Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » Bu öyküler açıkhavada iyi gider

Bu öyküler açıkhavada iyi gider

Bu öyküler açıkhavada iyi gider24 Nisan 2022 - 10:04
Everest’in tam da bahara yakışan serisi “Açıkhava’da Öyküler”de Selim İleri ve Ayşe Kulin var. Bu öyküler havanızı daha da güzelleştirecek.

Seray Şahinler 

 

Uzun zamandır heyecanla ve hasretle beklediğimiz bahar nihayet gelmek üzere. Güneşin varlığı, doğayla geçireceğimiz baş başa zamanların müjdecisi. Bu aynı zamanda kitap kurtları için de parklarda, bahçelerde okunacak yeni kitapların habercisi. Şehrin nefes alabildiği her ortamda, kent ormanlarında en özel edebi buluşmalar başlıyor. Edebiyatseverler için ortama soluk getirecek “Açıkhava’da Öyküler” serisinin yeni kitapları Everest etiketiyle yayımlandı. Yürüyüşlerinizde, seyahatlerinizde size eşlik edecek bu mini kitaplar “havanızı daha da güzelleştirecek.”

 

Kırık bir yalnızlık

 

Serinin yeni kitaplarında bu kez Selim İleri ve Ayşe Kulin Var. “Adı: Aylin”, “Sevdalinka”, “Köprü” gibi romanlarıyla çok sevilen edebiyatın usta kalemi Ayşe Kulin, serinin 19. kitabı “Doğdum. Kızdım” da okuru kadına şiddete, yoksulluğa, sınıf meselesine edebiyatın olanaklarıyla bakmaya çağırıyor. Ayşe Kulin’in iyi bilinen yalın, sinematografik tarzıyla dokunmuş bu metinler, bir yazarın kendi ülkesine sorumlu bakışının ürünleri aynı zamanda.

Bir diğer kitap ise sesini ve sözcüklerini çok özlediğimiz Selim İleri’ye ait. Selim İleri’nin ilk kez yayımlanan bir öyküsü olan “C.S.” kısa bir roman tadında. Yazarın “Yalnızlığımız bu kırık öykünün adı olabilir” dediği öykü tarihten naif bir sesi bugüne taşıyor. “Bellek yine sarsılıyor. Burada değilim, şimdide değilim” diyen kahramanımızın belleğine, geçmişine doğru bir yolculuk yapıyoruz. Ve elbette Selim İleri’nin o çok sevdiği Türk edebiyatının kıymetli isimlerinin kapısını çalıyoruz. Çünkü “yazar” da C.S’nin hikâyesine başlamak için “uğraşıyor.” Peyami Safa, Reşat Nuri, Behçet Necatigil, Proust, C.S’nin tanışıklığı ve anılarıyla birlikte yalnızlık ve geçmiş yörüngesine girdiğimiz yazarlardan… Geçtiğimiz hafta Herkese Kitap Vakfı tarafından ilan edilen “Kitap Hediye Günü” “Kitabı paylaşmanın, hayatı paylaşmak” olduğunu hatırlattı yeniden. Çünkü o son sayfayı kapattığınızda yazılanlarla yaşadıklarınızı damıtıyor ve hayatla birlikte kitaptan kalanları belleğinize not düşüyorsunuz. Açıkhavada okumayı tercih edeceğiniz bu öyküleri siz de belki yandaki bankta, masada oturan birileriyle paylaşmak istersiniz.

Serinin diğer kitaplarında Ahmet Telli, “Gidersen Yıkılır Bu Kent”, Johann Peter Hebel, “Seçme Takvim Öyküleri,” George Orwell, “Denemeler” ve Yevgeni Zamnyatin’in “Üç Gün”ü olduğunu da ekleyelim.