Ah güzel Beyoğlu
17 Ekim 2022 - 09:10Beyoğlu Kültür Yolu kapsamında düzenlenen sergiler, sanatseverlere hem Pera’nın hem İstanbul’un tarihine doğru nostaljik bir tur yaptırıyor.
Seray Şahinler - Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen Beyoğlu Kültür Yolu sergileri semtin her köşesinde sanatseverlerin karşısında. İstiklal Caddesi’nin girişinden Tünel’e doğru uzanan rotayı takip ettiğinizde İstanbul’un tarihine doğru bir yolculuk yapıyorsunuz. Pera’nın geçmişinden fotoğraflar, tablolar ve gravürlerin yer aldığı sergiler eşliğinde...
Seyyahların gözüyle
Beyoğlu Belediyesi İstiklal Sanat Galerisi’nde Süleyman Gündüz küratörlüğünde düzenlenen “Yabancı Seyyahların Gözüyle Beyoğlu” sergisi edebi metinler eşliğinde bir Beyoğlu masalı yazıyor. 19. YY yazar, seyyah ve sanatçılarının kaleme aldığı eserlerden oluşan sergi, geçmişten günümüze mimari yapılar ve günlük hayata dair sahnelerle Beyoğlu’nun tarihi atmosferini tattırıyor izleyiciye. “Boğazda kıyıya yaklaşık bir mil uzaklıkta demirlediğimiz yerden bakınca şimdiye kadar gördüğümüz en güzel şehir” diyen Marc Twain’e, “İstanbul’da en büyük zevklerimden biri Galata Köprüsü’nden güneşin doğuşunu ve batışını seyretmekti” diyen Edmondo De Amicis’e, İstanbul’un en eski haritalarından birinin çizimini gerçekleştiren Cristofo Buondelmonti, şehrin semtlerinden manzaralar içeren gravürler yapan Fransız seyyah, ressam ve mimar Antoine Ignace Melling, İngiliz oryantalist ressam John Frederick’in eserleri eşlik ediyor.
Nostalji, Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi’ndeki “Bir Zamanlar İstanbul” ile devam ediyor. Sergide yer alan 24 kare, 1890’lı yıllarda Editions de l’Art de l’Orient, Max Fruchtermann, Edit.Bon Marche gibi İstanbul karpostalları üreten işletmelerin ticari çalışmaları. Şehrin tarihi eserleriyle otantik gündelik yaşama ait kareler bu kartpostalların içeriğini oluşturuyor. Sergi Murat Gür küratörlüğünde gerçekleşiyor. Üsküdar, Karaköy, Beyazıt başta olmak üzere tarihi Yarımada’nın en güzel köşelerinin 120 yıl önceki hâlleri bu sergiyle yeniden ‘renk buluyor.’ Burada ayrıca “Netsizleşen Sınırlar” adlı fotoğraf sergisini de görebilirsiniz. Klaus Fruchtnis ve Ozan Bilgiseren küratörlüğündeki sergi son altı yılın sıra dışı, ilgi çekici ve kavramsal fotoğraf projelerini 23 ülkeden 36 genç sanatçının perspektifiyle bir araya getiriyor.
Vallaury’nin mirası
Fransız Kültür Merkezi’nde gerçekleşen “Alexandre Vallaury’nin İstanbul mirası” adlı fotoğraf sergisi ise Beyoğlu’nda her gün önünden geçtiğiniz, çok beğendiğiniz, bol bol fotoğrafladığınız binaların mimarıyla tanıştırıyor sizi. 1850-1921 yılları arasında yaşayan, Vallaury’nin İstanbul’a bıraktığı miras, fotoğrafçı Bilal İmren’in objektifinden yansıtılıyor. Osmanlı Bankası’nın hatlarını ve kıvrımlarını, Pera Palas’ı, Salt Galata, Union Française binasını gözler önüne seren sergi görülmeye değer. Beyoğlu Kültür Yolu sergileri 23 Ekim’e kadar ziyaret edilebilir. Detaylı bilgi beyoglu.kulturyolufestivalleri.com adresinde.
Pera Palas’ta Alexandre Vallaury’nin imzası var. (Fransız Kültür Merkezi)