Milliyet Sanat
Milliyet Sanat »Yazarlar » Filiz Aygündüz | Trafik kilitleyen müze
28 Mayıs 2018 - 10:05
İstanbul Modern, 2004 yılında 4 numaralı Gümrük Antreposu’nda açıldığında büyük heyecan duymuştuk. Zira açılan, Türkiye’nin ilk modern sanat müzesiydi. Aradan geçen 14 yılda heyecanımızı boşa çıkarmadı.
Sürekli sergi salonunda altı koleksiyon sergisi düzenledi. Süreli sergi alanında 53 sergi gezdik. Fotoğraf Galerisi, Türkiye’den ve dünyadan ünlü fotoğraf sanatçılarına ait 35 fotoğraf sergisine imza attı. 13 video sergisi ve 17 yurt dışı sergi de cabasıydı. Sadece bir sergi mekânı olmadı İstanbul Modern, aynı zamanda bir sanat eğitim kurumu olarak da birbirinden başarılı projeler gerçekleştirdi. Yüz binlerce çocuk ve genç faydalandı bu projelerden. Hiç şüphe  yok ki Türkiye’de müze ziyareti alışkanlığının gelişmesine büyük katkı sağladı. İstanbul’a gelen turistlerin gezi programlarında yer aldı. Her geçen gün dünyadaki bilinirliği arttı.
 
/* */
Müze, bu hafta, Karaköy’deki yeni binası tamamlanana dek ikamet edeceği Asmalımescit Mahallesi, Meşrutiyet Caddesi’ndeki eski Union Française binasındaki açılışını yaptı. Geçtiğimiz pazartesi günü açılışa gitmek için gazeteden çıktığımda saat 17.30’du. Beş dakika sonra Dolapdere’deydim. Ondan sonrası da Odakule’ye bir beş dakika ya sürer ya sürmez. Yıllardır en sık kullandığım lokasyonlardan biri. Ne var ki öyle olmadı. Kalan yolu, adım adım bir trafikle tam bir saatte alabildim. Trafiğe kapatılan müze önünde iğne atsan yere düşmüyordu. Müzenin beş katında da durum farklı değildi.
 
Müzeye gelince... İstanbul Modern Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eczacıbaşı ve ekibi büyük bir maharetle, Karaköy’deki müzenin ruhunu Beyoğlu’na taşımışlar. Hiç yabancılık çekilmiyor. Farklı bir binada değil, İstanbul Modern’de hissediyorsunuz yine kendinizi. Mekândaki ilk süreli sergi ise, çağdaş heykel sanatının en büyük isimlerinden biri olan Anthony Cragg’in ‘İnsan Doğası’ adlı sergisi. İki kata yayılan sergide, sanatçının her döneminden heykeller yer alıyor. Milliyet Sanat’ın haziran sayısında geniş bir röportajına yer verdiğimiz Cragg, “50 yıldan bu yana heykellerimi sergiliyorum. Bu demektir ki 50 yıldır yaptığım işleri insanlara gösterebilme gibi bir ayrıcalığım var. Heykel benim için malzemeleri kullanarak yeni rüyalar, yeni düşünceler, yeni duygular almak için en dinamik yöntemlerden biri. İzleyicilerime de ancak bunu sunabilirim” diyor. Gerçekten de bu heykeller gündüz düşleri kurduruyor izleyiciye... Hayal gücünüzün sınırlarını genişleterek. Mutlu ediyor, Schopenhauer’ı doğruluyor: “Hayatın çektirdiği azabın yegâne tedavisi sanattır”.
 
Tarihi binasında koleksiyon ve süreli sergi salonları, fotoğraf galerisi, eğitim ve sosyal programları, kütüphane, sinema, kafe ve mağazasıyla ziyaretçilerini ağırlamaya devam edecek olan İstanbul Modern’de Cragg’in sergisinin yanı sıra 33 sanatçının resim, heykel, yerleştirme, video ve desenlerden oluşan 42 yapıtının sergilendiği “Şimdinin Peşinde” adlı koleksiyon sergisini, İstanbul Modern Fotoğraf Koleksiyonu’nda yer alan farklı kuşaklardan altı sanatçının eserlerinden oluşan “Bakış Açıları” adlı sergiyi de görebilirsiniz.
 
Son bir not: Biz İstanbul trafiğine alıştık. İstanbul Modern bir başlangıç olsun, ara sıra trafik tıkanacaksa sanat yüzünden tıkansın...