Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » Dayanışmanın dili ortak

Dayanışmanın dili ortak

Dayanışmanın dili ortak12 Mayıs 2022 - 09:05
İstanbul Kültür Üniversitesi İşaret Dili Korosu, geliri Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği’ne bağışlanan bir konser verdi. Şarkılar işaret diliyle söylense de konserde gördük ki dayanışmanın dili ortak.

Seyhan Akıncı 

 

Son zamanlarda en çok mültecileri konuşuyoruz. Avrupa’nın beyaz Ukraynalılara ardına kadar açtığı kapılardan aynı kapıları Orta Doğuluların yüzüne çarpmasına. Ülkemizde bir istilanın mı yaşandığı ya da ırkçılığın başka bir boyutuyla mı karşı karşıya olduğumuza kadar uzanıyor sohbetler. Malum uzun zamandır gündem öteki. Bir de neredeyse tüm dünyanın görmezden geldiği ötekiler var. Dünyada yaklaşık bir milyar engelli birey yaşıyor. Dünya nüfusunun yedide biri. Bu sebeple “dünyadaki en büyük azınlık” olarak nitelendiriliyorlar. Onlar birçoğumuz için öteki, hayatlarını nasıl sürdürdüklerine dair pek bir fikrimiz yok. Örneğin işitme engelli bir kadının gece dışarıda olduğunda hissettiği tedirginlik ya da o yazın şarkısında doyasıya dans ettiğimizde bizim duyduğumuz ritmi duyamayanların nasıl dans ettiği mesela? En fazla bazı kanalların ana haber programlarında ekranın sağ alt köşesinde ancak büyüteçle görülebilecek birinin işaret diliyle haberleri aktarmasında dikkatimizi çekiyor. Ya da çok sevdiğimiz futbolcu gol sevincinde kalp işareti yaptığında ekran başında biz de ona kalp gönderiyoruz. İstanbul Kültür Üniversitesi’nde dört yıl önce kurulan İKÜ İşaret Dili Korosu, hayatın hep birlikte daha renkli olacağını gösteren etkinlikler düzenliyor. İKÜ’nün ev sahipliğinde önceki akşam Akıngüç Oditoryumu ve Sanat Merkezi’nde oldukça özel bir konser gerçekleşti. İKÜ Öğrenci Yaşam, Kariyer ve Mezun Danışma Birimi, Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği yararına şarkılara işaretleri ile hayat verdi. Bağıra bağıra eşlik ettiğimiz şarkıları bu defa hep birlikte söyledik. İşaret Dili Eğitmeni ve Tercümanı Gökben Keleş’in öncülüğünde, İKÜ İşaret Dili Korosu tarafından gerçekleştirilen konserde Cem Karaca’dan Tarkan’a, Şebnem Ferah’tan Nilüfer’e çok sevdiğimiz isimlerin o çok sevdiğimiz şarkıları salonu dolduran yüzlerce dinleyiciyi coşturdu. En çokta zihnimizin kenarına bir çengel attı.

 

‘89 bin kişi işaret dili konuşuyor’

 

Bu anlamlı konserin ardından İşaret Dili Eğitmeni ve Tercümanı Gökben Keleş sorularımızı yanıtladı

 

İKÜ İşaret Dili Korosu’nun kurulma fikri nasıl ortaya çıktı?

 

İKÜ İşaret Dili Korosu, 26 kişiden oluşuyor. Okulumuzda ilk önce işaret dili derslerimiz başladı sonrasında sağır camiasına destek vermek ve işaret dilinde farkındalık yaratmak istediğimiz için bu projeye başladık. Okulumuzun öğrenci yaşam kariyer mezun danışma birimi ile koromuzu kurduk. Tüm engelli camiasına destek vermek amacıyla projemizi büyütmek istedik ve farklı engelli grupları için destek konserleri düzenlemeye başladık..

 

Anlamlı bir amaç için sahnedeydi İKÜ İşaret Dili Korosu, nasıl bir hazırlık süreci geçirdiniz?

 

Ekibimizle dört yıldır beraberiz. Çalışmalarımıza, derslerimize düzenli devam ediyoruz ve her projemiz için konsepte uygun koreografiler ile şarkılar seçiyoruz.

 

İşaret dili son yıllarda TV’lerin alt köşesinde kendine yer bulmaya başladı. İşaret dili eğitmeni ve tercümanı olarak böyle bir koronun önemi hakkında ne söylersiniz?

 

Farkındalık yaratmak için güzel bir proje olduğuna inanıyorum. Bugüne kadar hazırladığımız tüm projelerde doğru yolda olduğumuzu gördük.

 

Konser için seçilen parçalar neye göre belirlendi?

 

İşaret diline doğru çevrilebilmesine ve konsepte uygun olmasına dikkat ettik.

 

Ülkemizde işaret dili ile konuşan kaç kişi var?

 

İşaret dili ne kadar sürede öğrenebilir? Resmî olmamakla beraber 89 bin kişi konuşuyor. Bir kişinin bu dili iletişim kurabilecek kadar öğrenmesi için birinci seviye derslerini alması gerekiyor. Birinci seviye, 120 ders saatinden oluşuyor. 

 

‘Hayatları iyileştirmeye devam ediyoruz’

 

Konserde konuşan TOFD Genel Başkanı Semra Çetinkaya, İKÜ İşaret Dili Korosu’na teşekkür ederken “Türkiye’de hayata tutunmak için destek bekleyen binlerce omurilik felçlisi var. Onların yeniden yaşama dahil olmaları için destekçilerimiz ve gönüllülerimizin iş birliğiyle her geçen gün büyümeye ve daha fazla kişinin hayatını iyileştirmeye devam ediyoruz. İKÜ İşaret Dili Korosu başta olmak üzere bu keyifli projede emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz” dedi.