Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » Anadolu Ödülleri’nden ustalara selam gençlere yeni alan

Anadolu Ödülleri’nden ustalara selam gençlere yeni alan

Anadolu Ödülleri’nden ustalara selam gençlere yeni alan25 Ocak 2022 - 11:01
Baksı Kültür Sanat Vakfı, bu yıl ikinci kez düzenlediği Anadolu Ödülleri’nin kazananlarını açıkladı. “Geçmişi Selamlamak” başlığıyla düzenlenen 2021 ödül programında Refik Halit Karay “Edebiyat”, Bedri Rahmi Eyüboğlu “Görsel Sanatlar”, Emre Arolat “Mimarlık”, Muzaffer Sarısözen “Müzik” ve Lütfi Akad “Sinema” alanında Anadolu Ödülü’nün sahibi oldu.

 

Baksı Kültür Sanat Vakfı tarafından Anadolu’nun ortak kimliğine katkıda bulunan üretimlere dikkat çekmek amacıyla hayata geçirilen Anadolu Ödülleri, dönüşümlü olarak çiftli yıllarda kurumlara, tekli yıllarda kişilere veriliyor. 2021 yılında “Geçmişi Selamlamak” başlığı altında düzenlenen Anadolu Ödülleri’nin, son yüzyılda eser veren ve eserlerinde Anadolu’nun kültürel birikimini en üst düzeyde yansıtan sanatçılara sunulması hedeflendi. Adaylar beş ayrı dalda ayrı ayrı oluşturulan seçici kurul üyelerinin önerileriyle belirlendi. 

 

Baksı’da üretecekler

 

Baksı Kültür Sanat Vakfı, bu yıl ilk kez Anadolu Ödülleri kapsamında Misafir Sanatçı Programı’nı da başlattı. 2021 ödül programında beş ayrı dalda, ödül alan her bir sanatçı adına genç bir yetenek Misafir Sanatçı Programı’na davet edildi. Görsel Sanatlar alanından Yılmaz Bulut, Sinema alanından Selman Nacar, Müzik alanından Mehmet Ali Şimayli, Edebiyat alanından Çağla Meknuze Kırant ve Mimarlık alanından Berin Erikçi bu programın ilk katılımcıları olmaya hak kazandılar. Genç sanatçılar bu yıl özel bir program dahilinde Baksı’da konuk edilecekler ve orada üretecekler. 

 

Geçmişin birikimi, bugünün enerjisi ile

 

Anadolu Ödülleri 2021 programının sonuçları 19 Ocak’ta Hilton Bosphorus Oteli’nde açıklandı. Törende konuşan Baksı Kültür Sanat Vakfı’nın kurucusu Prof. Dr. Hüsamettin Koçan, “2020 Anadolu Ödülleri ile Arkeoloji, Gösteri Sanatları, Müzecilik, Restorasyon, Süreli Etkinlikler dallarında değerli projeleri belleğimizin ilk sayfasına kaydettik. 2021 Ödülleri’ni ise Edebiyat, Görsel Sanatlar, Mimarlık, Müzik ve Sinema alanlarında son yüzyıl içinde Anadolu’yu onurlandıran bireysel katkıları gündeme getirdik” dedi. Koçan şunları söyledi: “Bugünün Türkiye’sinde kimliğimizin en belirleyici özelliğinin Anadolu birikimi olduğuna inanıyoruz. Bu doğrultuda Anadolu insanının yaşam mücadelesini daha görünür kılmalı, orada yaşanan insan öykülerinin birikimini ve bizi nasıl zenginleştirdiğini yeniden görebilmeli, Anadolu’ya kültürler çöplüğü gözüyle bakmak yerine, değerler dünyasının toprağı olarak ondan gurur ve sevgi ile söz edebilmeliyiz. Baksı Kültür Sanat Vakfı olarak bu bağlamda Anadolu’yu geçmiş birikimler ve güncel enerji ile kültür ve sanatın barış coğrafyası olarak tekrar tekrar dünyamıza önermek istiyoruz.”

 

Anadolu’nun değerlerini onurlandırmak

 

Anadolu’nun zengin mirasını gelecek kuşaklara aktarmada önemli bir misyon üstlenen Anadolu Ödülleri’nin ana sponsoru olmaktan onur duyduklarını belirten Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Begüm Doğan Faralyalı ise şunları söyledi: “Bugün dünyada ve ülkemizde her gün giderek derinleşen, toplumların ve insanlığın birlikte hareket etme becerisini zedeleyen başlıca sorun kutuplaşma. Giderek keskinleşen kutuplaşmanın panzehri ise ortak değerlerimize sahip çıkmak. Doğan Grubu olarak kutuplaşmaya karşı durmak için 2017 yılında Ortak Değerler Hareketi’ni başlattık. Bu kapsamda yaptığımız araştırma, hepimizin ortak değerlerde buluştuğumuz ortak bir Türkiye hayali kurduğumuzu gösterdi.

 

İlham ve vizyon

 

Konuşmasında 2021 ödülleri sürecini aktaran Düzenleme Kurulu Başkanı ve Seçici Kurul üyesi Prof. Dr. Esra Aliçavuşoğlu ise şunları söyledi: “Bu isimlerin Cumhuriyet tarihinde çarpıcı izler bırakan işlere imza attıklarını, bir ülkenin ortak kültürel hafızasının oluşturulmasına önemli katkılarda bulunduklarını söylememiz mümkün… Jürinin; Anadolu Ödülleri’nde yerel bir liyakat sunma kaygısının ötesinde, hayatımıza bir şekilde dokunan, yaşam pratiklerimize anlam katan, bizlere ilham veren, bireysel ya da kitlesel ölçekte farklı vizyonlar sunan isimlere yöneldiğini de özellikle vurgulamakta yarar var.”