Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » Altın Aslan belgesele gitti

Altın Aslan belgesele gitti

Altın Aslan belgesele gitti12 Eylül 2022 - 10:09
Bu yıl 79’uncusu düzenlenen Venedik Uluslararası Film Festivali’nde ödüller sahiplerini buldu. Büyük ödül Altın Aslan’ı, Laura Poitras imzalı belgesel “All the Beauty and the Bloodshed” kazandı.

Bu yıl 31 Ağustos – 10 Eylül tarihleri arasında 79’uncusu düzenlenen Venedik Uluslararası Film Festivali’nde aday filmlerden tutuklu sinemacılara, kırmızı halıdaki görkemden jüri başkanı Julianne Moore’a yine pek çok şey konuşuldu. Cumartesi akşamı düzenlenen ödül töreni ile birlikte ise 10 günlük festival maratonu tamamlandı. 79. Venedik Film Festivali’nin kazananları açıklandı. Merakla beklenen büyük ödül Altın Aslan’ı “All the Beauty and the Bloodshed” belgesel filmiyle Laura Poitras kazandı. Film, opiyot salgınını araştıran fotoğrafçı ve aktivist Nan Goldin’in hayatını ve salgından sorumlu tuttuğu Sackler ailesinin düşüşünü anlatıyor.

“En İyi Yönetmen Ödülü” ise İtalyan yönetmen Luca Guadagnino’ya gitti. Yaklaşık on dakika ayakta alkışlanan yönetmene ödülü getiren “Bones And All” insan eti yiyen iki âşığın yol macerasını konu ediyor. Kadrosunda Mark Rylance, Taylor Russell, Chloë Sevigny ve Timothée Chalamet’in yer aldığı film, Guadagnino ile Chalamet’in ikinci iş birliği. 

Cate Blanchett  “Tár” ile ödüle uzandı

Venedik’te En İyi Kadın ve En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nü perdede her göründüklerinde hayranlık uyandıran Cate Blanchett ve Colin Farrell kazandı. Blanchett’e ödül getiren “Tár”da Berlin Filarmoni Orkestrası’nın ünlü şefi Lydia Tár’ın hayatı anlatılıyor. Festivalde prömiyer yapan film şimdiden Blanchett için Oscar habercisi kabul ediliyor. Brendan Fraser’ın dakikalarca alkışları kabul ettiği Venedik’te Colin Farrell’ın En İyi Erkek Oyuncu seçilmesi şaşırtsa da Farrell’ın sinemasını sevenleri sevindirdi. Farrell, iki yakın arkadaşın arkadaşlıklarının sona erdirmesinin yaşadıkları yerdeki etkilerini anlatan “The Banshees of Inisherin” ile ödül alırken film festivalin en çok alkış alan yapımı oldu. Marcello Mastroianni Ödülü En İyi Genç Kadın Oyuncu veya Erkek Oyuncu ise “Bones and All” ile Taylor Russell’a gitti. “Bones and All” aynı zamanda yönetmeni Luca Guadagnino’ya Gümüş Aslan En İyi Yönetmen Ödülü’nü getirdi. En İyi Senaryo Ödülü ise “The Banshees of Inisherin” ile İngiliz yönetmen Martin McDonagh’ın oldu. 

Fransız yönetmen Alice Diop, “Saint Omer” filmiyle Geleceğin Aslanı (Lion of the Future) ve Gümüş Aslan ödüllerine değer görüldü.

Cafer Penahi unutulmadı

“The Circle/Daire” filmiyle 2000’de Venedik Film Festivali’nde Altın Aslan Ödülü’nü kazanan ve şu sıralar tutuklu bulunan İranlı yönetmen Cafer Penahi de unutulmadı. Penahi’nin yönettiği “No Bears / Ayılar Yoktur” filminin oyuncuları İran asıllı Fransız Mina Kavani ve İranlı Reza Heydari, Penahi adına Jüri Özel Ödülü’nü aldı. Mina Kavani, festivalde bir mesaj okuyarak “Hepimiz sinemanın gücü ve Cafer Penahi adına buradayız” dedi. Rejim aleyhine propaganda yaptığı gerekçesiyle mahkûm edilen Penahi, festivale yolladığı mektupta, “İran sinemasının tarihi, sansüre karşı ve bu sanatın devamlılığını sağlamak için savaşan bağımsız sinemacıların varlığına tanıklık etmektedir. Bazıları filmlerinin yasaklanmasına, bazıları sürgüne zorlanmaya, bazıları ise tecride maruz kalıyor” ifadelerini kullandı. Tahran’ı bağımsız film yapımcılarına suçlu gibi davranmakla suçlayan Penahi’nin mektubunda ayrıca tutuklu meslektaşı Muhammed Resulof’un da imzası bulunuyor.

Horizons kazananları

En İyi Film

World War III, Houman Seyyedi

En İyi Yönetmen
Vera, Tizza Covi, Rainer Frimmel

Jüri Özel Ödülü
Bread and Salt, Damian Kocur

En İyi Kadın Oyuncu
Vera, Vera Gemma

En İyi Erkek Oyuncu
World War III, Mohsen Tanabandeh

En İyi Senaryo
Blanquita, Fernando Guzzoni

En İyi Kısa Film
Snow in September, Lkhagvadulam Purev-Ochir