Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » Artweeks’te birebir sanat

Artweeks’te birebir sanat

Artweeks’te birebir sanat08 Nisan 2025 - 04:04
Sanatseverlerin ilgiyle takip ettiği Artweeks Istanbul, bu yıl ilk kez solo gerçekleşecek. Kurucu Sabiha Kurtulmuş, “Stantlarda uzun zamandır izlenen ve merak edilen sanatçılarımızın sergileri var” diyor.
Seray Şahinler - Konsepti ve sergileriyle sanatseverlerin yeni edisyonunu merakla beklediği Artweeks Istanbul, 10 Nisan’da başlıyor. Bu yıl ilk kez Solo Edisyon formatında düzenlenecek etkinlik, bağımsız sanatçılar ile galericilerin kişisel sergileriyle koleksiyoner ve sanatseverlere yeni bir deneyim sunuyor. Bilgili Holding ev sahipliğinde The Ritz-Carlton Residences İstanbul B Blok’ta düzenlenecek Artweeks Istanbul, 14 Nisan’a kadar sanatseverleri ücretsiz olarak ağırlayacak. Artweeks Kurucu ve Organizatörü Sabiha Kurtulmuş ile yeni edisyonu konuştuk.
 
- Artweeks Solo fikri nasıl çıktı ve neyi amaçlıyor?
 
Artweeks Istanbul markası olarak, içeriğinden bağımsız olmayan projeleri yeni bir etkinlik olarak sunabileceğimizi uzun zamandır konuşuyorduk. Solo fikri ise aslında yine galericiler ve sanatçıların yapısından ortaya çıktı. Artweeks Istanbul gibi iki hafta sonunu kapsayan bir etkinlik yerine, beş günlük bir program olarak tasarladık ve dünyada daha önce benim de katıldığım Paris Solo Show gibi benzerlerinden birini oluşturmuş olduk. CI ve Artweeks Istanbul elbette solo stantlara da yer veriyor; ancak yalnızca solo, yani kişisel sergilemelerin olduğu bir etkinlik ilk defa gerçekleşecek. Artweeks Solo’da hem önemli galerilerimizin hem de bağımsız, değerli sanatçılarımızın sunumlarını izleme fırsatınız olacak.
 
 
- Neler görecek sanatseverler Artweeks Solo’da?
 
Bağımsız sanatçılar arasında Mehmet Dere, Fırat Engin, Suat Akdemir, Gülnur Özsoy, Gülfem Kessler, Ahmet Oran, İrfan Önürmen, Antonio Cosentino, Nadide Akdeniz, Metin Çelik, Fatma Tülin, Hazal Haznedaroğlu, Nilüfer Yıldırım ve Seda Doğramacı yer alıyor. Katılımcı galerilerimiz ise Merkur, Martch Art Project, Pi Artworks, Kairos, Sanatorium, ArtSümer, Collect Gallery, Ferda Art Platform, Evin Art Gallery, Olcay Art ve Mine Art Gallery’den oluşuyor. Her galeri, bir ya da birden fazla sanatçının solo gösterimine hazırlanıyor.
 
- Artweeks Solo sanat-izleyici ilişkisini biraz daha yakınlaştıracak gibi. Ziyaretçi deneyimi önceki Artweeks’lerden nasıl farklılaşacak?
 
Artweeks Istanbul, diğer benzer etkinlikler ve fuarlar gibi karma sunumları izleyiciyle buluşturuyor. Ancak bu kez sanatseverler, sevdikleri sanatçıların birden fazla eserini bir arada izleme fırsatına sahip olacak. Bazı eserler özellikle bu etkinlik için üretildi, bazıları ise özel seçkiler hâlinde bir araya getirildi. Tüm stantlarda genç keşiflerden ziyade, uzun zamandır takip edilen, izlenen ve merak edilen önemli sanatçılarımızın sergileri yer alacak.
 
- Artweeks’in bundan sonraki yolculuğu nasıl devam edecek?
 
Artweeks Istanbul’un gelecekteki yolculuğu, her zamanki gibi süreç içerisinde şekillenecek. Ancak UBS’in etkinliğe dahil olmasıyla birlikte, sürdürülebilirliğin önemini ve önceliğini bir kez daha vurgulamak isterim.
 
 
Özgürce ve bedelsiz
 
- Artweeks, Istanbul’un çağdaş sanat hayatında kendi yerini buldu. Kamusal olarak güçlü bir karşılığı var, özellikle ücretsiz oluşu, konsepti ve sergileriyle çok sevildi. Bunu nasıl yorumlarsınız?
 
En başından beri sanat profesyonelleri olarak amatör bir ruhla homojen bir şekilde bir araya geldik. Her edisyonda günün şartlarına ve binalarımızın durumuna göre koordine olduk. Fuar ve müze girişlerinin mecburen ücretli oluşu her zaman izleyiciyi zorlar. Bizler ve daha çok Bilgili grubu açılışların ve tüm etkinliğin ücretsiz olmasını sağlama konusunda kararlı. Etkinliğin özgürce ve bedelsiz izlenebilmesi, sanatın bu vesileyle herkese ulaşmasını sağlama açısından çok ciddi bir önemi var.