Galeri tiyatro sahnesine dönüşüyor
THE PILL, 17 Nisan — 31 Mayıs 2025 tarihleri arasında Leylâ Gediz'in “STAGEHAND” adlı sergisinin ikinci perdesini sunacak.
Galeriyi bir set değişiminde yakalanmış yarı kurgusal bir tiyatro sahnesine dönüştüren sergi, genellikle temsil çerçevelerinin dışında tutulan destek yapılarına ve süreçlere odaklanıyor. Leylâ Gediz arşiv görüntülerinden ve tiyatronun sahne arkası üretim süreçlerinden kesitler seçerek yeniden düzenlediği bir dizi büyük ölçekli resim aracılığıyla, resimsel kompozisyon süreçleri ile bir set değişiminin altında yatanlar arasında bir çeviri alanı açıyor. Tiyatro performansında perde, bir sahneden diğerine geçiş sırasındaki hareketliliği gizler; boyalı arka planlar, mobilyalar, aksesuarlar ve sahne donanımlarından oluşan bütün bir dünya, antrakt sırasında seyircilerin bakışlarından uzakta yenisiyle değiştirilir. Leylâ Gediz, perde aralarındaki bu set değişim anlarına odaklanarak, tiyatral kurgunun arka planlarını, gündelik geçeklik algımızı sorgulayan metaforlar olarak öne sürüyor.
“Stagehand” sergisi ilk perdesinden görünüm, THE PILL, İstanbul, Eylül 2024.
“Stagehand”'in ilk perdesi 21 Eylül — 10 Kasım 2024 tarihleri arasında THE PILL®, İstanbul'da gerçekleşti ve dekor, ışık, ses, sahne, donanım ve özel efektlerin kurulması gibi tiyatrodaki sahne arkası faaliyetlerine odaklandı. Gediz'in birkaç sergiye yayılan Stagehand projesi, zamanın geçişini tiyatro perdeleri arasına katlayan kavramsal bir jest olarak işlev görüyor ve resim ile performans arasında bir çeviri alanı açıyor. Leylâ Gediz, figürasyon ve onun olasılık koşulları arasındaki ilişkiyi keşfetmek için resme bir düşünce süreci ve söylemsel bir pratik olarak yaklaşıyor. Süreç odaklı pratiği, çağdaş görüntü işleme teknolojilerinden süzülen gündelik yaşam parçalarını içeriyor. Resimleri, arka plan ve figür arasındaki ilişkiyi yerinden oynatan ve yeniden eklemleyen, aynı zamanda resmi kurucu malzemelerine ve süreçlerine ayrıştıran ve asamblaj teknikleriyle yeniden eklemleyen yapısal deneylerdir.
