Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » Festival şehri notalarıyla saracak!

Festival şehri notalarıyla saracak!

Festival şehri notalarıyla saracak!30 Mayıs 2023 - 02:05
İstanbul Müzik Festivali, 51’inci kez şehri notalarla sarmaya hazırlanıyor. 1-17 Haziran tarihleri arasında 18 farklı mekânda 25 konserin düzenleneceği festivalin açılışını AKM’de Jan Lisiecki’nin eşliğinde Tekfen Filarmoni Orkestrası gerçekleştirecek.
İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından Borusan Holding sponsorluğunda düzenlenen 51. İstanbul Müzik Festivali, 1- 17 Haziran arasında 18 farklı mekânda gerçekleşecek 25 konserle müzikseverlerle buluşacak. Her sene olduğu gibi dopdolu bir programla müzikseverleri ağırlayacak festival, “Hafta Sonu Klasikleri” ile Fenerbahçe Parkı’ndan sesini yükseltirken “Müzik Rotası”nı Balat’a kıracak. Müziğin ve tarihin izinde İstanbul’un saklı güzelliklerini keşfe çıkan “Müzik Rotası”nda katılımcılar; her birinin geçmişi Osmanlı İmparatorluğu dönemine uzanan Balat’ın değerli yapılarında Saksafon Dörtlüsü, Güneş Hızlılar, The Sárközy Trio ve gitarist Gian Marco Ciampa ile çellist Erica Piccotti ikilisinin konserlerini izleyebilecek.
 
 
Anne- Sophie Mutter
 
Mutter’e ödül
 
Festivalin açılış konserinde Tekfen Filarmoni Orkestrası ile Jan Lisiecki, Frédéric Chopin’in ilk piyano konçertosu ile Hasan Uçarsu’nun “Portreler” adlı orkestra süitini seslendirecek. 51. İstanbul Müzik Festivali’nin bu yılki Onur Ödülü konserin öncesinde besteci ve eğitimci Uçarsu’ya takdim edilecek. Yaşam Boyu Başarı Ödülü ise dünyaca ünlü keman virtüözü Anne-Sophie Mutter’e 13 Haziran Salı akşamı sunulacak. Festival, Mutter’in 60. yaşını kutlarken ünlü divayı ve desteklediği genç müzisyenlerden oluşan Mutter’s Virtuosi yaylı orkestrasını AKM’de ağırlayacak.
 
 
Barbara Hannigan
 
60’ın üzerinde isme ev sahipliği yapacak festival programında 2 Haziran’da İş Kuleleri Salonu’nda Münih Oda Orkestrası&Nicolas Altstaedt; 3 Haziran’da AKM’de Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası&Barbara Hannigan; 4 Haziran’da Mevlanakapı Kara Surları Ziyaretçi Merkezi’nde Klasik Türk Müziği’nin günümüzdeki önde gelen icracılarından oluşan Anatolia Ensemble; 5 Haziran’da Süreyya Operası’nda Borusan Quartet&Lucienne Renaudin Vary ve Four Seasons’da Firebird à la Jazz var.
 
 
Yaşar Kemal’in aynı adlı eserinden uyarlanan “Binboğalar Efsanesi” festivalde prömiyer yapacak. 
 
Şiirsel bir gece
 
7 Haziran’da ise festivalin takipçilerini Fransız rüzgârlarının estiği şiirsel bir gece bekliyor. Fransa’nın yetiştirdiği günümüzün en büyük piyanistlerinden Éric Le Sage ile ülkenin başarılı nefesli çalgılar beşlisi Les Vents Français’nin buluşacağı konser dinleyicilere Fransız Sarayı’nın iki yüzyıla dayanan tarihi eşliğinde eşsiz anlar yaşatacak.
 
 
Jan Lisiecki
 
Fazıl Say’ın İstanbul Müzik Festivali’nin siparişi üzerine Türk şairlerin eserlerinden ilhamla bestelediği parçalardan oluşan yeni projesi “Dünya Anne”, 8 Haziran’da AKM’de sahnede olacak. Konserde Say’a, Serenad Bağcan eşlik edecek. Festival kapsamında ayrıca 9 Haziran’da Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda Hollanda Kraliyet Concertgebouw Oda Orkestrası ve Matthias Goerne; 14 Haziran’da Yerebatan Sarnıcı’nda Hollanda, Türkiye ve İran’ın yetenekli kadın bestecilerinin yazdığı üç bölümlük bir eser “Kadınlar Yeterince Bekledi”; 15 Haziran’da Saint Benoît Fransız Lisesi, Büyük Avlu’da Milli Reasürans Oda Orkestrası “Cumhuriyet Tangoları” ile 16 Haziran’da AKM’de Salzburg Mozarteum Orkestrası ve Arabella Steinbacher sahnede olacak.
 
 
Hasan Uçarsu
 
Sekiz eserin dünya, dört eserin Türkiye prömiyerini yapacağı festivalin kapanışında Yaşar Kemal’in ünlü romanından uyarlanan “Binboğalar Efsanesi” sahnelenecek. Michael Ellison’ın bestelediği eser, 17 Haziran’da Süreyya Operası’nda seyirci karşısına çıkacak. Konservatuvar öğrencileri, konserleri her sene olduğu gibi ücretsiz takip edebilecek. Öğrenciler ise bu yıl yine tüm İKSV etkinliklerinde 10 TL’lik Eczacıbaşı Genç Bilet uygulamasından faydalanabilecek. Programa dair detaylı bilgiye https://muzik.iksv.org/tr adresi üzerinden, biletlere ise Passo’dan ulaşılabilir.