Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » Bilimkurgusal bir Hüner sergisi

Bilimkurgusal bir Hüner sergisi

Bilimkurgusal bir Hüner sergisi26 Mart 2021 - 12:03
Sanatçı Emre Hüner'in "[ELEKTROİZOLASYON]: Bilinmeyen Parametre Kayıt-Dışı" başlıklı kişisel sergisi dün Arter'de sanatseverlerle buluştu. Sergi, Hüner'in yarı kurgusal bir senaryo metni etrafında şekillenmiş yeni üretimlerinden oluşuyor.
 
Gizem Çetimen
 
Sanatçı Emre Hüner'in "[ELEKTROİZOLASYON]: Bilinmeyen Parametre Kayıt-Dışı" adlı kişisel sergisi, önceki gün Dolapdere'deki Arter'de sanatseverlerle buluştu. Sergi, Hüner'in yarı kurgusal bir senaryo metni etrafında şekillenmiş yeni üretimlerinden oluşuyor.
 
Pandemi sebebiyle tüm sosyal mesafe önlemlerinin alındığı müzede sergi için basın mensuplarına 'yüz yüze' bir ön gösterim yapıldı. Ön gösterime Arter Kurucu Direktörü Melih Fereli, sanatçı Emre Hüner, serginin küratörü Aslı Seven ve yaklaşık 20 kişi basın mensubu katıldı.
 
 
'Süreci etkiledi'
 
Serginin açılış konuşmasında Emre Hüner, serginin başlangıç hikayesini "Tamamen üretmeyi durdurup şehirde gezinmeye başladım. Heykel yapmak yerine heykelleri çizdiğim, üretmek yerine daha çok edebiyata sığındığım bir zamanda başlamış oldu. Karaköy'de elektrikçilerle ya da Dolapdere'deki oto tamircilerle kurduğum ilişkiler üretim sürecimi etkiledi" sözleriyle anlattı. Ayrıca buluntu nesnelerin barındırdığı hikayelere odaklandığını da belirten sanatçı, gündelik hayatında etrafında farklı şekillerde üretim gösteren diğer insanları da gözlemlediğini de sözlerine ekledi.
 
"[ELEKTROİZOLASYON]: Bilinmeyen Parametre Kayıt-Dışı"nda yer alan heykeller, yerleştirmeler, fotogravürler, serigrafiler, film sekansları ve metinler mecralar arasında dolaşarak ilerleyen, doğaçlamaya dayalı performatif bir üretim sürecini yansıtıyor. Serginin basın bültenine göre 'elektroizolasyon' kavramı, sergide yer alan biçimler arasında kendini ölçek ve malzeme farkları ve tekrarları üzerinden hissettiren altyapısal bir makine yani özneye işaret ediyor. Ayrıca fabrika, laboratuvar, film seti ve yerleşke gibi kapalı mimari mekân düzenlemelerini alıntılayan formlar, steril ve bilimkurgusal bir yabancılaşmayı da çağrıştırıyor. 
 
 
'Hiç paylaşılmadı'
 
Serginin küratörü Aslı Seven ise 'senaryo metni' konusunu şu cümlelerle açıklığa kavuşturdu: "Sergiye başladığımızda Emre Hüner'in kaleme aldığı bir senaryo vardı. Fakat biz hiçbir noktada onun birebir uygulamasını yapmadık. Senaryonun kendisi hiçbir yerde paylaşılmadı. Ama izleyiciler, sergi alanında 5 saat 20 dakikalık bir filmin montajını görebilecekler".
 
Ayrıca Seven, senaryo denildiğinde insanların aklına hep filmlerin geldiğini ancak senaryonun ürettiği tek şeyin sadece film olmadığının altını da çizdi. Seven, sergideki heykeller ve yerleştirmelerin de bu senaryodan beslendiğini söyledi. Sergi, 5 Aralık 2021 tarihine kadar görülebilecek. KÜLTÜR SANAT SERVİSİ
 
Etiketler: Arter  Emre Hüner