Milliyet Sanat
Milliyet Sanat »Yazarlar » Egemen Limoncuoğlu | Yılın pop yıldızı
09 Haziran 2021 - 09:06

Popüler müzik dünyasının yeni yıldızı, ehliyet sınavını geçmekten bahseden, Disney’in High School Musical’inde oynayan ve büyük bir Taylor Swift hayranı olan Olivia Rodrigo.

Olivia Rodrigo 18 yaşında ve bir Swiftie. Öncelikle nedir bu ‘Swiftie’ böyle modern tabirlerin karşılığını bulduğumuz Urban Dictionary’ye sorarak başlayalım. Ne diyor Urban Sözlük, bir hayrandan da öte Taylor Swift hayranlarına verilen isim diyor Swiftie için. Taylor Swift’in hayatı, müziği ve her bir şeyi hakkında her şeyi bilenler diyor. Yani fanatikler, obsesif derecede Swift sevenler. Büyük hayranı olmakla kalmayıp en büyük hayranı olmayı seçenler. Takıntılı hayranların yaptığı abuk sabuk şeylere doğru kaymadan bu satırlar, hemen Olivia’nın hayranlığının Swift’i örnek alma tarafının ağırlıkta olduğunu belirtelim. Bu yıl BRIT ödüllerinde sahne alan Olivia, gecede prestijli bir ödülle alkışlanan Taylor Swift’le bir fotoğraf çektirdi ve mutluluktan havalara uçtu. Ama bu da tabii ki takıntılı bir hayran olduğu için değil, Swift’i örnek aldığı için.

Taylor Swift’in çiftlik sahibinin güzel kızı, mezuniyet gecesinin kraliçesi ve country şarkıların aranan sesi olmak gibi rollerden Amerika ve İngiltere’de liste tepelerinden inmeyen, streaming çağında spotify gibi platformlarla inatlaşabilen takdir gören bir şarkıcı ve şarkı yazarına evrimi belki de hakikaten örnek alınası bir evrim. Bir öğretmen anne ve aile terapisti babanın kızı Olivia, Johnny Cash’den Cardi B’ye, Carole King’den Tanya Tucker’a uzanan bir ilham listesinin en başına koyuyor Swift’i.

Halbuki kariyerinin bu genç yaşında geldiği nokta ve yaşadığı şöhrete adım adım ulaşma süreci bakımından Miley Cyrus’u andırıyor. Tıpkı Miley gibi küçük yaşında Disney’in dizilerinde rol alıyor, adını ve yeteneğini buralardan duyuruyor. Önce üç sezonluk Bizaardvark serüveni, ardından da High School Musical markasının bir parçası oluşuyla, Disney’in adını duyurumasında çok büyük rol sahibi olduğu isimlerden biri oluyor. High School Musical için yazıp söylediği “All I Want” da ilk büyük hit’i. Ama yok, Miley değil, Taylor. Peki.

Hakkında yazdığı sanatçının kimin büyük (pardon en en büyük) hayranı olacağına karışan yazı olma sularına iyice dalmadan, hemen dümen kıralım. Geçen ay yine bu sayfalarda Bebe Rexha’dan bahsetmiş ve günümüzde eskisi gibi pop hit’leri yaratmanın zorluğundan bahsetmiştik. Arada tabii ki bazı isimler bunu kırıyor, Lorde kırmıştı (ki Olivia aynı zamanda bir Lorde hayranı), Billie Eilish kırmıştı. Şimdilerde Doja Cat o yolda ilerliyor, fakat en büyük rakibi de Olivia Rodrigo gibi görünüyor. Disney’in gücü bir tarafa, yaşıtlarına doğrudan hitap edebilen, bir yandan da hepimize ucu dokunan bir şarkısı var: “Drivers Licence”. Ehliyetini alıyor, sevincini sevdiceğiyle paylaşacak fakat bir de ne görsün sevdiceğinin yerinde yeller esiyor. Hayal kırıklığı ve muz kabuğu. Çok mutlu anınızda onu paylaşacağınız bir numaralı insanın artık o bir numaralı insan olmadığını, olmak istemediğini fark etmek bu gayet evrensel bir his. Üstelik güzel bir vokal ve iyi bir pop şarkısı olarak ambalajlanmış. Bu satırların gözlerinizin içine beni oku, beni oku diye sesleneceği günlerde Olivia Rodrigo’nun ilk albümü “Sour” da piyasaya çıkmış olacak. Başlık çok iddialı mı yoksa nokta atış mı, bunu da ilerleyen günlerde hep birlikte göreceğiz. Tüm Swiftie’lere ve pop dünyasına selamlar, sevgiler.