Milliyet Sanat
Milliyet Sanat »Yazarlar » Yavuz Hakan Tok | RockA: Bir ''rapcore'' denemesi

RockA: Bir ''rapcore'' denemesi

26 Kasım 2012 - 07:11
RockA’nın iki şarkıdan oluşan ilk teklisi grubun müziği hakkında doğru fikir vermekten uzak. "Demo" kayıtlarını dinlemek daha doğru2005’te Ankara’da temelleri atılan RockA, her “rock” grubunun kaderi olduğu üzere, o günden bugüne hem müzikal tarz, hem de kadro değişiklikleri yaşayarak, barlarda canlı performans deneyimi kazanarak, yarışmalarda şans arayarak ve bir dolu “demo” kayıt hazırlayarak bugüne dek gelmiş. Sert “rock” müziğinin elektronik müzik ve “funk”la harmanlandığı “nu-metal”den yola çıkarak “rapcore” soslu şarkılar üreten grup, Türk “rock” âleminde birinci öncelikle tercih edilmeyen, bu meyanda bugüne dek bir tek Manga’nın varlık gösterebildiği zor bir tarzın peşinde koşuyor.

Tabii bu tespiti ancak grubun daha önce yaptığı ve resmi internet sitesine koyduğu “demo” kayıtları dinleyerek yapmak mümkün. Yoksa RockA’nın geçtiğimiz günlerde DMC etiketiyle piyasaya sürülen ve iki şarkıdan oluşan ilk teklisi grubun müziği hakkında doğru fikir vermekten uzak.

2010 yılı Miller Music Factory yarışmasında gruba “cover” kategorisinde ikincilik kazandıran Tarkan şarkısı “Ölürüm Sana”, grubun 2012 yılındaki çıkışına da dayanak noktası olmuş. Nitekim Tarkan’ın bu “cover”ı çok beğenmiş olması, şarkıyı gruba hediye etmesi, “mixing” aşamasında stüdyoda bulunması ve nihayet çekilen klipte boy göstermesi, tekli piyasaya sürülmeden haftalar önce başlayan tanıtım kampanyasının odağına yerleştirildi ve adeta ‘Tarkan’ın lanse ettiği grup’ gibi bir algı oluşturuldu. Buradan elde edilen kazanç, bu tarzın ve türün yanından bile geçmeyecek bir kitlenin ilgisini çekmek ise şayet, kayıp da bu tarzı ve türü bağrına basacak kitleye yanlış sinyal vermek oldu sanırım. Kaldı ki içinde Tarkan olsun veya olmasın, ilk ağızda “cover” bir şarkıyla çıkış yapan Türk “rock” grubu diye özetlenmek neresinden baksanız yeni bir şey gibi gelmiyor kulağa.

Buna karşılık, şarkının nakaratından geçen alaturka nağmelere ve “hain-zalim-yarim” gibi kafiye klişeleriyle ortalama Türk pop sularında çırpınan şarkı sözlerine rağmen, geniş bir ses aralığında dolaşan armonik yapısının üzerine Ozan Çolakoğlu tarafından yapılmış orijinal düzenlemesinin de bir parça “rock” yürüyüşünde olduğu hatırlanırsa, “cover” yapmak için doğru tercih olduğu söylenebilir. Nitekim grup da orijinal düzenlemeye neredeyse birebir sadık kalarak, bu yeni düzenlemede elektro gitarların sesini yükseltmek, davulu daha sert çalmak ve bir de “rap” bölümü eklemekle yetinmiş; fazlasına gerek kalmamış. Tarkan’ın o çok bildik androjen yorumunun yerinde ise (vurguları yer yer Tarkan’ı anımsatmakla birlikte) daha agresif ve daha maskülen tınlayan bir solist yorumu var.

Teklideki diğer şarkı olan “Anlatması Zor”un söz ve müziği grubun solisti Halil Özüpek’e ait. Grubun peşinde koştuğu türün ve tarzın tüm gerekliliklerini yerine getiren, iyi bir şarkı olmasına karşın, çok çarpıcı olduğunu söylemek mümkün değil. Daha ziyade bir ‘B yüzü şarkısı’ olsun diye konulmuş gibi.

Sektöre yeni adım atan birçok grup ve şarkıcının her nedense ihmal ettiği bir husus var ki o da kendilerinin ya da kendileri adına çalışan “PR”cıların interneti yeterince etkin kullanamamaları. RockA’nın bu konudaki çalışması ise altı çizilmesi gereken türden. Grup hem oldukça kapsamlı bir resmi internet sitesi oluşturmuş, hem de her türlü sosyal medya ve iletişim platformunda hesap açmış. Hatta sadece grup adına değil, grup elemanları adına da ayrı ayrı hesaplar açılmış. Olması gereken tam da bu aslında. Müzik alanında “PR” faaliyetleri yürütenler kadar yeni şarkıcı ve gruplar da RockA’nın bu çalışmasını örnek almalı.

RockA’nın müziğini tanımak için yakında yayımlanacak albümü beklemek daha doğru olacak. Bu tekli sadece grubun adını ezbere almak için işe yarayabilir ki, yaradı demek de yanlış olmaz.