Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » Ankara Mimarlar Derneği’nde 'Cumhuriyet Kadınları Sahnede!' söyleşisi

Ankara Mimarlar Derneği’nde 'Cumhuriyet Kadınları Sahnede!' söyleşisi

Ankara Mimarlar Derneği’nde 'Cumhuriyet Kadınları Sahnede!' söyleşisi27 Ocak 2024 - 01:01
30 Ocak Salı günü Ankara Mimarlar Derneği’nde saat 19.30’da N. Müge Cengizkan ve Ali Cengizkan, Ankara Goethe Enstitüsü’nde devam etmekte olan “Cumhuriyet Kadınları Sahnede!” sergisi üzerine bir sunum ve söyleşi gerçekleştirecek.
Genç Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş yıllarında, Almanya’nın Weimar Cumhuriyeti ve Avusturya’nın Kızıl Viyana’sında her iki ülkeyi de eğitim ve çalışma yaşamında deneyimleyen altı kadını odağına alan bir sergi Ankara Goethe Enstitüsü’nde sürüyor: 4 Şubat 2024’e kadar izlenebilecek sergi Almanya ile farklı temasları olan üç Türk, Türkiye’ye aileleriyle birlikte zorunlu göç eden sığınmacı iki Alman, bir Avusturyalı kadını odağın alıyor: Halet Çambel, Mualla Eyüboğlu Anhegger, Semiha Berksoy ile Erna Eckstein Schlossmann, Marianne Laqueur ve Margarete Schütte Lihotzky...
 
Zorunlu göç koşullarında çalışmak; çalışma hayatına sokulmadıkları halde gönüllü görevler yapmak; çok yeni ve öncesi olmayan görev alanlarında ilk olmanın risklerini üstlenip toplumun değer yargılarını değiştirmek; hakim bakış açılarına rağmen dünyaca önemli yeni alanları keşfetmek ve adlarını koymak, alan açmak, tümü de bu kadınlara nasip olur. Çünkü doğal biçimde insan haklarına saygılı olan ve sol düşünceye yatkın çevrelerde yaşayan bu kadınlar, toplumun özgür ve eşitlikçi yeni bireyleri olarak “cevval, akılcı, dirençli, sabırlı, inançlı” biçimde sahnededirler.
 
Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılı vesilesiyle gerçekleştirilen fotoğraf sergisi, genç cumhuriyetin reform ruhunu temsil eden ve devam ettiren altı kadının hayatını ve çalışmalarını anlatıyor.