Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » Artık Michelangelo’nun da NFT’si var

Artık Michelangelo’nun da NFT’si var

Artık Michelangelo’nun da NFT’si var18 Mayıs 2021 - 10:05

Dünyanın önde gelen kültür sanat kurumları bile çağa uydurmak için ellerinden geleni yapıyor, TikTok’tan NFT’ye farklı alanlardan faydalanıyor. Bkz. Uffizi Galeri.

Pandeminin ilk aylarında resmi TikTok hesabı kullanmaya başladıklarından beri 54 bin takipçiye ulaştıklarını ve karantina sonrası yaz aylarında müze yeniden ziyarete açıldığında genç ziyaretçi sayısının tam iki katına çıktığını ve bunu TikTok hesaplarına borçlu olduklarını açıkladılar önce.

Şimdi ise NFT satışlarıyla gündemdeler.

Peki ama Uffizi neden önemli bir müze?

Tarihiyle başlayalım, Floransa’daki bütün sanat eserlerini bağışlayan Medicilerin son temsilcisi Anna Maria Luisa de Medici’nin çocuğu olmuyor ve tüm Medici servetini ailenin Avusturya koluna devretmek zorunda kalıyor.

Medici koleksiyonları Habsburg-Lorraine Hanedanı’na geçiyor.

Ama bir şartla.

Anna Maria Luisa, o devirde (1700’lerde) bile anlaşmaya bir şart koymayı akıl ediyor, “Eserlerin hiçbiri Floransa dışına çıkarılamaz” diyor.

Gerekçesi de yıllar sonra da olsa yabancıların sırf bu eserleri görmek için Floransa’ya geleceğine inanması.

Eğer zamanında anlaşmaya bu maddeyi koymasa belki bütün eserler dünyanın önemli müzelerine dağılmış olacaktı ve o zaman Floransa da Floransa olmayacaktı.

Uffizi Gallery’de Da Vinci’lerden Michelangelo’lara dev bir koleksiyon var.

Müzede Kanuni Sultan Süleyman, Hürrem Sultan, Fatih Sultan Mehmet, Yavuz Sultan Selim ve Barbaros Hayrettin Paşa portreleri de var.

Belli ki Mediciler, Osmanlı sultanlarının resimlerine de meraklıymış. Medici koleksiyonunun bir de halka açık olmayan bölümü var, özel izinle geziliyor.

Bu koridorda, kenarda köşede kalmış Chagallar karşınıza çıkıyor.

Bir de beyaz danteller içindeki kadın portreleri dikkat çekiyor.

Meğer o zaman babalar kızlarının beyazlar içinde portrelerini yaptırıyor, sonra da bu resimleri göstererek onlara uygun eş arıyorlarmış.

Koleksiyonda yer alan bazı resimler 2. Dünya Savaşı döneminde bombalardan zarar görmüş.

Ama yine de tamir edilmiş ve korunmuş.

Bütün bu eserlerin günümüzde hâlâ tek bir şehirde sergileniyor olması Anna Maria Luisa de Medici’nin anlaşmaya koyduğu tek bir maddenin eseri.

Ve işte şimdi Uffizi Galeri yönetimi, gençlere ulaşmanın sırrı TikTok ve NFT diyor.

Uffizi Galeri, geçen hafta ‘Doni Tondo’ başlıklı Michelangelo eserinin NFT’sini 140 bin euro’ya sattı.

Şimdi de başta Botticelli, Caravaggio ve Titian eserleri olmak üzere koleksiyonlarından değerli birçok başyapıtı, dijital sanat firması Cinello ile birlikte NFT haline getirip satacaklarını açıkladılar.

NFT’lerin sertifikasında ise müze müdürünün imzası yer alıyor.

Aslında bu girişimi müzeyi ayakta tutabilmek için yapıyorlar ama yine de bu başyapıtların NFT haline getirilmesi ne kadar doğru, uzun uzun tartışılır.

Böyle bir şeyi ne sanatçılar, ne sanat tarihi uzmanları, ne de sanatseverler kolay kolay kabul edebilir.