Milliyet Sanat
Milliyet Sanat »Yazarlar » Selin Gürel | 2012’nin en iyi 20 yabancı filmi

2012’nin en iyi 20 yabancı filmi

26 Aralık 2012 - 07:12
Geçen hafta yaptığım 2012’nin En İyi 5 Türk Filmi listesinin bir sonraki adımı olan 2012’nin En İyi 20 Yabancı Filmi listesi huzurlarınızda. İşte nedenleriyle birlikte yılın en iyileri...
1.Drive / Sürücü

“Drive / Sürücü”, 2000’ler gibi tekrarların, “daha önce görmüştük”lerin ve “baştan alalım”ların damgasını vurduğu bir döneme yakışmayan, daha klasik, altın bir sinema çağına ait bir başyapıt. 2000’ler “Sürücü”yü hak etmiyor. Nicolas Winding Refn’in biraz geç doğduğuna şükretmek gerek.

2.Anna Karenina

Joe Wright dönem filmi türünü, tiyatro - sinema işbirliğini, klasik bir edebiyat eseri uyarlama işini, sanat yönetmenliğini, kurguyu ve en önemlisi de ritmi yakasından tuttuğu gibi silkeliyor, her birini kendine getiriyor. Wright’tan sonra gelecekte hiçbir yönetmenin yeni bir “Anna Karenina” uyarlamasına girişmesine gerek kalmadı. Bu konu kapanmıştır.

3.Shame / Utanç

Steve McQueen’in steril şehir yalnızlığını ve bağımlılığı resmetme şekliyle akıllara kazınan “Shame / Utanç” Michael Fassbender ile Carey Mulligan’ı perdede devleştirdi. “Hunger / Açlık” ve “Utanç”tan sonra McQueen’in çıtası en tepeye yerleşti.



4.The Master

“The Master”, Paul Thomas Anderson’ın “There Will Be Blood / Kan Dökülecek”ten sonra yapabileceği en iyi şeydi. Bir film ve bir performans tarafından hipnotize edilmenin nasıl bir duygu olduğunu “The Master” sayesinde öğrendik. Özgür, korkusuz ve ilham verici.

5.Moonrise Kingdom

Wes Anderson’ı daha fazla sevemeyiz diye düşünürken, karşımıza “Moonrise Kingdom” çıktı. Filminin 60’lar atmosferini, dönemin sinema diline de sadık kalma başarısı göstererek eksiksiz hale getiren Anderson, seyir zevkini kim bilir kaça katladı. Görüntü ve sanat yönetmenliğine ayrıca şapka çıkarıyoruz.

6.Tinker Tailor Soldier Spy / Köstebek

Günümüzde ajan filmi olarak, birkaç yılda bir “Mission: Impossible / Görevimiz Tehlike” filmleri ya da uzun zamandan sonra ilk kez takdir etmeye başladığımız “James Bond” filmleri önümüze sürülürken, Soğuk Savaş döneminin ajan filmlerini aratmayan, türün sapına kadar gerçek bir örneğini izledik “Tinker Tailor Soldier Spy / Köstebek” sayesinde. Tomas Alfredson’u en baştan sevmiştik zaten.



7.Looper / Tetikçiler

Rian Johnson bu ayrıksı zaman yolculuğu filminde, anaakım sinemaya bir adım daha yaklaştığı halde, “Brick / Asi Gençlik” severleri üzmemeyi başardı. Orijinal bilimkurgu senaryolarına hasret kaldığımız bir dönemde, ufkumuzu açtı. Bilimkurgu türünü bir adım ileri taşıdı.

8.Barbara

Christian Petzold - Nina Hoss işbirliklerinin en iyilerinden “Barbara”da, sinemanın çok sevdiği 80’lerin Doğu Almanya’sı, dönemi çok iyi bilen bir yönetmen tarafından yorumlandı. “Barbara”da Petzold’un kamerasını takip etmek, en az Nina Hoss’un performansı içinde kaybolmak kadar zevk verdi.

9.Amour / Aşk

“Amour / Aşk”ta Michael Haneke’nin bugüne kadar içinde sakladığı, farklı bir yüzüyle tanıştık. Çok da memnun olduk. “Aşk”, yönetmenin aynı anda hem yumuşakbaşlı hem de sarsıcı olabildiği eşsiz bir kombinasyondu. Ölüm, yaşlanmak ve aşk üçlüsüne dair şimdilik son sözün Haneke’den geleceğini kim tahmin edebilirdi ki?

10. Take Shelter / Sığınak

Paranoya, gerilim ve Michael Shannon, en etkileyici yüzlerini Jeff Nichols’ın filmi “Take Shelter / Sığınak”ta gösterdi bizlere. “Sığınak” günler sonra da sahne sahne gözümüzün önüne geldi ve aynı şiddette huzursuz etmeyi başardı. Sıklıkla hayal kırıklığına uğratan gerilim türü keşke hep bu seviyede seyretse...

Listenin geri kalanı:

11.The Girl with the Dragon Tattoo / Ejderha Dövmeli Kız
12.The Iron Lady / Demir Leydi
13.The Innkeepers / Ruhlar Oteli
14.Un amour de jeunesse / Elveda İlk Aşk
15.Cesare deve morire / Sezar Ölmeli
16.The Cabin in the Woods / Dehşet Kapanı
17.Don’t Be Afraid of the Dark / Karanlıktan Korkma
18.The Impossible / Kıyamet Günü
19.La délicatesse / Aşkın Renkleri
20.Elena