Milliyet Sanat
Milliyet Sanat »Yazarlar » Yavuz Hakan Tok | Aydilge'nin yolu
22 Mayıs 2018 - 10:05
İlk albümü “Küçük Şarkı Evreni” 2006 yılında yayımlanmıştı. Farklı ses tınısı ve kendi yazdığı şarkılarla dikkatleri üzerine çeken Aydilge 12 yıldır müzikte adından söz ettiriyor.

Aydilge’nin yeni albümü “Kendi Yoluma Gidiyorum”, geçtiğimiz günlerde Dokuz Sekiz Müzik etiketiyle piyasaya çıktı.

 

Albümde 11 şarkı var. Albümün habercisi olarak birkaç ay önce yayımlanan “Gece Uyku Tutmazsa” dışındaki bütün şarkıları ilk defa dinliyoruz. Bütün şarkıların söz ve müzikleri Aydilge’ye ait. Düzenlemelerde ise 3 şarkıda Samuray Gökçe, 3 şarkıda Alen Konakoğlu, 2 şarkıda Atakan Ilgazdağ, 2 şarkıda Dorukhan Yaldız ve 1 şarkıda da Bünyas Herek imzaları var. Düzenlemelere imza atanlara ve albümde çalanlara baktığınızda Aydilge’nin kendi müzikal anlayışı içerisinde bir ekip ruhuyla bu albümü kotardığını söylemek mümkün. Farklı aranjörlere rağmen elde edilmiş müzikal bütünlük de bunu doğruluyor.

 

“Kendi Yoluma Gidiyorum” adlı şarkı albümün adı olduğu kadar içeriğinin de özeti sanki. Başından bu yana kendi stili içerisinde farklı denemelerden kaçınmayan Aydilge, bugüne dek yaptıklarının toplamından damıtmış bu albümü. Şu veya bu modanın, akımın, güncelin derdine düşmemiş. Yer yer eğlenceli, yer yer dokunaklı ama karamsar ve karanlık değil, telaşsız, kaygısız, tutarlı bir albüm bu. Akustik ve “retro” bir “sound”un temel alındığı, kendi yoluna giden bir genç kadının aşka ve hayata bakışını anlattığı şarkı sözleriyle geniş zamanlı duyarlılıklardan dem vurduğu, melodisi zengin şarkılar var bu albümde. 

 
“Kendi Yoluma Gidiyorum”un eğlencesi, bir parça didaktik belki ama bir o kadar da samimi ve gerçekçi sözleri, Dorukhan Yaldız’ın düzenlemesiyle parlayan “Yana Yana”, hemen ardından gelen “Akşam Çöktü Kalbime”, son derece naif bir aşk şarkısı olan “Sonsuz Sevgilim”, “Kusura Bak Bilerek Oldu”daki “surf rock” üstü keman solosu, (sadece geceler ve duvar kelimeleri nedeniyle değil; melodik yapı itibariyle de) Kayahan şarkılarını anımsatan “Gel Sarıl Bana”, adı gibi sade ve duru “Sade Şarkı” ilk dinleyişte dikkati çekenler arasında. Şüphesiz dinledikçe demlenecek, kendini gösterecek başka detaylar, şarkılar da var.

 

Aydilge’nin bana zaman zaman Japon şarkıcıları anımsatan sesini kullanma biçimi en az şarkıları kadar karakteristik bir özelliği olarak yer etti artık. Bununla birlikte ben onun alışageldiğinin dışında bir biçimde şarkı söylemeyi denemesini de bekleyenlerdenim. Zira şarkı yazarlığı demlendikçe, daha fazla renk ve derinlik kazandıkça, şarkıcı olarak da yerine göre daha agresif, yerine göre daha baskın, hatta bazen daha kendinden emin bir Aydilge duymak istiyor kulak. Bunu da söylemeden geçemeyeceğim.

 

Kapak fotoğrafı Fethi Karaduman, kartonet fotoğrafları Arda Aytan tarafından çekilen albümün grafik tasarımı ise Lö Designers tarafından yapılmış. Aydınlık ve renkli tasarım albümün içeriğine dair doğru fikir veriyor.

 

Kolay kolay eskimeyecek, uzun vadede etkisini kaybetmeyecek, belki de Aydilge’nin bir olgunluk dönemi eşiğinde olduğunun habercisi olarak hatırlanacak, tadı tuzu yerinde bir albüm “Kendi Yoluma Gidiyorum”. Bir albüm dolusu yeni şarkı bu zamanda hiç de az şey değil. Hakkını vermek lazım.