Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » Bursa Edebiyat Festivali’nden güçlü “Başlangıç”

Bursa Edebiyat Festivali’nden güçlü “Başlangıç”

Bursa Edebiyat Festivali’nden güçlü “Başlangıç”10 Aralık 2024 - 02:12
Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından, 05 - 08 Aralık 2024 tarihleri arasında "Başlangıçlar" teması ile ilk kez düzenlenen “BUEF - Bursa Uluslararası Edebiyat Festivali” başarıyla tamamlandı. Dünyaca ünlü yerli ve yabancı kalemler, üç gün boyunca Bursalılarla buluşarak hayatlarına dokunan hikâyeleri, eserlerinin ardındaki dünyaları anlattı.
Bursa zengin doğası, köklü tarihi, canlı ticaret hayatı ve sanayisiyle bilinir. Ancak Bursa aynı zamanda bir edebiyat kentidir. Nice edebiyatçının yolu Bursa’ya düşmüştür. Orhan Kemal’in romanlarında işçinin alın teri Bursa fabrikalarında yankılanır, Ahmet Hamdi Tanpınar’ın huzurunda bu kent zamansız bir sembole dönüşür. Nazım Hikmet, Bursa Cezaevi’nde yazdığı dizelerle ölümsüzlüğü anlatır. 
 
Yalnızca geçmişin değil, geleceğin de bir edebiyat kenti olan Bursa geçmişten bugüne sadece ipeğiyle, tarihiyle, sanatıyla değil, edebiyatı besleyen güçlü kültürel damarlarıyla da bir ilham kaynağı olageldi. Bu ilhamı edebiyatın insanların kalplerine dokunan, farklı kültürleri buluşturan, zaman ve mekânın ötesine geçen bir köprü olması bilinciyle birleştiren BUEF – Bursa Uluslararası Edebiyat Festivali Bursa’da yeni bir hikâye yazmaya koyuluyor.
 
 
Bursa Uluslararası Edebiyat Festivali destekçilerinden Kalem Ajans kurucusu Nermin Mollaoğlu. 
 
 
Bursa Büyükşehir Belediyesi Kültür Dairesi Başkanı Şafak Baba Pala.
 
Edebiyatın geniş kitlelere hitap eden bir sanat dalı olarak konumlandırılması ve Bursa’nın uluslararası edebiyat sahnesinde hak ettiği yeri alması hedefiyle ilk kez düzenlenen BUEF 2024 atölye ve söyleşi etkinlikleriyle Bursalı okurlara edebiyat dolu günler yaşattı. Festivale Çek Cumhuriyeti, Hollanda, Makedonya, Norveç, İngiltere ve Türkiye’den 16 sanatçı konuk oldu. 
 
Edebiyatseverlerin heyecanla beklediği festivalin Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nde gerçekleşen açılış etkinliğine katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey yaptığı konuşmada Bursa'nın edebiyatın, sanatın ve kültürün bir merkezi olduğunu vurguladı. Bu etkinliğin, Bursa’yı uluslararası edebiyat sahnesinde öne çıkaracağını ifade eden Bozbey “Festivalimiz, fikirlerin, duyguların ve hayallerin buluşma noktası olacak. Gelecek yıllarda Bursa Uluslararası Edebiyat Festivali’nin, şehrimizin kültür ve sanat takviminde kalıcı bir yer edinmesini hedefliyoruz.” diyerek yeni başlayan festivalin yolculuğunun süreceğinin işaretlerini verdi.
 
 
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey.
 
İlk kez edebiyatseverlere buluşan festival kapsamında Aysun Altındağ, Dejan Trajkoski, Elif Yonat Togay, Feyza Hepçilingirler, Filiz Aygündüz, Gaye Boralıoğlu, Gökçe Gökçeer, Hakan Akdoğan, Kjersti Skomsvold, Marek Sindelka, Merve Ergenoğlu, Rachel van Kooij, Şebnem İşigüzel, Tuba Aktaş Deli, Tuğçe Isıyel, Zeynep Kaçar söyleşi ve etkinlikleriyle sahnede yer aldı.
 
 
Şebnem İşigüzel festivalde Ayça Çakmak moderatörlüğünde, son romanı "Memoria" üzerinden edebiyatın hafızayla olan ilişkisi ve hatırlamak üzerine bir konuşma yaptı.
 
 
Türkçenin inceliklerini anlatan eserleriyle ve güçlü kalemiyle edebiyat dünyasına damga vuran Feyza Hepçilingirler katılımcılarla edebiyat yolculuğunu paylaştı.
 
 
Milliyet Sanat Genel Yayın Yönetmeni Filiz Aygündüz "Kültürel Gazetecilik Atölyesi" isimli bir atölye çalışması ve "Yazmanın Başlangıcı: Gazetecilikten Edebiyata Bir Yolculuk" başlıklı bir konuşma yaptı.
 
 
Gaye Boralıoğlu, "Hikâyeye Başlamak" temalı söyleşisiyle Tayyare Kültür Merkezi'ndeydi.
 
Dünya çapında tanınan pek çok yazarı Bursa’yla buluşturan festivalde katılımcılar, yazarların eserlerinin ardındaki hikâyeleri dinleme ve onların edebiyat dünyasına dair yeni perspektifler kazanma fırsatı buldu. Ayrıca düzenlenen imza programlarıyla okurlar yazarlarla doğrudan etkileşimde bulundu.
 
 
Hakan Akdoğan  yeni romanı Kenet’i merkeze alarak kötülüğün günümüzdeki psikososyal yansımalarına değindiği söyleşisinin ardından imza etkinliğinde okurlarıyla bir araya geldi.
 
Festival kapsamında, genç yazar adayları ve çocuklar da unutulmadı. Düzenlenen yaratıcı yazarlık atölyeleri ile hayal gücünün ve yazmanın gücü keşfedilirken ve genç yazar adaylarına şık tutacak eğitimler düzenlendi.
 
 
Tuba Aktaş Deli’nin “Hayal Gücünü Keşfet” etkinliği Lala Paşa Çocuk Kütüphanesi’nde gerçekleşti. 
 
 
Gökçe Gökçeer, Türkiye’de ve dünyada birçok çocuğun kalbine dokunan "Bana Öyle Bakma" kitabıyla katıldığı atölye çalışmasında çocukların hayal güçlerini harekete geçirebilecekleri yaratıcı bir ortam sundu.
 
Festivalin önümüzdeki yıllarda devam etmesi ve Bursa’nın edebiyat sahnesine katkı sunması bekleniyor.