Geçmiş saygı geleceğe emanet
15 Ocak 2023 - 02:01İstanbul’un tarihî Rami Kışlası yeni yüzüyle Rami Kütüphanesi olarak hizmet verecek. İki milyon kitaba sahip kütüphane bir yaşam alanı ve sanat kompleksi olarak yedi gün 24 saat ziyarete açık.
Seray Şahinler - İstanbul’un uzun zamandır heyecanla beklediği Rami Kütüphanesi ziyarete açıldı. Tarihi 250 yıl öncesine dayanan Rami Kışlası artık yeni yüzüyle “Rami Kütüphanesi” olarak hizmet verecek. Ordunun ihtiyaçlarını karşılamak için 18. YY’da işlevlendirilen, 1960’lara kadar kışla olarak kullanılan tarihî alanın 2010 İstanbul Avrupa Kültür Başkenti sürecinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önerisiyle bir kütüphaneye dönüştürülme fikri gündeme gelmişti. Uzun süredir devam eden restorasyon çalışmaları 2020’de hız kazandı. 17 ay süren hummalı çalışmayla proje tamamlandı.
Okuma kültürü
Rami Kütüphanesi, 110 bin metrekarelik alan kapasitesi olarak dünyanın en büyük üç kütüphanesi arasında. 4 bin 200 kişilik oturma kapasitesi olan kompleks doğumdan yetişkinliğe uzanan süreçteki bireylerin okuma kültürü kazanacağı ve bu kültürü pekiştireceği bir kütüphane olarak tasarlanmış.
0-3 yaş ve 3-6 yaş gruplara hizmet veren Bebek ve Çocuk Kütüphanesi, ortaokul ve lise öğrencileri için tasarlanmış Gençlik Kütüphanesi, lisans ve lisansüstü öğrencilerinin, akademisyenlerin ve araştırmacılar başta olmak üzere tüm yetişkin kullanıcıların kaynak ihtiyaçlarına yanıt veren Yetişkin Kütüphanesi, Genel Eserler, Felsefe-Psikoloji, İlahiyat, Sosyal Bilimler, Dil Bilimleri, Bilim ve Teknoloji, Güzel Sanatlar-Eğlence ve Spor, Edebiyat, Tarih ve Coğrafya kütüphanelerinden oluşan toplam 10 adet ihtisas kütüphanesi Rami’yi özel kılıyor. Atatürk İhtisas Kütüphanesi ve Yazma Eserler Kütüphanesi, Rami’nin en önemli iki bölümü arasında.
Atatürk’e özel köşe
Dört ayrı arşiv alanına sahip kütüphanede iki milyona yakın kitap var. Türkiye’nin ulusal belleği olan Cumhuriyet’in ilk yıllarında basılmış bütün kitapların örnekleri, yazma eserlere ait 100 bin matbu eser, beş bin tarihi levha yine Rami Kütüphanesi’nde. 100. yılını kutladığımız Cumhuriyet’imizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk için hazırlanan Atatürk İhtisas Kütüphanesi de Rami’nin en önemli bölümlerinden biri. Türkiye’nin 22 bin kitaptan oluşan en büyük Atatürk Kütüphanesi burada yer alıyor. Tamamı Atatürk için hazırlanmış, onun hayatını, çalışmalarını, eserlerini anlatan kitaplara buradan ulaşabilirsiniz.
Genel Koordinatör Osman Zorlu, “Burası her zaman daha ileri giden, yaşayan, sürdürülebilir bir yer olacak” diyor.
Türkiye’de tek örneği olan yüzlerce yıllık el yazmaları da Rami çatısı altında buluştu. Türkiye Yazma Eserler Kurumu, 120 bin nadir matbu eseriyle çalışmalarına burada devam edecek. Kütüphanenin Şifahane bölümünde eserlerin restorasyonu alanında uzman kişiler tarafından gerçekleştirilecek. Şifahane’deki restorasyon süreci ziyaretçilere açık olacak ve katılımcılar bu anları canlı olarak izleyebilecek. Arşivin hemen üzerinde yer alan okuma salonunda ise eserlerin dijital kopyaları temin edilebiliyor. Bin yıllık eserler yine Rami’deki özel kimya ve biyoloji laboratuvarlarında titizlikle muhafaza edilecek. Rami Kütüphanesi’nin altına inşa edilen arşiv ise yangın, deprem ve sele dayanıklı yeni bir sistem ile korunuyor.
Bir yaşam alanı
Rami Kütüphanesi bir kültür sahası âdeta. Kütüphanesi 7/24 açık olacak. Üyelik sistemiyle kitaplar ödünç alınabilecek. Aldığınız kitabı bulunduğunuz ilçedeki halk kütüphanesine iade etmeniz yeterli. Bir kütüphanenin en sadık konuğu olan öğrenciler için de özenli davranılmış. Üniversiteye hazırlanan öğrenciler test kitaplarını ücretsiz temin edebilecek. 24 saat açık kalacak kütüphanede vakıf kültürüne uygun olarak ücretsiz çorba, çay ve kek ikramı da yapılacak. Hem tüm salonlarda hem peyzaj alanlarında ücretsiz ve sınırsız internet hizmeti de var. 17 bin sinema afişi, müzik kopyaları, fotoğraflar, plaklardan oluşan arşiv de sanatın her alanında ziyaretçilerine yeni bir deneyim sunacak.
UNESCO’ya başvuracak
Rami Kütüphanesi içi kadar dışıyla da ziyaretçilere bir yaşam alanı sunuyor. Kütüphane aslına uygun restorasyonu ve çevre düzenlemesiyle BİOSPHERE sertifikası alan ilk kütüphane oldu. 250 yıllık tarihi alanın hem Türkiye’nin hem dünyanın geleceğine emanet edilmesi adına UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne başvuru yapılacak.