Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » ‘Bergama Sunağı’nı vermiyoruz’

‘Bergama Sunağı’nı vermiyoruz’

‘Bergama Sunağı’nı vermiyoruz’24 Ocak 2023 - 11:01
Almanya’da Berlin Eyaleti Adalet, Çeşitlilik ve Ayrımcılıkla Mücadele Senatörlüğü müsteşarı Saraya Gomis’in Bergama Sunağı ve Nefertiti büstünün ülkelerine iadesi çağrısına yanıt geldi.
Gomis geçtiğimiz hafta Tagesspiegel gazetesine yaptığı açıklamada, “Prensip olarak Bergama Sunağı ve Nefertiti büstünün iade edilmesinden yanayım. Ayrımcılık karşıtı bir bakış açısıyla şunu söylemek zorundayız; dünyanın diğer bölgelerinden gelen kültürel varlıklar bize ait değil. Onlar burada gayrı meşru şekilde bulunuyorlar. İkinci adımda, bunların nasıl iade edilebileceğini görmeliyiz” demişti. Berlinli yetkililer ise yapılan resmi açıklamada Nefertiti büstünü veya Bergama Sunağı’nı menşe ülkelerine iade etme planlarının olmadığını belirtti. Berlin’de Adalet, Çeşitlilik ve Ayrımcılıkla Mücadele’den sorumlu senatör Lena Kreck, Berlin Eyalet Parlamentosu’nun Hukuk Komitesi’ne yaptığı açıklamada, “Bergama Sunağı ve Nefertiti büstünün mülkiyetinin adaleti konusunda hukuk mahkemelerinde farklı bakış açıları olduğunu” söyledi.
 
Adalet Bakanlığı’ndan The Art Newspaper’a yapılan açıklamada ise Gomis’in kamuoyu açıklamasının memnuniyetle karşılandığı fakat büst ve sunak için iade konularının tartışılmadığı belirtildi. Yapılan açıklamada sorumluluğun Alman Dışişleri Bakanlığı’nda olduğu vurgulandı. M.Ö. 2. yüzyıldan kalma antik anıt, 1879’da Almanya’ya götürülmüştü.
 
 
Etiketler: Almanya  Berlin  bergama