ANAMED’de “Kuşbakışı Filistin” sergisi
ANAMED, A.M. Qattan Vakfı iş birliğiyle önemli bir sergiye ev sahipliği yapıyor: Kuşbakışı Filistin. Kuşbakışı Filistin, Ortadoğu'da yoğun bir yıkımın yaşandığı, Gazze'deki katliamın ise sürdüğü bir dönemde, Filistin'in havadan görüntülenmesine tarihi ve güncel açılardan eleştirel bir yaklaşım sunuyor.
“Kuşbakışı Filistin” ilk olarak 11 Eylül 2021–15 Ocak 2022 tarihleri arasında Ramallah’taki A.M. Qattan Vakfı’nda sergilendi. Serginin ikinci versiyonu, Ortadoğu’da yoğun bir yıkımın ve Gazze’de katliamın sürdüğü bir dönemde ANAMED’e geliyor. Özellikle hava savaşları ve gözetleme teknikleri gibi ileri savaş teknolojilerinin yaygın kullanımı, içeriğin yeniden düşünülmesini zorunlu kılıyor. Bu bağlamın ağırlığı, tarihsel ve çağdaş dinamiklerin Filistin mücadelesiyle kesiştiği bir dünyada serginin güncelliğini vurguluyor.
Gazze Uluslararası Havalimanı’nın kalıntıları üzerinde deve yarışı. IMAGO, 2019
Serginin ANAMED’deki hâli, Osmanlı dönemine daha yakından bakarak anlatıyı genişletiyor ve güncelliyor. Sanat enstalasyonları aracılığıyla da 2023 sonlarından itibaren gerçekleşen olaylara odaklanarak Filistin’in süregelen mücadelesini ve direnişini yansıtıyor.
Sergi farklı tarihsel dönem ve konulara dokunarak, Filistin’deki Osmanlı yönetiminin son evresini, Britanya’nın manda rejimi ile bunun siyonist devletin altyapısının kurulmasındaki rolünü, ve halen devam eden İsrail kolonyalizmini gösteriyor. Kronolojik bir düzen takip etmeksizin işlenen dönemler, farklı güçlerin hava teknolojilerini kendi ideolojilerine göre kullanarak, çevreyi ve insanları nasıl yeniden şekillendirdiklerini ortaya çıkarıyor.
Moşe Dayan 1969’da Zahala’daki evinde kurduğu ‘arkeolojik bahçede’ yağmalanmış antik eserlerle poz veriyor. Hulton Archive/Getty Images and the Judaica Collection of the Harvard Library, Harvard University
Sergi, arşiv fotoğraflarını, albümleri, kitapları, mektupları, videoları, filmleri ve sanat çalışmalarını bir araya getirerek, hem tarihi hem çağdaş gerçekliği sorgulayan bir diyalog kuruyor. Altı bölüm halinde düzenlenen sergi, teknoloji ve kuşbakışı izleme arasındaki ilişkiyi, bölgede yaşananları ve direnişi araştırıyor. Bu çetrefil durum, Filistinlilerin ve Filistin coğrafyasının parçalanmış, ihtilaflara açık ve çok katmanlı karakterinin altını çiziyor.
Sergide çalışmaları yer alan sanatçılar: Amer Shomali, Andrew Yip, Dia’ Azzeh, Fares Shomali, Forensic Architecture, Gian Spina, Jack Persekian, Kamal Jaafari, Lumière Kardeşler, Mahmoud Alhaj, Mohanad Yaqubi, Nida Sinnokrot, Raed Helou, the Riwaq–Centre for Architectural Conservation, Sophie Halabi ve Zeina Zarour.
Sergi 19 Mart 2025 tarihinde düzenlenecek bir panelle açılacak.
Panel: Kuşbakışı Filistin
Tarih ve Saat: 19 Mart 2025, 11.00 - 14.00
Yer: ANAMED Oditoryum
Konuşmacılar: Yazid Anani, Zeinab Azarbadegan, Zeynep Çelik ve Salim Tamari
Çerçeve Konuşmaları: Hanan Toukan, Rana Barakat (tartışmacı)
Kuşbakışı Filistin, küratörler Yazid Anani, Zeinab Azarbadegan, Zeynep Çelik ve Salim Tamari ile konuk konuşmacılar Hanan Toukan ve Rana Barakat'ın bildirilerini sunacakları bir panelle açılıyor. Küratörler, sergi anlatısının çeşitli temalarını irdeleyecekler. Bu temalar arasında Nebi Musa ve Nebi Rubin'in mevsimlik ritüelleri ve bunların zamanla siyasileşmesi; son dönem Osmanlı altyapı projeleri; on dokuzuncu yüzyıl sonlarından günümüze hava teknolojilerinin kullanımı; yerleşik söylemleri altüst eden, sorgulayan belgesel temelli sanat gibi konular yer alıyor.
Çerçeve konuşmalarında Hanan Toukan kolonyal temsilleri ve bunlara cevap niteliğindeki sanat işlerini inceleyecek, Rana Barakat ise tarih, tarihyazımı, kolonyalizm ve egemenlik üzerine yeni perspektifler sunacaktır.
İngilizce gerçekleşecek olan panel genel katılıma açıktır ve giriş için kayıt gerekmemektedir. Türkçe simultane tercüme yapılacaktır.
Programın tamamını incelemek için ANAMED web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
