Abu Dabi Kitap Fuarı’nın onur konuğu Türkiye
17 Mayıs 2023 - 03:0522-28 Mayıs tarihleri arasında Abu Dabi Ulusal Fuar Merkezi'nde gerçekleşecek Abu Dabi Uluslararası Kitap Fuarı, bu sene Türkiye Cumhuriyeti'ni onur konuğu olarak ağırlıyor.
Fuar, Türk ve Arap kültürleri arasındaki kültürel alışverişi vurgulayan dinamik programıyla Türkiye Pavyonuna ev sahipliği yaparken aynı zamanda Türk edebiyatı, çocuk kitapları ve Türk mutfağını tanıtacak. 32. kez düzenlenecek olan fuarda Türkiye ile Arap dünyası arasında uzun yıllara dayanan tarihi ve kültürel bağlar yeniden keşfedilecek.
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve İstanbul Ticaret Odası dahil olmak üzere, ülkenin dört bir yanından fuara katılacak olan yayıncılar ve sektör profesyonelleri kitapseverlerle buluşacak.
Geçtiğimiz günlerde fuar tanıtımı özelinde, Abu Dabi Arapça Dil Merkezi'nde (Abu Dhabi Arabic Language Centre: ALC), ALC Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ali bin Tamim ve Türkiye Büyükelçisi Tugay Tunçer'in öncülüğünde bir imza töreni düzenlendi. Törene, ALC İcra Direktörü Saeed Al Tunaiji ve Türkiye Yayıncılar Birliği Temsilcisi ve İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Münir Üstün'ün de aralarında bulunduğu davetliler katıldı.
Abu Dabi Arapça Dil Merkezi Başkanı HE Dr Ali bin Tamim, Türkiye’nin onur konuğu ilan edilmesini, "Abu Dabi Uluslararası Kitap Fuarı'nın 32. edisyonunda Türkiye Cumhuriyeti'ni Onur Konuğu olarak ağırlamaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Türkiye Cumhuriyeti'ni kutlayan dinamik etkinlik programımıza katılmak üzere Türkiye'den yazarları, çizerleri, yayıncıları ve fikir önderlerini ağırlamayı dört gözle bekliyoruz. Önceki yıllarda olduğu gibi bu fuarın da kültürel alışverişin kapılarını açacağından, yayıncılar ve yaratıcı kişiler için büyük fırsatlar sunacağından hiç şüphem yok" sözleriyle yorumladı.
Fuar, Onur Konuğu Türkiye Programı’yla, Türkiye ve Arap dünyası arasındaki kültürel alışveriş üzerine çok yönlü tartışma ve söyleşilere yer vererek farklı coğrafyalar ve kültürler arasındaki diyaloğu güçlendirmeyi amaçlıyor. Fuarda, çeşitli paneller ve atölye çalışmalarında Türk edebiyatı tarihi, Türk dizilerinin Arap izleyicilerle buluşma serüveni, Arap ve Türk şiiri ve iki ülke arasındaki edebi çeviriler ele alınırken, ziyaretçiler, 'Oyunu Değiştiren Kadınlar', 'Çocuklar için Felsefe' ve 'Türk Mutfak Kültürü' gibi başlıklar altında gerçekleşecek konuşmalara da katılabilecekler.
Abu Dabi Türkiye Büyükelçisi Tugay Tunçer fuarı, "Türkiye'nin 2023 Abu Dabi Uluslararası Kitap Fuarı'nın Onur Konuğu olarak seçilmesinden dolayı şeref duyuyoruz. Fuarın, kardeş ülkelerimiz arasındaki köklü bağları ve ortak kültürel değerlerimizi yansıtarak kültürel ilişkilerimizi ileri boyutlara taşımak için harika bir fırsat olacağına inanıyoruz." şeklinde yorumlarken, İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Münir Üstün "Abu Dabi Kitap Fuarı'nda telif hakları konusunda çok sayıda anlaşma imzalayarak ihracat rakamlarımızı artıracağız.” açıklamasında bulundu.
İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Münir Üstün, kitap basım faaliyetleriyle başlayan kültür endüstrisinin ekonomik versiyonlarıyla ilgilendiklerini ve uluslararası pazardan daha fazla pay alabilmek için Abu Dabi Kitap Fuarı'nı desteklediklerinin altını çizerken sözlerini, "Fuardaki faaliyetler iki ülke arasındaki telif anlaşmalarının önünü açacak ve her iki tarafın kültür, sanat ve edebiyat alanlarını etkileyecektir" şeklinde tamamladı.
Türkçe ve Arapça arasındaki köklü kültürel bağlardan ilham alan bu yılki fuarda, Türkçe ve Arapça çeviriler incelenecek ve "Türk Şiirinin Ritmi", “Batıdan Doğuya, Doğudan Batıya Türk Edebiyatının Yüzyılı” ve İstanbul Mushafı gibi kapsamlı konuları ele alan konuşma ve paneller gerçekleşecek.
Ziyaretçiler ayrıca Ahmet Ümit, Beşir Ayvazoğlu, Ömer Erdem ve Sunay Akın gibi Türkiye’yi temsil edecek yazar ve şairlerin yanı sıra yazar ve edebiyat araştırmacısı Kayahan Özgül, Tarih ve Türk Çalışmaları Profesörü Cemal Kafadar, Arap Dili Profesörü ve Edebiyat Çevirmeni Mehmet Hakkı Suçin ve Arap Dili Profesörü ve Edebiyat Çevirmeni Memduh en-Nebi gibi önde gelen akademisyen ve fikir önderlerini dinleme fırsatı da bulacaklar.
Fuarda, Türk mutfağının zengin mirasını ve edebiyatla olan bağlarını vurgulamak amacıyla, aralarında Arda Türkmen, Dr. Arif Bilgin, Mary Işın, Ömür Akkor ve Saygın Ersin’in de bulunduğu ünlü yazarların, uzman tarihçilerin ve şeflerin katılacağı bir dizi tartışma ve interaktif atölye çalışmaları düzenlenecek.
'İbn Haldun'un El Yazmaları', 'Eskizlerden İllüstrasyonlara, Çocuk ve Kitap Temalı Resimler', Türk ressam Zahit Büyükişliyen'in hayatını ve çalışmalarını inceleyen 'Yel Değirmenlerine Karşı' gibi Türk ressam, illüstratör ve el yazmalarını tanıtan sergiler fuar boyunca devam ederken, Profesyonel Program kapsamında Türkiye'de kitap pazarı, Türkiye'de hangi kitapların okunduğu, uluslararası telif ticareti ve çeviri üzerine oturumlar da yer alacak.
Ayrıca, illüstratör Gökçe Akgül, yayıncı ve çocuk yazarı Melike Günyüz, gazeteci ve yazar Yalvaç Ural ve sevilen çocuk programı Kral Şakir'in yaratıcısı Varol Yaşaroğlu'nun katılımıyla illüstrasyondan animasyona uzanan yolculuğa odaklanan çocuk ve genç yetişkin edebiyatı ve illüstrasyon üzerine bir panel de gerçekleştirilecek.