Milliyet Sanat
Milliyet Sanat »Yazarlar » Seçkin Selvi | Yeni Dönem - Yeni Oyunlar
27 Eylül 2019 - 05:09
Altkat Sanat Tiyatrosu bu yıl perdesini Friedrich Nietzsche’nin, İKSV tarafından verilen Gülriz Sururi-Engin Cezzar teşvik ödülü desteğiyle üretilen “Böyle Buyurdu Zerdüşt” Oyunuyla açıyor.

Nietzsche’nin Dinmeyen Çığlığı: Böyle Buyurdu Zerdüşt

 

Nietzsche’nin 1883’te yazdığı Böyle Buyurdu Zerdüşt; kendisiyle ve hayatla yüzleşmesini içerir. Toplumun alışkanlıklarını, yaşayış ve düşünüş biçimini belirleyen gelenekleri cesaretle sorgular. Zerdüşt’ün halka, kendisine, yüce insanlara ve hayvanlara yaptığı bir konuşma serisidir.  Altkat Sanat’ın ilk kez sahneye uyarladığı ve performans zeminine oturttuğu yorumu, günümüz dünyasına gelen Zerdüşt’ün bu toplumun bireyleri ile yüzleşmesini çarpıcı bir şekilde gözler önüne seriyor. Zerdüşt, yozlaşmış ilişki biçimini gördükçe acı çekse de toplumun dikkatini kendine çevirmesini ve hayatı, sorgulamadan devraldığımız gelenekleri, saf kalmanın inceliklerini anlatıyor.

 

Yazan: Friedrich Nietzsche, Uyarlayan ve yöneten: Müge Saut, Müzik: Cem Yarkın,  Işık tasarımı: Alev Topal,  Yönetmen yardımcısı: Erdinç Doğancı, Emel Selvi,  Çeviri çalışması:.Öykü Süs,  Dekor: Feyyaz Yaman, Serhat Yüksekbağ, Işık kumanda: Selcan Tekin,  Fotoğraf: Ömer Öztürk, Video: Öykü Orhan, Dış sesler: Ender Yiğit, Arda Kavaklıoğlu, Aybike Turan, Mustafa Dincir, Oynayanlar: Nevzat Süs, Özlet Ezgi, Selver Çavuş, Esra Kucur, Gizem Özgün, Müge Saut.

 

* * *

 

Gizli Emir


Melih Cevdet Anday’ın “Gizli Emir” adlı yapıtı, Kadıköy Emek Tiyatrosu ve Tiyatro Alesta ortak yapımı olarak hazırlanıyor. Elif Sözer’in yönettiği, Mehmet Şerif Tozlu, Elif Sözer ve Nevra Ayşem Savaşçı’nın uyarladığı oyunda Eray Bekir Mursal, Gamze Bayraktaroğlu, Leman Aydın, Nevra Ayşem Savaşçı, Oğuz Gülen, Onur Sarıaltın, Orçun Ucal, Sinem Kotiloğlu, Tara Haçikoğlu, Yasin Çıray rol alıyor.

 

Topluluğun ikinci oyunu Kadıköy Emek Tiyatrosu ve Küçük Salon’un ilk işbirliği olan, Peter Weiss’in ünlü eseri “Marat/Sade”. Oyunu Emre Tandoğan yönetiyor.


* * *

Barakalar ve Saraylar

 

Tiyatro Pera’nın repertuarında iki yeni oyun var. Birincisi Georg Bühner’in 1834’te Fransız Devrimi’nden esinlenerek kaleme aldığı “Hessenli Köy Postacısı” başlıklı bildirisi ve  “Leonce ile Lena” adlı oyunu üzerine, Yücel Erten’in tasarlayıp yönettiği özgün bir çalışma olan “Barakalar ve Saraylar” adlı yapım.

Topluluğun ikinci oyunu ise Amerikalı yazar Lynn Nottage’in “Ter” adlı oyunu olacak. Oyunu Zeynep Özden yönetiyor.

* * *

Yalnızlıkla Nasıl Savaşılır

 

 

 
 
 

Yan Etki Neil LaBute’un yazdığı, Melisa Kesmez’in çevirdiği ve Serkan Üstüner’in yönettiği “Yalnızlıkla Nasıl Savaşılır?” adlı oyunu sahneye getirtiyor. Oyuncular: Faruk Barman, Bedir Bedir, Tuğçe Tanı.

 

* * *

 

Yak Bunu

 

 

 
 
 

B Planı, Lanford Wilson’un yazdığı, Sami Berat Marçalı’nın Türkçe’ye uyarlayıp, yönettiği “Yak Bunu” ile sayirci karşısına çıkıyor. Broadway’de büyük başarı kazanan oyunun oyuncu ekibi  Büşra Develi, Hakan Kurtaş, Sertan Erkaçan ve Toprak Can Adıgüzel’den oluşuyor.  

 

* * *

Kreutzer Sonat


Versus Tiyatro’nun bu yıl sahneleyeceği oyunlardan ilki Tolstoy’un yazdığı, kadın-erkek ilişkilerini irdeleyen novellasından uyarlanan “Kreutzer Sonat”.  Kayhan Berkin’in uyarlayıp yönettiği metni Ahmet Rıfat Şungar’ın tek kişilik performans olarak sunuyor.

 

Topluluğun ikinci oyunu, İngiliz oyun yazarı Anders Lustgarten’in yazdığı, Hira Tekindor’un çevirdiği ve Kayhan Berkin’in yönettiği “Lampedusa”.

 

* * *

 

Daha İyi Günlerimiz Olmuştu

 

 

 
 

20. yılını kutlayan Oyun Atölyesi; iki yeni oyun hazırlıyor. Birincisi Szabolcs Hajdu’nun yazdığı “Daha İyi Günlerimiz Olmuştu”. Aslı Sarıoğlu Nagy’nin çevirdiği ve Muharrem Özcan’ın yönettiği oyunda Tuna Kırlı, İpek Türktan Kaynak, Pınar Çağlar Gençtürk, Tolga İskit, Sena Başdoğan, Berke Karabıyık, Laçin Dirikolu rol alıyor.

 

Araba Kullanmayı Nasıl Öğrendim

 

 

 
 

Fındık'ın  engebeli, inişli çıkışlı, cesur yolculuğuna eşlik etmeye hazır mısınız? Belki de araba kullanmayı bilmiyoruzdur. Araba kullanmayı öğretir bize Fındık. Şimdi sürücü koltuğuna geçin. Kemerinizi bağlayın, aynaları kontrol edin, radyoda en sevdiğiniz parçayı açın ve gaza basın.

Yazan: Paula Vogel, Çeviren ve yöneten: Sami Berat Marçalı, Dekor:  Marta Montevecchi, Kostüm tasarımı: Selin Ölçen, Müzik: Çağrı Beklen, Işık tasarımı: Kemal Yiğitcan, Oynayanlar: Özlem Zeynep Dinsel, Berk Hakman, Yasemin Çolak, Yezdan Kayacan, İnci Sefa Cingöz.

 

Pencere ve Kral Lear

 

Esra Bezen Bilgin, Haluk Bilginer, Kürşat Demir’in oynadıkları “Pencere” ve Haluk Bilginer, Berfu Öngören, Nazlı Bulum, Hare Sürel, Arif Pişkin, Deniz Celiloğlu, Kaan Turgut, Onur Özaydın, Sertan Müsellim, Efe Tunçer, Hüseyin Sevimli’nin rol aldığı “Kral Lear” bu yıl da gösterimi süren oyunlar.

* * *

Etiketler: Sevin okyay  tiyatro