Milliyet Sanat

Pelerinsiz Bulutlar

<< Önceki | Sonraki >>
Pelerinsiz Bulutlar Kitap Adı : Pelerinsiz Bulutlar
Yazar : Cafer Yıldırım
Yayınevi : Boyalı Kuş Yayınevi
Tür : Sanat
Fiyat : -
Cafer Yıldırım’ın Kaleminden Kırk Altı Şair ve Diğerleri
Kitap Hakkında

 

 

SİNEM ŞENTÜRK

 

Yazar/eğitimci Cafer Yıldırım’ın 1989’dan itibaren şiirleri ve düzyazıları Gerçek Sanat, Evrensel Kültür, İnsancıl, Damar, Şafak, Yaratı, Eski Broy, Ötekisiz, Berfin Bahar gibi dergilerde yayımlandı. Aynı zamanda Birgün ve Aydınlık gazetelerinde de sanat ve edebiyatla ilgili yazılar yazdı. Usta kalemini Boyalıkuş’tan çıkan Pelerinsiz Bulutlar Kırk Altı Şair ve Diğerleri adlı kitabında da devam ettiriyor. Nazım Hikmet’i, yazdığı Türkçe ders kitabıyla 63 yıl sonra öğrencilerle tekrar buluşturan ödüllü bir edebiyatçı Cafer Yıldırım.

 

Divan edebiyatında tezkire, “bir meslek sahibi olan kişiler için yazılan biyografi” anlamına gelmekte. Bu anlamıyla ilgili olarak şairlerin hal tercümesini anlatan, onların şiirlerinden söz eden kitaplar için kullanılmıştır. Şunu ekleyelim ki bu tür kitaplarda sadece şairin biyografisi yer almıyor aynı zamanda şiirleriyle ilgili saptamalar da bulunuyor.

 

Cafer Yıldırım, kırk altı şairimizden hayat çizgileri taşıyan ve onların şiirleriyle ilgili tahlilleri içeren bu kitabıyla tezkirecilik geleneğini sürdürüyor. Yazar, eski ya da yeni şairlerimizi okur gündemine taşırken, onlar vasıtasıyla şiirin soluğunu diri tutmayı amaçlamaktadır.

 

Bu kitapta, Tanrı’ya doğru yürüdüğü uzun yolculuğundaki bütün adımlarını yüksek insanlık değerleriyle kurduğu köprüler üzerinden atan Yunus Emre’yi, bizim olduğu kadar insanlığın gündemine de varlığını her vesileyle yeniden taşıyan, varlığını sürekli kılan Nâzım Hikmet’i de sadece bir yeryüzü şairi değil insanlık ailesinin her kuşağı için sosyal bir model ve tarihsel bir figür olarak göreceksiniz ve dramatik birçok insanlık sahnesinin yansıtılmasında devreye giren Rıfat Ilgaz’ın mizahı sayesinde acı, hüzün ve karamsarlığın dozajı hafifletildiğinden, yaşanan gerçekliğe kendi duygu mesafenizden bakma olanağına kavuşacaksınız. Mevlana’dan Tevfik Fikret’e, Fazıl Hüsnü Dağlarca’dan Attilâ İlhan’a, Nilgün Marmara’dan Özdemir İnce’ye bir biyografi ve şiir yolculuğuna çıkacaksınız.

 

Türkiye’de ilk 1 Mayıs’ın, 1 Mayıs 1921’de işgal altındaki İstanbul’da kutlandığına değinen Cafer Yıldırım, Yaşar Nezihe Hanım’ı unutmuyor. 1923’te Aydınlık dergisi 1 Mayıs’ı, Yaşar Nezihe Hanım’ın “Bir Mayıs İçin Şiir” adlı şiiriyle karşılamıştır. Bu ilk 1 Mayıs şiirimiz aruz ölçüsüyle, bentler halinde ve mesnevi uyak düzenindedir. Militan bir dili vardır Yaşar Nezihe Hanım’ın. Şöyle bitiyor Cafer Yıldırım Yaşar Nezihe Hanım’ı bize aktarırken: “Cumhuriyetin kazandırdıklarının peyderpey elinden alındığı, Yaşar Nezihe Hanım’ın insani çabası ve sosyalist bilinciyle ardında bıraktığı karanlık atmosfere Türk kadınının her gün biraz daha itildiği bugünlerde onu hürmet ve şükranla ne kadar ansak azdır.”

 

Ve daha nice şairler…

Tümü