Milliyet Sanat » Haberler » Diğer » 2. Ceren Necipoğlu İstanbul Uluslararası Arp Festivali’ne geri sayım
2. Ceren Necipoğlu İstanbul Uluslararası Arp Festivali’ne geri sayım
10 Ocak 2025 - 02:01Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuarı öğretim görevlisi ve Arp Sanat Dalı Başkanı, dünyaca ünlü arp sanatçısı ve pedagog Ceren Necipoğlu, Brezilya’nın Rio de Janerio şehrinde verdiği konserden dönerken, 1 Haziran 2009’da Air France Havayolları’na ait uçağın Atlas Okyanusu’na düşmesi sonucu yaşamını yitirmişti. Sanatçının anısına düzenlenen, 14-19 Ocak’ta gerçekleştirilecek 2. Ceren Necipoğlu İstanbul Uluslararası Arp Festivali’ni merhum sanatçının ablası ve festivalin organizatörlerinden Ayşe İmre Tüylü’den dinledik.
SUZAN SOMALI SÖNMEZ
ssomalisonmez@gmail.com
Ceren Necipoğlu İstanbul Uluslararası Arp Festivali, ilk kez 2020 yılında düzenlenmişti. İkincisi ise 2025'te gerçekleşiyor. Beş yıl ara verilmesinin sebebi nedir?
Uluslararası müzik yarışmaları genelde üç yıl arayla yapılmaktalar. Ceren Necipoğlu İstanbul Uluslararası Arp Festivali için de üç yıl sonra ikincisini düzenlemeyi planlamıştık. Ancak, 2020 yılının Mart ayından itibaren tüm dünya bir pandemi sürecine girdi ve yaklaşık iki sene alışılagelmişten çok farklı bir süreç yaşadık. Bu süre zarfında çevrimiçi birtakım etkinliklerimiz oldu. Festivalimiz oldukça geniş kapsamlı olduğu için çok ciddi bir ön hazırlık süreci gerektiriyor. Tamamen bizlerin bireysel çabaları ve sponsorlarımızın desteği ile hayata geçen festivalimizin ikincisinin de en az ilki kadar başarılı olabilmesi için Ocak 2025’te karar kıldık.
Merhum Ceren Necipoğlu anısına 2. kez düzenlenen festivalin komite başkanlığını ablası Ayşe İmren Tüylü üstleniyor.
Festivalin bundan sonraki periyodu ne olacak? Birkaç sene arayla mı düzenlenecek?
Planımız festivali her üç yılda bir tekrar etmek. Böyle geniş kapsamlı bir festival için en uygunu bu.
İki yarışma var, biri arp biri oda müziği üzerine...
İki farklı yaş kategorisinde solo arp yarışmalarımız var: 12-17 ve 18-24. Bununla birlikte içinde arp bulunması şart olmayan oda müziği kategorimizi de hem ilk festivalde, hem de şimdi dahil ettik. Oda müziğini dahil etmekteki ilk hedefimiz festivalimizi daha geniş kitlelere açabilmek, daha fazla gencimizin katılımını sağlamaktı. Zira arp özellikle Türkiye’de çok fazla tanınan bir enstrüman değil. İlk festivalde oda müziğine o kadar yüksek bir talep oldu ki, biz de aynı şekilde devam etmeye karar verdik. Bu sefer de oda müziğine aynı yoğun talebi aldığımızı söyleyebilirim. Arp kategorilerimize de ilkinden çok daha fazla katılım oldu, hatta küçük yaş kategorimizde maksimum başvuru sayımıza ulaştık.
Ceren Neciopğlu’nun anısına, ablası Ayşe İmre Tüylü’nün önderliğinde düzenlenen Ceren Necipoğlu İstanbul Uluslararası Arp Festivali, ilk kez Ocak 2020 yılında gerçekleşti.
Yarışmalar haricinde etkinlikler de var. Bunlardan da kısaca bahseder misiniz?
Elbette. Öncelikle konserlerimiz var. Festivalimiz, Sioned Williams’ın 14 Ocak Salı akşamı İstanbul İngiltere Başkonsolosluğu’nda vereceği özel açılış konseriyle başlayacak. Ece Yavaş ve Florence Sitruk’un konserleri 15 Ocak’ta; önceki festivalin birincileri Giedra Julija Tutkute ve Trio Granados’un sahne alacağı konser 17 Ocak’ta AKM Çok Amaçlı Salon’da gerçekleşecek. Şirin Pancaroğlu ve Anne-Sophie Bertrand’ın vereceği Ceren Necipoğlu Doğum Günü Özel Konseri ise 18 Ocak’ta Pera Müzesi’nde düzenlenecek. Bu üç konser, ücretsiz olacak tüm dinleyicilerin katılımına açık olacak. Festival, 19 Ocak Pazar akşamı AKM Tiyatro Salonu’nda düzenlenecek ödül töreni ve kapanış konseriyle sona erecek. Solo Arp Yarışmaları ve Oda Müziği Yarışması’nın kazananlarının ödüllerini alacağı gecede Çağatay Akyol (arp), Ferhat Erdem (kaval-ney-sipsi-cura) ve Cemal Özkızıltaş (otantik perküsyon) Arpanatolia projesi kapsamında unutulmaz bir performans sergileyecekler. Kapanış gecesinin biletleri, akmistanbul.gov.tr adresi üzerinden ve biletinial.com’dan temin edilebilecek.
Festivalimizde konserler ve yarışmaların yanı sıra masterclass - ustalık sınıflarımız, atölyelerimiz ve konferanslarımız da olacak.
Sioned Williams
Çağatay Akyol
Festivalin mottosu ve amacı nedir?
Festivalimizin mottosu: ‘Sanat ve müzik aşkı, gençlerle yol bulsun’ amacımız ise Ceren’in hayatını üzerine kurduğu ‘paylaşarak öğrenme’ misyonunu yaygınlaştırmak, katılan tüm gençlerimizin yeni ufuklar keşfetmesine yardımcı olmak ve memleketimizde arp sanatının gelişimine katkıda bulunmak.
Biraz da festivale katılan sanatçılardan bahsedelim. Uluslararası profesyonel sanatçılar ve yarışmacılar harici Türk sanatçılar var mı?
Elbette. Solo arp jüri başkanımız BBC Senfoni Orkestrası’nın 28 yıllık Baş Arpisti, Trinity Laban Arp Bölümü Kıdemli Onursal Üyesi ve Londra Kraliyet Müzik Akademisi Onursal Araştırma Üyesi. Imogen Barford diğer İngiliz jürimiz, Londra’da Guildhall Müzik ve Drama Okulu’nda Arp Bölüm Başkanı ve Ibacus Uluslararası Arp Kursu Eş-Direktörü. Fransız jürimiz Anne-Sophie Bertrand Frankfurt Radyo Senfoni Orkestrası Baş Arpisti, Londra Kraliyet Müzik Akademisi’nde konuk arp öğretmeni ve DarmstaFdt’ta Akademie für Tonkunst’ta arp öğretmeni. İtalyan jürimiz Mara Galassi ise Milano’da Civica Scuola di Musica Claudio Abbado ve Barselona’da ESMUC’ta erken dönem arp öğretmeni ve eski Teatro Massimo, Palermo Baş Arpisti. Solo arp jürimizin Türk üyesi Çağatay Akyol ise Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın Baş Arpisti; Arpanatolia’nın kurucu üyesi ve Mahler Oda Orkestrası’nda konuk sanatçı.
Oda Müziği jüri başkanımız Florence Sitruk Zürih Kalaidos Üniversitesi’nde Arp Eğitmeni. Kendisi aynı zamanda 1. Ceren Necipoğlu İstanbul Uluslararası Arp Festivali’nin de sanat direktörüydü. Macar jürimiz Anastasia Razvalyaeva Liszt Ferenc Müzik Akademisi’nde Kıdemli Öğretim Görevlisi ve aynı zamanda Szeged Arp Yarışması’nın Sanat Yönetmeni. Litvanyalı jürimiz Robertas Servenikas Orkestra şefi ve Litvanya Ulusal Senfoni Orkestrası’nın İkinci Şefi. Oda müziği jürimizde çok kıymetli iki Türk sanatçımız var: Onur Özkaya. Kontrbas Sanatçısı, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Devlet Konservatuvarı Kontrbas Sanat Dalı Öğretim Üyesi. Diğer Türk sanatçımız Ece Yavaş ise Arp Sanatçısı, Dokuz Eylül Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Arp Sanat Dalı Öğretim Görevlisi ve Ceren Neciopoğlu İstanbul Uluslararası Arp Festivali Gençlik Kolları Başkanı.
Jürimiz dışında festivale katılan diğer Türk sanatçılarımız arpist Şirin Pancaroğlu ile Arpanatolia grubunda yer alan sanatçılarımız Ferhat Erdem ve Cemal Özkızıltaş.
Gözde Ece Yavaş Öztürk
Onur Özkaya
Türkiye'de bilinçli bir klasik müzik seyircisi var mı sizce?
Evet, kesinlikle. Türkiye’deki klasik müzik dinleyicilerinin bilinçli olduğunu düşünüyorum.
Festivalin gelecek planları nedir?
Festivalimizin aynı şekilde tekrarını üç yıl sonra yapmayı planlıyoruz. Üç yılı beklemeden yapmayı planladığımız farklı etkinliklerimiz de olacak. Onları zamanı geldiğinde paylaşacağım.
Festival Hakkında:
Ceren Necipoğlu İstanbul Uluslararası Arp Festivali, jüriyi oluşturan dünyaca ünlü sanatçıların konserleri ve ustalık sınıflarıyla farklı ülkelerden müzisyen ve sanatseverleri İstanbul’da bir araya getirmeyi hedefliyor. Festival komitesinin başkanı A. İmre Tüylü ayrıca, festivalin devamlılığını sağlayarak İstanbul’un kültür sanat hayatına katkıda bulunmayı ve maddi gücü yeterli olmayan genç nesillerin sanatsal eğitimine imkân vermeyi de amaçladıklarını dile getiriyor. Festivalin organizasyon komitesi Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müdürü Prof. Lilian Tonella Tüzün, Dokuz Eylül Üniversitesi Arp Sanat Dalı Öğretim Görevlisi Gözde Ece Yavaş Öztürk ve Necipoğlu’nun ablası Ayşe İmre Tüylü’den oluşuyor.
2. Ceren Necipoğlu İstanbul Uluslararası Arp Festivali Programı:
14 Ocak Salı
18.00 Konser: Sioned Williams / İstanbul İngiltere Başkonsolosluğu
15 Ocak Çarşamba
09.00 Young Hope Arp Yarışması 1. Aşama / AKM Çok Amaçlı Salon
13.15 Konferans: Bikem de Montebello “Konservatuar Öğrencileri ve Kurumsal Olmayan Dış Dünya” / AKM Müzik Platformu
14.00 Young Hope Arp Yarışması 1. Aşama / AKM Çok Amaçlı Salon
19.00 Konser: Ece Yavaş ve Florence Sitruk / AKM Çok Amaçlı Salon
16 Ocak Perşembe
09.00 Young Artist Arp Yarışması 1. Aşama / AKM Çok Amaçlı Salon
13.15 Atölye: Davide Arduino - Arp Bakımı ve Regülasyon / AKM Müzik Platformu
14.00 Young Artist Arp Yarışması 1. Aşama / AKM Çok Amaçlı Salon
15.30 Ustalık Sınıfı: Florence Sitruk / AKM Müzik Platformu
17 Ocak Cuma
09.00 Young Hope Arp Yarışması 2. Aşama / AKM Çok Amaçlı Salon
10.00 Ustalık Sınıfı: Anastasia Razvalyaeva / AKM Müzik Platformu
12.15 Atölye: Alara Tütüncü - Elektronik ve Elektroakustik Arp / AKM Müzik Platformu
13.00 Young Artist Arp Yarışması 2. Aşama / AKM Çok Amaçlı Salon
15.00 Atölye: Şirin Pancaroğlu - Türk Arpı Atölyesi A (17 yaş ve altı) / AKM Müzik Platformu
16.15 Atölye: Şirin Pancaroğlu - Türk Arpı Atölyesi B (18 yaş ve üstü) / AKM Müzik Platformu
19.00 Konser: Gençlik Konseri - Giedra Julija Tutkute ve Trio Granados / AKM Çok Amaçlı Salon
18 Ocak Cumartesi
09.00 Oda Müziği Yarışması / AKM Çok Amaçlı Salon
09.00 Ustalık Sınıfı: Sioned Williams - Etkileşimli Orkestra / AKM Müzik Platformu
12.45 Konferans: Mara Galassi “Arpın Mükemmelliği: Görüntüler ve Seslerle Arpın Kısa Tarihi” / AKM Müzik Platformu
14.00 Ustalık Sınıfı: Mara Galassi – “Tarihsel Yorumlama: Müzikal Bir Yaklaşım” / AKM Müzik Platformu
14.00 Oda Müziği Yarışması / AKM Çok Amaçlı Salon
15.30 Ustalık Sınıfı: Imogen Barford / AKM Müzik Platformu
20.00 Ceren Necipoğlu Doğum Günü Özel Konseri: Şirin Pancaroğlu ve Anne-Sophie Bertrand / Pera Müzesi
19 Ocak Pazar
09.00 Oda Müziği Yarışması / AKM Çok Amaçlı Salon
09.00 Ustalık Sınıfı: Sioned Williams / AKM Müzik Platformu
12.45 Atölye: Imogen Barford - Aleksander Tekniği / AKM Müzik Platformu
14.00 Oda Müziği Yarışması / AKM Çok Amaçlı Salon
14.30 Atölye: Anne-Sophie Bertrand - Fransız Repertuvarı / AKM Müzik Platformu
16.15 Ustalık Sınıfı: Anastasia Razvalyaeva - Oda Müziği / AKM Müzik Platformu
20.00 Arpanatolia Konseri ve Ödül Töreni / AKM Tiyatro Salonu