Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » 'Bu heykel ifade özgürlüğümüz'

'Bu heykel ifade özgürlüğümüz'

'Bu heykel ifade özgürlüğümüz'26 Aralık 2017 - 01:12
Ankara’daki Seğmenler Parkı’ndan çalınan İlhan Koman heykelinin yenisi yaptırıldı. Heykelin yapım sürecini gerçekleştiren sanatçı Erdal Duman, “Heykel kentin belleğini, bizim özgürlüğümüzü temsil ediyor” diyor.

Fisun Yalçınkaya-İstanbul

Heykel sanatına getirdiği yenilikçi ve özgün üslubunun yanı sıra, Türkiye’de kamusal alandaki heykelleriyle en çok tanınan ve sevilen sanatçılardan biri olan İlhan Koman, Seğmenler Parkı’ndaki heykeliyle gündemde. Daha doğrusu 1991 yılında buraya konan ve geçtiğimiz yıl mayıs ayında çalınan, yani artık bu parkta olmayan heykeliyle... İlhan Koman’ın söz konusu heykelinin yenisi Mimarlar Odası Ankara Şubesi ve Yaygara Güncel Sanat İnisiyatifi’nin başlattığı kampanyayla yeniden yaptırıldı. 

Yaklaşık 30 bin TL’yi kampanyayla toplayan Mimarlar Odası, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin onaylaması durumunda heykelin asıl kaidesine 31 Aralık’ta yerleştirileceğini açıkladı. Yeniden yapılan heykelle ilgili bir basın duyurusu yapan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, heykelin asıl yerine konması talebini Büyükşehir Belediyesi’nin onaylamaması durumunda ilçe belediyeleriyle görüşeceklerini, hiç onay alınmazsa şubenin bahçesine konulacağını söyledi.Candan, “Geçtiğimiz pazartesi Ankara Büyükşehir Belediyesi yeni Başkanı Mustafa Tuna’dan randevu talep ettik. İlhan Koman heykelinin durumu için istediğimiz randevu talebine geri dönüş olmadı. Koman heykeli için Kent Estetiği Daire Başkanlığı’na yazılı olarak talebimizi ilettik. Heykelin asıl yerinin ilk konulduğu yer olduğunu düşünüyoruz. İzin verilse de verilmese de 31 Aralık günü heykelin açılışını Seğmenler Parkı’nda yapacağız” dedi.

 

Kent belleğini temsil ediyor

Heykelin yeniden yapılması sürecini ise sanatçı Erdan Duman, Milliyet gazetesine şu sözlerle anlattı: “Heykel geçtiğimiz yıl mayıs ayında çalındı. Bu heykel 1992’de Ankara’ya yılbaşı armağanı olarak yerleştirilmişti. Mimarlar Odası ve Yaygara Güncel Sanat İnisiyatifi’nin çabalarıyla bu heykeli, yeniden yerine koymak istedik. Ali Artun aracılığıyla heykelin İtalya’da yapılmış olan kalıbına ulaştık. Bu kalıp o tarihte heykelle birlikte buraya gönderilmiş. Orijinal kalıptan heykeli yeniden ürettik. 31 Aralık’ta yine yılbaşı armağanı olarak heykeli yerine koyacağız.” 

Duman ayrıca heykelin önemiyle ilgili olarak, “Bu heykel, bizim ifade özgürlüğümüzdü. Bu heykel kentin belleğini taşıyordu. Bir sürü kamusal heykel var elbette ama bunların çoğu sipariş üzerine yapılmış heykel ve anıtlar. Ancak Koman’ın eseri bir sanatçının özgün yapıtı olması bakımından da önem taşıyordu. Sipariş heykel çok, kamusal alanda özgün yapıt ise Türkiye’de o kadar az ki... Bir yandan Cumhuriyet dönemi yapılarının, heykellerinin sürekli yerlerinden edildiğini görüyoruz. Bu yapıları temsil etmesi de önemli bu heykelin. İlhan Koman benden önce yaşamış, yapıtlarıyla bizlere zemin oluşturmuş bir sanatçı. Ben bu heykeli yerine koyarak kendi zeminimi de yeniden kazandım” diye belirtiyor.