Milliyet Sanat
Milliyet Sanat »Yazarlar » Seçkin Selvi | Yeni dönemin oyunları
14 Ekim 2017 - 12:10
Yeni tiyatro döneminde perde açacak oyunları tanıtmaya devam ediyoruz. Çeşitli semtlere dağılan irili ufaklı salonlarda çalışan toplulukların hepsine, ulaşabildiğimiz, iletişime geçebildiğimiz oranda yer vermeye çalışıyoruz
 
 

Tatbikat Sahnesi’nde Yeni Oyunlar

 
 
 
Tatbikat Sahnesi geçen dönemlerde sahnelediği “Bir Delinin Hatıra Defteri” ve “Tüy Kalemler” adlı oyunlarını bu sezon da sürdürürken, iki yeni oyun sunuyor: “Woyzeck Masalı” ve “Pal Sokağı”.
 
"Woyzeck Masalı"
 
İnsan nedir? “Biraz toprak, biraz toz, biraz et, biraz kan” mı? İnsanı “insan” yapan nedir? Georg Büchner, dünya tiyatro literatürünün en önemli oyunlarından biri olan Woyzeck’te “insan olmak” olgusunu; erdem, ahlâk ve iyilik kavramları üzerinden sorguluyor. Her zaman zorunlu ve haklı görülen savaşta; yoksulluk, sınıf farklılıkları, toplum baskısı içinde, insan daha fazla uçuruma sürüklenmeden insan olabilmeyi ve insan kalabilmeyi ne kadar başarır? Gerçekliğin saptığı böyle kaypak bir dünyada insan ne içindir?
 
Yazan: Georg Büchner, Yöneten: Erdal Beşikçioğlu, Kompozitör: Onur Yüce, Koreograf: Binnaz Dorkip, Yön.Yrd.: Elvin Beşikçioğlu, Repetitör: Fahrettin Güven, Yapımcı: Nadir Koçoğlu, Yürütücü Yapım: Tatbikat Sahnesi, Yön.Asist: Güneş Altınbaş S. Işık: Mustafa Bal, Sinevizyon: Emre Yıldız, Ses: Burak Abacıoğlu, Oyuncular: Adem Aydil, Korhan Başaran, Ayça Eren, Aytek Şayan, Mertcan Semerci, Berkan Şal,  Burcu Özberk, Buse Kara,  Burak Küçükosman,  Deniz Atlı, Güneş Uydaş,  Müjde Kızılkan,  Metehan Güler, Melih Efeçınar, Onur Yüce, Okan Eken, Onur Dilek, Zülal Süer. Müzisyenler: Gitar: Süleyman Bağcıoğlu, Davul: Barış Menküer, Klavye: Murat Köselioğlu, Bass: Mehmet Öztürk, Saksafon: Onur Yüce.
 
 
 
"Pal Sokağı"
 
Ünlü Macar yazar Ferenç Molnar’ın bütün dünyada çok okunan romanı “Pal Sokağı Çocukları” Tatbikat Sahnesi’nde seyirci karşısına çıkmaya hazırlanıyor.
 
Yazan: Ferenç Molnar, Yöneten: Erdal Beşikçioğlu, Koreograf: Korhan Başaran, Yönetmen Yardımcısı: Elvin Beşikçioğlu, Işık tasarımı: Mustafa Bal, Oynayanlar:  Eren Akova, İlkyaz Arslan, Metehan Kuru, Simel Keçecioğlu, Sonay Eren, Orçun Ertaman, Deniz Sancak, Kaan Altay Köprülü, Mehmet Emin Karakaya,  Mert Berkay İzgi, Yiğit Selçuk Doğan, Korhan Karabal,  Talha Sezer.
  
İletişim: 0212. 286 03 91  
 

“Arzu Tramvayı” Yakında Seyircisiyle Buluşuyor

 
 
Tennessee Williams’ın çağdaş klasikler arasında yer alan unutulmaz yapıtı “Arzu Tramvayı” Hira Tekindor ‘un yorumuyla sahneleniyor.  Oyunda Zerrin Tekindor, Şebnem Bozoklu, Onur Saylak, İbrahim Selim, Erdem Kaynarca, Onur Gürçay, Asena İşiten, Melih Düzenli, Özer Keçeci ve Beste Güven’den oluşan iddialı bir ekip yer alıyor. 
 

KarmaDrama’dan “Bitik”

 
 
KarmaDrama Sahne 2017-2018 sezonunu Kate Tempest’ın yazdığı Eray Kahya’nın hem çevirisini hem de yönetmenliğini üstlendiği ‘Bitik’ adlı oyunla açıyor. Yaşamlarını ve toplumu değiştirmekten dem vuran, ama hiçbir şey gerçekleştirmeyen insanların öyküsünü aktaran “Bitik”n yanı sıra, KarmaDrama Aytül Hasaltun'un yazımını, yaratımını ve koreografisini üstlendiği "Sonu Yok", Togay Kılıçoğlu'nun uyarlayıp yönettiği Aristophanes'in antik Yunan komedisi "Eşek Arıları" ve Erasmus'un ölümsüz eseri "Deliliğe Övgü" adlı yapıtları hazırlıyor. Geçen sezon beğeniyle izlenen oyun "Bu Anlamlı Günde" bu sezonda da izleyicisiyle buluşmaya devam ediyor.
  
Rezervasyon: 0532. 285 66 66 – 0532. 448 30 72  
 
 

"Marko Paşa" Çevre Tiyatrosu’nda

 
 
4. Sezonu'nu oynayan Marko Paşa Müzikali 20 yıl aradan sonra yeniden Çevre Tiyatrosu'nda. İstanbul içi ve Türkiye turnesiyle devam edecek müzikalin  Dünya Turnesinin ilk durağı ise Avustralya olacak. Uygur Kardeşlerin bol ödüllü müzikali Avustralya’nın en prestijli salonlarında
17 Kasım Sydney RiverSide 20 Kasım Melbourne  Athenaeum Theatre’da sahnelenecek.
Marko Paşa Türkiye ‘den giden ilk müzikal olduğu için yoğun bir ilgi var.
 
İletişim: 0212.585 59 35
 

Oyunbaz’dan “Vişne Bahçesi”

 
 
Ataol Behramoğlu çevirisi temel alınarak Oyunbaz tarafından derlenen Vişne Bahçesi, Çehov’un en önemli yapıtlarından. Çehov, önceki oyunlarında sosyal değişimden sadece bahsederken, bu son ve en büyük öyküsünde, değişimi oyunun merkezine yerleştirmiştir. Vişne Bahçesi, feodal düzenin yıkılmakta olduğu 19. yüzyıl sonu Çarlık Rusya’sında, nesli tükenmekte olan bir sosyal ve ekonomik dinozoru temsil eder. Bütün insanlığı doyurabilecek büyüklükteki bu bahçe, artık kendi sahiplerini bile besleyemez durumdadır.  Sahiplerine göre, kendi lekesiz geçmişleriyle özdeşleşen bahçe, bir devrimcinin gözünde kölelerin terleri ve kanlarıyla sulanmış bir servetin temsilidir. Oyunun idealist öğrencisi Trofimov’un deyişiyle, “hayatlarında bir kez bile olsun gerçeğin doğrudan doğruya gözlerinin içine bakamayan bu insanlar, her an, sadece felsefe yapar, can sıkıntısından yakınır ya da kafayı çekip dururlar.”
 
Yazan: Anton Çehov, Yöneten: Abdullah Cabaluz, Yönetmen Yardımcısı: Alkım Karaağaç, Arda Doğan, Dekor ve Kostüm Tasarım: Orkun Yeşim, Makyaj: Oyunbaz, Işık: Fuat Gözcü, Efekt: Orkan Varan, Ses Kumanda: Pınar Domaniç, Oynayanlar: Ali Ersan Karadeniz, Arda Doğan, Aslıhan Azeri, Esat Bağış, Gülce Şahin, Hasan Uzma, Nagihan Gürkan, Noyan Arat, Onur Berk Arslanoğlu, Orkan Varan, Sanem Gençalp, Savaş Emrah Özdemir, Seray Canan, Sonat Dinçbaş.
 
18, 25, 31 Ekim 2017, 20:30
Talimhane Tiyatrosu,  Şişli Blackout AVM
 
Bilgi: 0212. 238 85 09
 

Yıllar sonra AÇOK imzalı yeni bir oyun

 
 
Ümit Denizer, Einstein'ın ünlü teorisinin yayınlanışının 100'üncü yıldönümü nedeniyle yazdığı ve "Bilim Barıştır" adını yakıştırdığı bu oyunu Turgut Denizer’le tasarladı..1970’li 80’li yılların efsanevi gençlik tiyatrosu geçen yıl "Hanımefendi ile Hizmetçisi" oyunuyla başlattığı atağını bu yıl “Bilim Barıştır”la sürdürüyor. Amaç grubu yeniden canlandırmak.
 
Amerika’daki Princeton Üniversitesi bahçesi gibi düzenlenen sahneye Einstein bisikletle gelir. 66 yaşındaki halindedir. Seyirciyi dostları kabul ederek, samimi bir tavırla özel hayatını anlatmaya başlar. Meşhur “İzafiyet Teorisi”ni herkesin anlayacağı netlikte açıklar… 
 
"Bilim Barıştır" 30 Ekim Pazartesi günü saat 20.30'da Profilo Kültür Merkezinde prömiyer yapıyor. Yurtiçinde turneler yapacağı gibi, yurtdışı davetleri de aldı.
 
Yazım / Yönetim / Sahne Tasarımı: Ümit Denizer, Turgut Denizer, Oynayan: Oğuz Tunç, Ses ve Işık Tasarımı: Ümit Eşitmez, İdari İşler: Gizem Ertürk (Aysa).
 

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’ndan sezon açılışı

 

"Memleketimden İnsan Manzaraları"

 
 
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları,Nazım Hikmet’in en önemli eserlerinden biri olan, ‘Memleketimden İnsan Manzaraları’ adlı şiirinin tiyatro uyarlamasını izleyici ile buluşturuyor. 
 
Oyunda, Şehir Tiyatroları sanatçılarından Özlem Akdoğan, Umut Bazlama, Pınar Bekaroğlu, Özlem Boyacı, Sinan Demirer, Tolga Tümer, Gonca Yakut ve Ercüment Yılmaz rol alıyor. Türk Edebiyatının klasikleri arasında sayılan ve farklı bir bakış ile sahnelenen ‘Memleketimden İnsan Manzaraları’ adlı oyun, sezon boyunca sahnelenecek.
 
Dekor tasarımını Ali Cem Köroğlu, kostüm tasarımını Tülay Kale, ışık tasarımını Ersen Tunççekiç, ritim çalışmalarını Haydar Demir ve hareket düzenini Deniz Alp’in üstlendiği oyunun müzikleri de Oktay Köseoğlu’na ait.
 
İletişim: 0-222-211 55 00
 

B Planı’ndan “Tac Mahal Nöbetçileri”

 
 
“Masallar çocuklar içindir. İmparatorluk nöbetçileri için değil!”
 
1648, Agra. Dillere destan hikayesi ve eşsiz mimarisiyle dünyanın yedi harikasından biri olmuş, aşkın ve cennetin tasviri görkemli yapı Tac Mahal'in doğumuna saatler var. Günün ilk ışıklarında görülmeyi beklemekte. Meraklı gözlerden uzak tutulması için on altı yıl bir duvarın arkasına gizlenmiş, kimsenin neye benzediğini bilmediği bir güzellik. O duvarın önündeyse uçan peronlar, taşınabilir delikler ve kuş sürüleri var. Bir de Hümayun ve Babür. Oyun temelinde güzellik kavramını tartışırken inanç ve kanunların onu nasıl yok edebileceğini inceliyor. Kurallar ve özgürlük arasına sıkışmış bizleri yeni bir masala çağırıyor.
 
Yazan: Rajiv Joseph, Çeviren ve Yöneten: Sami Berat Marçalı, Dekor-Kostüm: Marta Montevecchi: Işık: Alev Topal, Oynayanlar: Kaya Akkaya, Murat Eken
 
16.10 Baba Sahne – 0216. 700 11 11
27.10 TOY İstanbul - 0212. 970 28 69
 

Tiyatro Keyfi’nden iki yeni oyun

 
 
"Çocuk İstiyorum"
 
İlişkilere gerçekçi ve matrak bir açıdan bakan yepyeni bir metin. Bekir Aksoy’un yazdığı komedi ilk kez sergileniyor. Taşlardan bile özür dileyen, mutsuz ama çok zengin bir adam...  Evlenmeyi kafasına koymuş, kurnazlığıyla aman dedirten fettan bir kadın... Uzun boyu, karizması, fit ve sağlıklı görünümüyle popüler olmaya mahkûm bir doktor... Zekasına olmasa da güzelliğine oldukça güvenen bir genç kadın... Herkesin hem av hem avcı olduğu bu ilişkiler yumağında hedefi kim vuracak? Evlenme tekliflerinin havada uçuştuğu sürprizlerle dolu komediyi Galip Erdal yönetiyor. Bekir Aksoy, Çiçek Dilligil, Kemal Başar ve Defne Bölükbaşıoğlu oynuyor.
 
 
"Gözlerin Ardında"
 
Müzisyen Özgün’ün ilk kez tiyatro sahnesinde yer alacağı ve orkestrasıyla birlikte canlı performans sergileyeceği, aynı zamanda down sendromuna dikkat çekeceği müzikal “Gözlerin Ardında” da bir diğer yeni oyun.. Nava Semel’in yazdığı, Kemal Başar'ın yönettiği oyunda down sendromlu oğlu doğduktan sonra hayatı altüst olan genç anneyi Eda Kandulu oynuyor. Dünyanın neresinde sergilense ses getiren metnin yazarı ünlü çocuk romanları yazarı İsrail’li Nava Semel.
İletişim: 0538. 272 23 79
 

Mitos Boyut Yayınları’ndan Yeni Kitaplar

 
 
"Antik Yunan Komedyaları"
 
Tanrılar ‘gülme’yi sevdikleri için, başka deyişle ‘gülme’ meşrulaştığı için, tragedyanın yanı sıra Antik Yunan döneminin komedya şairlerinin eserleri de, bolluk ve üreme tanrısı Dionisos onuruna her yıl ilkbaharda yapılan şenliklerde sergilenmeye başladı. Eski Komedya, Orta Komedya ve Yeni Komedya olmak üzere üç ana evreye ayrılan Antik Yunan Komedyası’nın toplumsal yapıyla kurduğu sıkı ilişki, “oyun alanları, maske ve kostüm kullanımı, dans ve müzik, oyunların içerikleri ve biçimleri” üzerine kapsamlı bir araştırma niteliği taşıyan bu kitapta,  iki büyük komedya şairi Aristofanes ve Menandros’tan günümüze kalan eserler, dönemin toplumsal ortamı bağlamında irdeleniyor. 
 
"Memleketimden Kadın Manzaraları"
 
“Kadına karşı şiddet izleğini ele alan bu oyun, belgelerden yararlanılarak yazıldı.  Anlatılan olayların hepsi ya doğrudan gerçeklere dayanıyor ya da kurmacanın da katkısıyla gerçeklere gönderme yapıyor; başka bir deyişle bildiğimiz, tanıdığımız olayları içeriyor.” 
 
Zehra İpşiroğlu
 
Vasıf Öngören – Bütün Oyunları
 
“Vasıf Öngören, Türk tiyatrosunun 1960’larda gerçekleştirdiği atılım içinde, epik tiyatro yöntemini, insanımızı tüm sıcaklığı ve canlılığıyla yansıtan bir yaklaşımla uygulamış bir tiyatro ustamızdır.Oyunlarındaki yalın dil, gülmeceye yatkın üslup ve toplumsal-politik doğru içerik, sahne ile seyirci arasında kolayca iletişim kurmayı sağlamış, tüm oyunları, seyirciyi düşünmeye yöneltmede çok başarılı olmuştur.”
  
Prof. Dr. Ayşegül Yüksel  
Etiketler: Seçkin Selvi