'En İyi 100 Felsefe Metni'
01 Şubat 2018 - 01:02Her yıl farklı bir konuda yazar, akademisyen ve eleştirmenlere en önemli buldukları metinleri soran edebiyat dergisi Notos, bu yılki soruşturmasını ‘felsefe’ye ayırdı. Derginin ‘En İyi 100 Felsefe Metni’ soruşturmasına 248 aydın katıldı.
Dergi bu yıl 12’ncisi yapılan soruşturmanın sonuçlarını bugün piyasaya çıkan 2018 Şubat-Mart sayısında açıkladı. 248 seçicinin ilk üç sıralamasında Platon’un ‘Devlet’i Immanuel Kant’ın ‘Saf Aklın Eleştirisi’ ve Friedrich Nietzsche’nin ‘Böyle Buyurdu Zerdüşt’ü yer alıyor.
Listenin ilk 20'sinde Platon'un (solda) iki eseri yer alıyor. Karl Marx ile Friedrich Engels'in Komünist Manifesto'su de ilk 20'de yer alan eserler arasında.
100 kitaplık listenin ilk onuna girenler arasında, Jean-Paul Sartre’ın ‘Varlık ve Hiçlik’i ile Karl Marx’ın Kapital’i de yer alıyor.
Notos Yayın Yönetmeni Semih Gümüş bu yıl soruşturma konusu neden felsefeyi seçtiklerini anlatırken, şunları söyledi: “Hayatın her alanına soyutlamalarla bakabilmek için nitelikli bir hayat deneyimi, birikim, insanın kendine özgü bir bakış açısı edinmesi elbette gerekir ama bunun yanında ve belki bunlardan daha önemlisi, bizim yapmaya çalıştığımızı çok üst düzeyde yapmış pek çok düşünce insanının, felsefecinin yazdıklarını okumak. Bu okumalar olmadan nitelikli bir düşünme biçimi edinmek olanaksız.”
Bu tercihlerinde, eğitim sisteminde yaşananların da etkisinin olduğunu belirten Gümüş, şöyle devam etti: “Okullardan felsefe derslerinin kaldırıldığı bir ülkede, edebiyat öğretiminde doğru dürüst metin okuma ve bütün bunlarla birlikte anlama ve yorumlama etkinliği yerine yalnızca ezbere ve dogmalara dayalı bir eğitim sistemi dayatılmış durumda. Bunun içinden bir gelecek çıkarmak olanaksız. Felsefenin olmadığı bir hayat yok. Varsa eğer, orada özgür bireylerin yaşama şansı yok demektir. Notos’un bu yılki büyük soruşturmasını, bunları düşünerek, felsefeyle ilgili yapmaya karar verdik. Hiç kuşku yok ki sonuç önemli, yararlı, anlamlı olacaktı. En azından elimizde en önemli felsefe kitaplarının sıralandığı bir kılavuz olacaktı.”
Etiketler: felsefe