Milliyet Sanat
Milliyet Sanat »Yazarlar » Yavuz Hakan Tok | Fark yaratmak lazım: Koray Çapanoğlu - "2"

Fark yaratmak lazım: Koray Çapanoğlu - "2"

15 Temmuz 2014 - 12:07
Erkek pop sanatçısı kulvarında Çapanoğlu hem melodik açıdan zengin besteler, hem de derli toplu sözlerle kendi kimliğini bulma konusunda bir adım öne çıkmış görünüyor
Adana’da doğan ve üniversite eğitimi almak için gittiği Kıbrıs’ta müzik çalışmalarına başlayan Koray Çapanoğlu, bir dönem Jazz Mania adlı bir toplulukla çalışmış yanı sıra çeşitli festivaller ve yarışmalara katılmış, daha sonra ise “rock” grubu Derinlik Sarhoşluğu’nun solisti olmuş. Grubun 2010 yılında piyasaya çıkan “Bilmece” adlı albümünde besteleri de bulunan Çapanoğlu, kendi albümünü yapmak için kolları sıvadığında ise gruptan ayrılmış. İlk albümü “Çok da Umurumda”yı 2011 yılında piyasaya süren Koray Çapanoğlu’nun “2” adını verdiği yeni albümü geçtiğimiz günlerde İda Production etiketiyle dijital platformlarda satışa sunuldu.
 
Kalem olarak da kullanılabilen bir “usb stick” ile elime ulaştı Koray Çapanoğlu’nun albümü. Maliyeti CD bastırmaktan daha mı fazladır onu bilemem ama albümleri illa fiziksel olarak edinmek isteyenler için dijital çağa uygun böylesi formatlar da pekala aynı işi görebilir. Daha önce bu birkaç kez denendi ama o zaman şartlar yeterinde olgunlaşmamıştı. Bu albümün “stick”i ise sadece promosyon maksatlı hazırlanmış bildiğim kadarıyla. Yine de dijital albümlerde ulaşamadığımız kapak ve künye bilgilerine “usb stick” içerisinde yer verilmesi lazım tabii. Çapanoğlu’nun “stick”i içerisinden kapak resmi çıktı ama şarkılarla ile ilgili bilgiler yoktu mesela.
 
Albüm yedi şarkıdan oluşuyor. Söz ve müziklerde Koray Çapanoğlu’nun yanı sıra Uzay Cengiz Ayna, Emrah Karaca, Altuğ Bilsev imzalarını görüyoruz. Düzenlemeleri ise Koray Çapanoğlu ve Taylan Ayaz birlikte yapmışlar.
 
İlk dinleyişte Kenan Doğulu-Özgün-Murat Dalkılıç çizgisinde şarkılar çarpıyor kulağınıza. Ki yeni nesil erkek şarkıcıların büyük bir kısmı bu hattan yürüyor nicedir. Ancak Çapanoğlu hem melodik açıdan zengin besteler, hem de derli toplu sözlerle kendi kimliğini bulma konusunda bir adım öne çıkmış görünüyor. Albümün açılışında yer alan “Bu Saatte Uyuma” ve hemen ardından gelen “Buzdan Maske”, pop kulvarında doğru bir yerden ses veren, ticari açıdan da iş yapabilecek şarkılar. “Buzdan Maske”nin albümdeki favorim olduğunu söyleyebilirim.
 
“Gölge”, yukarıda bahsi geçen hatta daha yakın duran şarkılardan. “Savaşım Aşkla”nın nakarat kısmı Bendeniz’in “Bir Gün İstersin”ine şöyle bir uğrayıp geçiyor. 1998 yılında Kemer Altın Nar Festivali kapsamında yapılan Onno Tunç Beste Yarışmasında Koray Çapanoğlu’na birincilik kazandırmış “Şıpsevdi Yüreğim”, her bakımdan tam bir ‘90’lar şarkısı. Peşi sıra gelen “Kanunsuz” ise müzikal nitelik bakımından albümün en iyilerinden… Biraz daha iddialı (belki bir parça senfonik) bir düzenlemeyi de kaldırırmış sanki bu şarkı.
 
 
Albümün sonunda yer alan “Sefa Vehameti”ni ben bestelemiş olsam, ne yapar eder Gülben Ergen’in söylemesinin yollarını arardım, zira her bakımdan tam onun kalemi bir şarkı (“demiycem”, “dökmiycem”, “görmiycem”, “etmiycem”ler dâhil; hatta özellikle de onlar yüzünden belki.) Ne ki bu şarkının, bu versiyonu ile de dillere düşmesi şaşırtıcı olmaz; kulağa çok kolay yerleşiyor çünkü.
 
Hep söylüyorum; içinden geçtiğimiz dönemde farklı olmak, fark yaratmak, öncelikle erkek pop şarkıcıları için bir gereklilik. Zira hem fiziksel açıdan, hem de ses rengi ve hem de müzikal çizgisiyle birbirine benzeyen onlarca isim arasında şarkılarınızın/kliplerinizin her gün çalınması/dönmesi dahi dinleyici algısında farkındalık yaratmaya yetmiyor artık. Bunun yollarını aramak ve bulmak lazım. Koray Çapanoğlu’nun bu albümde buna çaba sarf ettiği hissedilse de, yeterli gelip gelmeyeceğini zamanla göreceğiz.