Milliyet Sanat
Milliyet Sanat »Yazarlar » Seçkin Selvi | Sanat dünyasından haberler

Sanat dünyasından haberler

08 Ocak 2016 - 06:01
Ocak ayının oyun ve sergilerine bir bakış...
 
 

Masanın üzerinde saat geriye sayıyor.) Tik,tak! Tik, tak! Sahi kim kazanacak?

 
...Benim gibi bir adam,yıllardır "Tehlikeli bu adam!'' diye düşünülen bir adam, eğitimsiz denilen, cahil denilen bir adam, kaba saba bulunan ,''Radikal bu !'' denilen bir adam nasıl oldu da bu kadar yükseldi ?...
 
“Sadece Diktatör” oyunu, tıpkı 14. Louis gibi "devlet benim!" diye haykıran diktatörün sarayında geçiyor.
 
Barış Atay'ın diktatör rolüyle tek başına taşıyacağı bu çatışma, diktatörlüğün sistem içerisindeki tarihsel döngüsünü ve bunun sonucu, bir diktatörün kendi içsel hesaplaşması ve halk ile kurduğu paradoks ilişkiyi temel alıyor.
 
Yazan: Onur Orhan, Yöneten: Caner Erdem, Kostüm: Çağla Yıldırım, Işık Tasarımı: Ulaş Yatkın, Müzik: Mert Carim, Dekor: Murat Duraklı, Serkan Kavurt.
 
13, 23 Ocak 20:30 (emek sahnesi), 26 Ocak 20:30 (CKM)
 
 

Emek Sahnesi, yeni oyununu buluTiyatro

ile ortak projelendiriyor: "BABİL"

 
 
buluT’un beşinci yapımı, Emek'in ise sekizinci yapımı olan "BABİL" bugüne odaklanıyor. Oyun, dev bir inşaata dönüşmüş ülkenin, her bir köşesinde sınır tanımaksızın yükselen kulelerini mercek altına alıyor. Birbiri ardına çıkılan katlarda, kimler bedeli peşin ödüyor, kartlar nasıl dağıtılıyor, kime ne düşüyor? Kuleler yükselirken neler alçalıyor? On bin basamak sonra da umut var mı?
BABİL seyirciyi bugünün yeni yaşam alanına, şantiyeye davet ediyor.
 
Yazan&Yöneten: Ebru Nihan Celkan, Dramaturg: Özlem Karadağ, Işık Tasarım: Alev Topal,
Kostüm Tasarım: Çağla Yıldırım, Dekor Tasarım: Murat Duraklı& Serkan Kavurt, Müzik: Ekin Sanaç, Oyuncular: Defne Halman, Deniz Celiloğlu, İbrahim Ersoylu , Mensur Zirek , Murat Mahmutyazıcıoğlu, Pınar Yıldırım, Zeynep Çelik Küreş, Proje Ekibi : Özge Ertem / Fatih Artvinli / Ayşe Gül Altınayi
 
18, 22 Ocak 20:30 – 31 Ocak 19:00
 
 

Emek Sahnesi repertuarına Engin Alkan’ın yazıp yönettiği “Küskün Müzikal”i de ekledi.

 
 
Engin Alkan’ın Carson McCullers’ın Küskün Kahvenin Türküsü (The Balad of Sad Café)
öyküsünden esinle kaleme aldığı ve aynı zamanda müziklerini de yaptığı Küskün Müzikal, her günü birbirinin aynı geçen, küskün bir coğrafyada kimsenin yanaşmaya cesaret edemediği Zakkum Hanım'la, bir anda ortaya çıkıp kasabalının ödünü patlatan ucube akrabasının tuhaf ilişkisini ve hapisten çıkıp intikam ateşiyle Zakkum’un peşine düşen Kesik'in tutkulu aşkını kara komedi üslubunda ele alıyor.
 
Birbirinden renkli ve bir o kadar da tanıdık kasaba ahalisinin tek merakı haline gelen bu garip aşk üçgeni çerçevesinde; aşk, nefret, minnet, gaddarlık ve şefkatin iç içe geçen, belki de aşkın farklı yüzlerine dönüşen halini sahneye taşıyan oyunda; Pınar Yıldırım, Mert Şişmanlar, Edip Tepeli, Zeynep Çelik, Hande Ağaoğlu Kaplan, İbrahim Ersoylu, Caner Erdem ve Hasan Karakurt rol alıyor. Koreografisi; Senem Oluz’a, kostüm tasarımı Çağla Yıldırım ve Merve Artun’a, Işık tasarımı Cem Yılmazer’e ait olan “Küskün Müzikal” sezon boyunca Pazar günleri saat 19:00’da Emek Sahnesi’nde izleyicilerle buluşmaya devam edecek.
 
 
Uzunçayır Cd. Doğançay İşhanı No:29
www.emeksahnesi.com
0216 545 73 76
 

*****

 

Merve Engin “Madde 9” ile Tiyatro Tatavla’da

 
 
MADDE  9. – Yargı yetkisi, Türk Milleti adına bağımsız mahkemelerce kullanılır.
 
Türkiye’nin ilk ve tek kadın Commedia Dell’arte sanatçısı olan Merve Engin, “Kıyıya Oturmanın Böylesi”, “Kaplumbağalar Şişmanlamaz Çünkü Kabukları Vardır”, “Sinekler Sevişirken”, “İntihar Mı Cinayet mi?” gibi solo performanslarıyla seyircinin beğenisini topladı. Merve Engin, gündelik hale gelen kadın şiddetini, bir kadın olarak hayata tutunmanın zorluklarını işlediği solo performansı “Kesit” ve herkesin uzmanlık alanı olan karışmak konusunu ele aldığı standup performansı “Bi Karışma!” ‘dan sonra kendisinin yazdığı “Madde 9” ile hayatımızın tam ortasındaki bildiğimiz kadını; mecbur bırakıldıklarıyla, kasının kuvveti az diye susturuluşlarıyla yeniden bizimle tanıştırıyor.
 
Tecavüz, bir yandan kişinin bedeninde gerçekleşen bir eyleme işaret ederken, diğer yandan toplumsal yapılarla bireyler arasında ve bireylerin karşılıklı ilişkilerinde üretilen ve şekil verilen, kadınların toplumsal cinsiyet normlarına uyması yönünde baskı işlevi gören bir "iktidar tekniği" olarak gerçekleşir. Zira iktidar, kendinden menkul bir oluşum olarak değil fakat toplumsal ve hukuki süreçlerle normalleştirilmiş ve/veya baskı altına alınmış bedenler aracılığıyla işler. Tecavüz; eril iktidar, devlet iktidarı, yasalar ve üretim ilişkilerinin işleyişleri ve tarihsel etkileşimlerine içkin bir kavram olarak, söz konusu hiyerarşik ilişkileri yeniden üreten bir silah işlevi görür.         
 
 13, 27 Ocak'ta 20:30'da Tiyatro Tatavla'da.
Tiyatro Tatavla: 0555 735 4049
Tiyatro NeKi: 0539 450 3000
 
 
 

İki Önemli Sergi

 
 
İran yeni akım sinemasının öncüsü olarak kabul edilen Abbas Kiarostami, fotoğrafı her zaman sinemasını doğrudan etkileyen bir araç olarak görmüştür. Tek bir fotoğraf bir filmin sebebi olabilir. Sinemanın başladığı yer işte tam orasıdır, tek bir fotoğraf,” diyen çok yönlü sanatçı Kiarostami, sıradan insanları, taşradaki hayatları ve doğayı gözlemlerken sinema ve fotoğraf arasındaki geçişkenlik ve uyumu şiirsel bir dille anlatmaktadır.
 
9 Ocak ve 10 Nisan tarihleri arasında CerModern’de sergilenecek büyük ölçekli 43 fotoğraf çalışmasının yanı sıra, sergi alanı içerisinde oluşturulan sinema salonunda sanatçının video işleri de izlenebilecektir.
 
Türkiye’nin en önemli sanatçılarından Burhan Doğançay’ın fotoğrafları; Ankara’da ilk kez sanatseverlerle buluşuyor. “Picture The World” başlıklı sergide bu kez; eserleri dünyanın en önemli müzelerinin daimi koleksiyonlarında yer alan sanatçının ilham kaynağını oluşturan fotoğrafları sergileniyor. Kent duvarlarını ait olduğu ülkenin, şehrin, mahallenin ve sokağın sosyo-ekonomik yüzü ve toplumun aynası olarak gören Doğançay’ın fotoğraf karelerinde; New York’tan Togo’ya dünyanın dört bir yanından izler bulunuyor. Doğançay’ın gözünden kentlerin ve insanların sosyal ve psikolojik izleri sürülüyor. 
 
“Picture The World” sergisi; 13 Ocak – 13 Mart arasında izlenebilecek.
 
Altınsoy Cad. No:3, Altındağ/Ankara
(0312) 310 00 00
 
 

8 - 27 2016 Ocak Sergileri

 
 

Serpil Kapar – “Bildiği Var” Sergisi

 
Sanatçı, resimlerini şöyle anlatıyor: “Bildiği Var aslında bilmediklerimden arta kalan, ne bildiğimi de bilmediğim bir lâ mekan.Bir örtülü bilgiler dizisi, herkesin bildiği kadar olan, izleyici tarafından yeniden adlandırılmayı bekleyen yansımalar dizisi...”
 
 

Beşir Sarpça Resim Sergisi

 
Aristoteles’in   “Mimesis” kuramı gibi: ‘’Sanat, doğanın birebir taklidi olmalı’’ ilkesini benimseyerek; çalışmalarında doğanın fotografik görüntüsünü oluşturmaya çalışmaktadır. 7 kişisel sergi gerçekleştirmiş olup, çalışmalarını Bursa’daki özel atölyesinde sürdürmektedir.
 
 
 

Tünay TUNÇ Resim Sergisi “Öteki Rüzgar”

 
1987 Bulgaristan Razgrad'da doğdu. 2010 Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim   Bölümü Neşe Erdok, Nedret Sekban, Ahmet Umur Deniz Atölyesini bitirdi. Sanatçı çalışmalarını İstanbul’daki özel atölyesinde sürdürmektedir. Çeşitli kişisel ve karma sergilerde yer almış ve çeşitli ödüller kazanmıştır.
 
Yıldızevler Mah. R. Tagore Cad. Şehit Mustafa Doğan Sokak  
No: 82/A-B, Çankaya/Ankara - (0312) 438 86 70