Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » Beyhan Eczacıbaşı İlkgençlik Edebiyatı Yılın Kadın Yazarı Ödülü, Meral Karamuk Uğurşan’ın
Beyhan Eczacıbaşı İlkgençlik Edebiyatı Yılın Kadın Yazarı Ödülü, Meral Karamuk Uğurşan’ın
07 Kasım 2024 - 04:11Beyhan Eczacıbaşı İlkgençlik Edebiyatı Yılın Kadın Yazarı Ödülü’nün 2024 yılı kazananı 'Köstebeğin Sırrı – Gizli İşler 2' kitabıyla Meral Karamuk Uğurşan oldu.
Kadın yazarların ilkgençlik edebiyatı türündeki üretimlerini desteklemek ve edebiyatta fırsat eşitliğine katkıda bulunmak amacıyla, Dr. Nejat F. Eczacıbaşı Vakfı tarafından oluşturulan ve bu yıl ikincisi verilen 'Beyhan Eczacıbaşı İlkgençlik Edebiyatı Yılın Kadın Yazarı Ödülü'nün sahibi 'Köstebeğin Sırrı – Gizli İşler 2' kitabıyla Meral Karamuk Uğurşan oldu.
Dr. Nejat Eczacıbaşı Vakfı tarafından, kadın yazarların ilkgençlik edebiyatı türündeki üretimlerine destek olmak ve edebiyat dünyasında fırsat eşitliğine katkıda bulunmak amacıyla başlatılan ödül programının bu yıl ikincisi gerçekleştirildi. Ödül programı, Eczacıbaşı Topluluğu'nun kurucusu Nejat Eczacıbaşı'nın eşi Beyhan Eczacıbaşı'nın, çocuklarına anlattığı masallardan ilhamla kaleme aldığı 'Kar Masalları' adlı kitabına ithafen düzenleniyor.
6 Kasım 2024 akşamı İstanbul Modern’de düzenlenen ödül töreninde konuşan Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, ilkgençlik edebiyatının gençlerin duygu dünyalarını keşfetmelerine, kimliklerini oluşturmalarına ve edebiyata daha da yakınlaşmalarına önemli katkı sunduğunun farklı araştırmalar tarafından ortaya konulduğunu belirtti. Eczacıbaşı, “Ülkemizde çeviri eserlerin hâkim olduğu bu alanda, gençlerimizin kendi tarihlerinden, kültürlerinden karakterlerle karşılaşmalarının kişisel gelişimlerinde olumlu etkisi olacağına inanıyorum. Edebiyatla iç içe olmanın aynı zamanda bu günlerde sıklıkla üzerine konuşulan 21. yüzyıl yetkinliklerinden eleştirel düşünme yetisi, empati kurma becerisi ile dil ve ifade yeteneğinin güçlenmesine sunduğu katkı ise hiç de yadsınamayacak ölçüde” diye konuştu.
Seçici Kurul Başkanı Prof. Dr. Jale Parla ise, ödülün çocuklukla gençlik arasında ilkgençlik diye adlandırılan uzun yılların (18-22) kişiliğin oluşmasındaki yadsınamaz rolünü teslim etmek amacıyla konulduğunu ifade ederek, “Seçici kurul olarak, ilkgençliğin sorgulamalarını, yaratıcılığını, heyecanlarını, umutlarını özendirici ve kucaklayıcı biçimde yansıtan yapıtlara öncelik verdik. Elbette edebilik unsurlarını da göz ardı etmeyerek” dedi.
Ödülü kazanan Meral Karamuk da, “Bu ödül programında yılın kadın yazarı seçilmiş olmaktan onur duyuyorum. Bunun yalnızca bireysel bir başarı değil, aynı zamanda edebiyata emek veren tüm kadınların ortak başarısı olduğunu düşünüyorum. Gençlerin düş dünyasına dokunmak, onların çağdaş, ilerici ve üretken olabilmeleri için edebiyatın ışığıyla aydınlanmalarını sağlamak ayrıcalığını daima hissettim. Bu ayrıcalığı destekleyen ve kadın yazarlara ilham veren bu ödül için teşekkür ediyorum” diye konuştu.
İlkgençlik edebiyatı türünde, roman, öykü ya da anlatı dallarında eser veren tüm kadın yazarlar 'Beyhan Eczacıbaşı İlkgençlik Edebiyatı Yılın Kadın Yazarı Ödülü'ne başvurabiliyor. Prof. Dr. Jale Parla başkanlığındaki Seçici Kurul'da, Prof. Dr. Nüket Esen, Prof. Dr. Sibel Irzık, Müge İplikçi ve Asuman Kafaoğlu-Büke görev alıyor. Seçici kurulun değerlendirmesi sonucu ödülü almaya hak kazanan kadın yazara, 60 bin TL para ödülü veriliyor.
Meral Karamuk Uğurşan kimdir?
DEÜ GSF Tiyatro Dramatik Yazarlık Bölümü’nü bitiren Meral Karamuk Uğurşan, Hallam University The Sheffield College’da İngilizce dil eğitimi gördü. Bir süre editörlük yaptı.
2003 yılında İngiltere’ye yerleşen Uğurşan, Londra Haber, Cumhuriyet Kitap, Roman Kahramanları, Yeni Tiyatro, Okyanus vb. gazete ve dergilerde yazıları yer aldı. Radyo oyunları yazdı. Türkçe ve İngilizce çocuk kitapları yayımlandı.
Amerika, Avrupa ve Türkiye’de pek çok yayınevi için çocuk ve gençlik kitaplarını Türkçeye çevirdi. Merkezi Dallas’ta bulunan ve pek çok dilde dijital yayın yapan Tiny Readers Publishing’in yazarı olan Meral Karamuk Uğurşan, 2012 yılından bu yana serbest çevirmen olarak çalışıyor.