Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » Altın Koza festival sezonunu açıyor

Altın Koza festival sezonunu açıyor

Altın Koza festival sezonunu açıyor 12 Eylül 2022 - 10:09
29. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali sinemaseverleri ağırlamaya hazır. Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda yer alan sekiz filmden dördünün yönetmeninin kadın olması sinemamız adına sevindirici.

MÜJDE IŞIL- Ülkemizin majör festivallerinin başında gelen, hem sinema sektörüne hem de bölgesine festival coşkusu yaşatan Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali bu sene 29 yaşında. Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından 12-18 Eylül arasında gerçekleştirilecek festivalde en çok merak ettiğimiz, Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması elbette. 50 filmin başvurduğu açıklanan yarışmada bu sene sekiz yapım Altın Koza Ödülleri için yarışıyor. “Bir Zamanlar Gelecek: 2121” (Serpil Altın), “Kabahat” (Ümran Safter), “Mendirek” (Cem Demirer) ve “Suna” (Çiğdem Sezgin) prömiyerini Adana’da yapacak. “Bana Karanlığını Anlat” (Gizem Kızıl), “Çilingir Sofrası” (Ali Kemal Güven), “Ela ile Hilmi ve Ali” (Ziya Demirel) ve “Yaban” (Tareq Daoud) İstanbul Film Festivali’nde seyirci karşısına çıkmıştı. Sekiz yarışma filminden dördünün yönetmeninin kadın olması sinemamız adına sevindirici.

Festivalde bu sene ilk kez Ulusal Belgesel Film Yarışması düzenleniyor. 53 filmin başvurduğu yarışma için 10 film seçildi: “Bakırköy Underground” (Berkay Şatır), “Bir Zamanlar Yeşilçam: Abdurrahman Keskiner” (Mehmet Güreli), “Bu Ben Değilim” (Jeyan Kader Gülşen, Zekiye Kaçak), “Crossroads” (Mahmut Fazıl Coşkun), “Herkes Toprağa Gömülür, Ben Suya” (Fettullah Çelik), “Koudelka: Aynı Nehirden Geçmek” (Coşkun Aşar), “Köşe Başı Beklerim” (Neslihan Kültür), “Maffy’s Jazz” (Deniz Yüksel Abalıoğlu), “Metamazon” (Can Adiloğlu) ve “Senin Yıllardır Gerçekleştirmeyi Beklediğin Bir Düş Var” (Pınar Fontini).

Murat Özer anısına

29. Adana Altın Koza Film Festivali sinema tarihinin dört büyük ustasını özel bölümlerle anıyor. Hindistan’ın dünyaya mâl olmuş usta sinemacısı Satyajit Ray “Pather Panchali/Yol Ağıdı”, “Aparajito/Yenilmez” ve “Apur Sansar/Apu’nun Dünyası” ile Adana’da anılıyor. Pier Paolo Pasolini’nin 100. yaşı dolayısıyla ilk filmi “Accattone/Dilenci” de Adana’da gösterilecek. Luis Bunuel’den ise iki kısa metrajlı film seçildi: Adını Salamanca’nın yoksul bölgesi Las Hurdes’ten alan 1933 yapımı belgesel ile bugünkü Adana Kozan’a bağlı Sis’te doğan Süryani Yaşlı Aziz Samaan’ın münzevi hayatından esinlenerek yaptığı “Simón del desierto”. Polonya sinemasının ustalarından Jerzy Skolimowski, 1966 tarihli Bresson klasiği, bir eşeğin çileli hayatını onun gözünden anlatan “Au Hasard Balthazar/Rastgele Balthazar”ı çağdaş bir yaklaşımla yeniden tasarladığı ve Cannes Film Festivali’nde Jüri Ödülü kazanan filmi “EO” da festivalde yer alacak.

Önde gelen festivallerden ödüllü yapımlar, usta yönetmenlerin yeni filmleri, iklim değişimi ve yoksulluk temalarının işlendiği yapımlardan oluşan 33 filmlik seçki, geçen sene kaybettiğimiz ve Adana Film Festivali’nde çok emeği olan Kadir Beycioğlu anısına gösterilecek. Claire Denis’den Cannes’dan Jüri Büyük Ödüllü “Stars at Noon”, Cannes 75. Yıl Ödülü’nü kazanan Luc ve Jean-Pierre Dardenne Kardeşler’den “Tori and Lokita”, Cannes’da Ekümenik Jüri Ödülü’ne değer görülen ve Song Kang-ho’ya da En İyi Erkek Oyuncu Ödülü kazandıran Hirokazu Koreeda imzalı “Broker”, Cannes’da Tarık Saleh’e En İyi Senaryo Ödülü getiren “Boy from Heaven”, Cannes’da en iyi ilk filme verilen Altın Kamera Çdülü’nü kazanan “Butterfly Vision”, Karlovy Vary Film Festivali’nde Beata Parkanova’ya En İyi Yönetmen ve Martin Finger’e En İyi Erkek Oyuncu Ödülleri’ni kazandıran Çek yapımı “The Word” öne çıkan yapımlar. Bu sene yitirdiğimiz sevgili meslektaşımız Murat Özer anısına da onun sevdiği yönetmenlerden Cristian Mungiu imzalı ”R.M.N” gösterilecek.