Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » 65 yaş üstü sahneye dönüyor

65 yaş üstü sahneye dönüyor

65 yaş üstü sahneye dönüyor12 Eylül 2022 - 10:09
Devlet Tiyatroları’nda 65 yaş üstü oyunculara uygulanan yasak sona erdi.

SERAY ŞAHİNLER- Geçtiğimiz şubat ayında açıklanan karara göre 65 yaş üzeri sanatçıların konuk oyuncu olarak sahneye çıkmayacağı duyurulmuştu. Tepkiler üzere kararın pandemi gerekçesiyle alındığı belirtilmiş, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü’nde ise kısıtlamanın 1 Mayıs itibariyla kalkacağı duyurulmuştu. “Ustalarımızla birlikte aynı sahnedeyiz” diyen Devlet Tiyatroları’ndan edindiğimiz bilgiye göre Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile birlikte bu uygulama yeni sezonda kaldırılıyor.

‘Başka beklentimiz yok’

Usta oyuncu Metin Belgin kararın çıkmasının ardından 4 Şubat’ta 65 yaşına basmış ve 30 yıldır sahnelediği “Kontrabas” oyununa veda etmişti. Belgin, önceki gün sosyal medya hesabında yasağın kalktığını “65 yaş üstü konuk oyuncu yasağı kaldırıldı. Desteğini eksik etmeyen seyircilerimizi saygıyla selamlıyorum” sözleriyle duyurdu. Sanatçı, bir başyapıt hâline gelen “Kontrabas” ile 1 Ekim’de saat 20.00’de Garibaldi Sahne’de izleyiciyle buluşacak. Oyun 6-7-8 ve 9 Ekim’de sahnelenmeye devam edecek. Kararın ardından konuştuğumuz Belgin, “Üç dört hafta önce yönetim tarafından arandım. ‘Kontrabas’ı ekim programına koyacaklarını söylediler. Ben de ‘Seve seve kabul ediyorum’ dedim. 65 yaş üzeri yasak başladığında özel tiyatrolardan arkadaşlarım kendi prodüksiyonlarıyla oyunu sürdürebileceklerini söylemişlerdi. Beni çok onurlandıran teklifler geldi fakat DT’de başladığım bir oyunu dışarı taşıyıp başka bir konseptle oynamayı hiçbir zaman uygun bulmadım. Eğer DT bu yasağı sürdürürse ‘Kontrabas’ı hiçbir zaman oynamayacağım demiştim. ‘Kontrabas’ 1 Ekim’de Garibaldi Sahnesi’nde oynayacak. Mutluluk veriyor tabi. Seyircilerin tepkisi çok güzel. Bizim başka da bir beklentimiz yok” dedi.

Belgin, “Sanki kadroları işgal ediyormuşuz gibi tepkilerle karşılaştık. Biz 65 yaşında emekli olmaya karşı çıkmadık. Devlet kurumlarında zaten emeklilik yaşı budur. Yanlış mı aktarıldı sosyal medyada mı böyle ifade edildi bilmiyorum, genç tiyatroculardan tepki almaya başladık. Biz konuk oyuncu olarak kadro dışında, oyun bazında oyunlarda rol alabiliriz. Emekli olmak istemiyormuşuz gibi yansıtıldı. Böyle bir şey yok” ifadelerini kullandı.