Milliyet Sanat
Milliyet Sanat »Milliyet Kitap » » Esrarengiz Kelimeler
Mayıs 2017

Esrarengiz Kelimeler

Kitaplarla arası hiç iyi olmayan Mert'in eline bir tesadüf sonucu bir kitap geçer ve "Esrarengiz Kelimeler"in başkarakterinin kitaplara olan bakışı tamamen değişir...

BAHAR GEDİK

Orhan Pamuk’un "Yeni Hayat" romanı “Bir gün bir kitap okudum ve hayatım değişti,” sözleri ile başlar ya, doğru kitapla buluşan çocuklar için bu cümle o kadar gerçek ki!  Öyle bir kitap seçersiniz onun için, "Kitap okumuyor," dediğiniz çocuk bir bakmışsınız minik bir kitap kurdu olmuş. Fakat Antoine de Saint-Exupery’nin haklı isyanı gibi biz büyükler, çocukları ne kadar iyi anlıyoruz ki onlar için ne kadar doğru seçimler yapabiliriz? Okullarda çok karşılaşılan bir sorun var: Çocuk kitap okumak istemiyor, çünkü öğretmeni en az 200 sayfalık kitap okuma zorunluluğu koymuş ve o da sayfa sayısına göre seçtiği kitapla uyuşamamış. Sonuç ise kitaba küskün çocuklar… 
 
Çocuklara, “Bu kitap benim zamanımda çok okunurdu, o da mutlaka okusun” diyerek bazı ebeveynler kendi zamanını yaşıyormuşçasına dayatıyor kitabı çocuğa. Onun da birey olduğunu unutarak hem de...  Bu, o kitapları okumasınlar anlamına gelmiyor tabii, ama biraz daha çağdaş yazarlara eğilmenin gerekliliğine de dikkat çekiyor. 
 
Ete kemiğe bürünen yazarlar
 
Çocuk edebiyatına nitelikli kitaplar kazandıran Almıla Aydın’ın "Esrarengiz Kelimeler"i , kitaba küskün bir çocuğun onunla buluşma serüvenini anlatıyor. Günümüz çocukları için merak uyandırmak, onları heyecanlandırmak ve bunu her satırda taze tutmak çok zor olsa da Aydın, çocukları iyi tanıyor ve onların merak duygularının nasıl güdüleneceğini biliyor. Yazarın daha önceki kitaplarında da olduğu gibi "Esrarengiz Kelimeler"de de şifreler var ve bu şifrelerin peşine düşerken gerçek arkadaşlığı yakalayan afacanlar var. 
 
Bir önceki kitabı "Kadim Şehrin Şifreleri"nde dört kafadara İstanbul’un şifrelerini çözdürürken İstanbul sokaklarını da gezdiren yazar, bu sefer kayıp bir kitabın sahibini arayan Mert ve arkadaşlarını edebiyatın sihirli dünyası ile tanıştırıyor. Hem de öyle bir dünya ki Tevfik Fikret’ten, "İhtiyar Balıkçı"ya, "Halikarnas Balıkçısı"ndan Orhan Veli Kanık’a pek çok isim ve kitap bir anda dostları oluyor çocukların. 
 
Şifrelerin peşinde
 
Bir tesadüf sonucu, kitaplarla arası hiç de iyi olmayan Mert’in eline eski bir kitap geçiyor. Hikayemiz de burada başlıyor... Kitabın ne adı ne de yazarı belli. Mert, kitabın sahibini armaya karar veriyor. Bu sırada tam bir kitap kurdu olan İdil’le tanışıyor ve birlikte kitabı incelemeye başlıyorlar. Kitabın sahibini ararlarken kitabı okumaya başlayan çocuklar, satır aralarında kendilerini bekleyen şifreler ve bazı tuhaflıklarla karşılaşıyorlar. Mesela not alınmış bir posta kodu gibi. Bu posta kodunun izini süren çocukların yolu Tevkif Fikret’in evine düşüyor… Bu sırada İdil’in meraklı kuzeni Nesli ve Mert’in sinir bozucu arkadaşı Sarp da ekibe dâhil oluyor. 
 
"Esrarengiz Kelimeler"le tanışacak olan minikler de Mert gibi merakla bilmecelerin ve ipuçlarının bitmesini istemezken diğer yandan macera nereye varacak diye sayfaları bir çırpıda okuyacaktır. Hem kim bilir belki satır aralarında ismi geçen kitapları, yazarları, tiyatro oyunlarını da merak edip onlarla da buluşur çocuklar ve böylece birer kitap kurdu olurken bir gün onlar da “Bir kitap okudum ve bütün hayatım değişti” diyebilirler.
 
Kitabın yaşı: 11+