'Aşık olan şarkı söyler, acısı olan ağıt'
10 Ağustos 2021 - 07:08Efnan Atmaca
Bu yıl yedincisi gerçekleşecek olan AIMA Müzik Festivali bugün başlıyor. Dokuz gün sürecek festivalin açılışını Ayvalık Amfi Tiyatro'da saat: 21:00'de Türkiye Gençlik Filarmoni Orkestrası ( TUGFO) yapacak. 13 Ağustos'ta Sabancı Üniversitesi Küçükköy Yaratıcı Teknolojiler Atölyesi Sahnesi'nde saat: 21:00'de Anadolu Nefesli Beşlisi'nin konseriyle devam edecek festivalde 14 Ağustos'ta Cunda Taksiyarhis Kilisesi Rahmi M. Koç Müzesi Bahçesi'de saat: 19:00'da A Capella Boğaziçi, 17 Ağustos'ta Alibey Adası Kültür Merkezi'nde saat: 20:30'da Genç Yetenekler sahnede olacak. Festival 19 Ağustos saat: 20:30'da Ayvalık Cumhuriyet Meydanı'nda Flapper Swing Jazz Band'in vereceği konserle sona erecek. Bu festivalin gerçekleşmesinde en büyük emek hiç kuşkusuz Prof. Dr. Filz Ali'nin. Çünkü AIMA Müzik Festivali, 23 yıl önce Ali öncülüğünde kurulan Ayvalık Uluslararası Müzik Akademisi tarafından düzenleniyor. Aliy'le hem akademiyi hem festivali hem de müziğin iyileştirici gücünü konuştuk.
Festivalden önce Ayvalık Uluslarası Müzik Akademisi'yle başlamak istiyorum. 23 yıl önce başlayan bir yolculuk. Bugüne kadar yüzlerce genç müzisyenle çalıştınız, onların başarılarına tanık oldunuz. Siz bu yolculuğu nasıl anlatırsınız?
Bundan 23 yıl önce, müzisyen olmayı, bir enstrüman çalmayı en doğru metodlarla öğrenmek için yola çıkmış genç öğrencilerin ustalarla tanışmalarını, onlarla birlikte çalışma olanağını sağlamak için başladığımız bir projedir Ayvalık Uuslararası Müzik Akademisi. Ustalarla çırakları, okul dışında, doğal güzellikleri olan bir çevrede yaratılan aile ortamında buluşturma fikri ile yola çıktık. Bugüne geldiğimizde AIMA'dan yolu geçmiş olan yüzlerce öğrencinin çoğunun dünyanın her köşesinde ve ülkemizin her bölgesindeki başarılı çalışmalarına tanık olmanın mutluluğunu yaşıyoruz.
Öğrencilerimizin AIMA sayesinde tanıştıkları ustalarla yıllar sonra değişik ülkelerde yeniden beraber müzik yaptıklarını öğrendiğimizde gurur duyuyoruz. Onların AIMA'nın "büyülü havasını" özlediklerini duyunca biz de aynı özlemi hissediyoruz.
Yola çıkarken düşledikleriniz gerçekleşti mi peki? Var mı yarına ait gerçeğe dönüştürmeyi planladığınız düşleriniz?
Düşlerimiz büyük ölçüde gerçekleşti. Düşlerimizin gerçekleşmesi ise, bize ve yaptığımız işe inanan dostlarının büyük ölçüde yaptıkları destekler sayesinde oldu. Ancak 2011'den bu yana kurumsallaşmaya, bireysel bağışlarla ayakta kalmaya çalışan bir yapı olan AIMA'nın kendi ayakları üzerinde durabileceği bir yapıya dönüşmesi için çalışıyoruz. 2013 yılında kurduğumuz, AIMA'nın eski ve yeni katılımcılarından oluşan AIMA Festival Orkestrası'nın süreklilik kazanmasını ve kalıcı olmasını düşlüyoruz.
AIMA Müzik Festivali'ne gelirsek, bu yıl yedincisi yapılacak. Geçen yılki aradan sonra bu buluşma hakkında neler söyleyebilirsiniz?
Bildiğiniz gibi müzisyeni besleyen dinleyici, dinleyiciyi besleyen de müziktir. Büyüklerimiz boşu boşuna dememişler "Müzik ruhun gıdasıdır." diye. Yaşadığımız büyük salgın, sahne sanatları ile uğraşan tüm sanatçıların ama özellikle müzisyenlerin hayatlarına, maddi ve manevi kaynaklarına büyük darbe vurdu. Yeniden müzikle seyirci ve dinleyici karşısına çıkmak bu nedenden bizler için çok heyecan ve mutluluk verici olacak.
Geçen yedi yıla baktığınızda Ayvalık'a neler kazandırdı sizce AIMA Müzik Festivali?
AIMA Müzik Festivali, Ayvalık'ta yaşamakta olan bütün sanat ve müzikseverlerin heyecanla bekledikleri etkinliklerin başında gelir. Bir yıl aradan sonra beklenti çok yoğun. Umarım konserlerimize gelenler mutlulukla ayrıcaklardır geldikleri mekanlardan.