölüme de mizahi bir dille bakıyor. ,
 
 
Geleneksel gölge tiyatrosu tarzında tüm karakterler deve veya dana derisinden tasarlanırken, oyun gelenekselde olduğu gibi tek bir sanatçı tarafından sahneleniyor. 2 Mayıs’ta California’da dünya prömiyerini yapacak oyun, ardından uluslararası festivallerde sahnelenmeye devam edecek.
Amerikan ve Türk kültürünü harmanlayan Hülagü, “Kültürler arası çalışmalar yapmak beni mutlu ediyor. İçine doğduğum Anadolu masallarını, hikâyelerini dünyanın öteki ucunda, o dile ve kültüre yabancı insanlara Anadolu tiyatrosunun sanat diliyle anlatmak keyif verici. Deli Dumrul gibi Türklerin en eski hikâyelerinden birini gölge tiyatrosuyla yeniden yorumlamanın, Amerikalı izleyiciler için ilginç olacağına düşünüyorum. Bu hikâyeleri anlatmak, onlarla yoğrulmak bana kendimi evimde hissettiriyor.” diyor.
 
 
2011 yılında Shakespeare’in Hamlet oyununu Türk gölge tiyatrosuna uyarlayan Ayhan Hülagü, Hamlet’in Rüyası ile Amerika’da “Yılın En İyi Uyarlama Oyunu” ödülüne aday gösterilmişti. Yaptığı çalışmalar üzerine Shangai Tiyatro Akademisi’nde yüksek lisans ve California Üniversitesi’nde doktora tezi yazıldı. Daha önce Hollywood Fringe Festivali, Amerika Uluslararası Kukla Festivali ve Uluslararası Neopolis Tiyatro Festivali gibi otuza yakın festivalde sahne alan sanatçı, yeni İngilizce oyunuyla Türk tiyatrosunu birçok uluslararası platformda sahnelemeyi planlıyor.
US Karagoz Theatre Company, 2017 yılında Amerika’da geleneksel Türk tiyatrosunu temsil eden ilk tiyatro olarak biliniyor. Karagöz gölge oyunu, meddah, ortaoyunu ve köy seyirlik oyunlarını Amerikan kültürüyle harmanlayan tiyatro; Hamlet, Don Kişot ve Binbir Gece Masalları gibi eserleri ilk kez geleneksel sanatlarla buluşturmuştu.
 
Oyun hakkında:
 
California’ya yerleşen Karagöz’ün hayatı yine rayından çıkmıştır. İşsiz ve ekonomik sorunlarla boğuşan Karagöz’e Hacivat bir iş bulur: Ona bir köprü emanet eder. Ancak bu sıradan bir köprü değildir; iyi ile kötü, güzel ile çirkin, bu dünya ile öteki dünyayı birbirine bağlayan bir köprüdür. Köprünün başına geçen Karagöz, bu sefer öteki dünyadan buraya gelmeye çalışan Hollywood yıldızlarıyla yüz yüze gelir.