Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Sinema » Sinemanın içten ve sevecen yüzüne veda

Sinemanın içten ve sevecen yüzüne veda

Sinemanın içten ve sevecen yüzüne veda31 Mart 2017 - 06:03
Halit Akçatepe, Yeşilçam'ın en kolay bağ kurduğu aktörlerden biriydi. Onun oyunculuğa sevgisi karşılığını izleyicinin ona sevgisinde buldu
NİL KURAL
 
Türk sinemasının en sevilen oyuncularından, içtenlik ve sevecenliğini izleyicilere her zaman geçirebilen, ‘Hababam Sınıfı’ndaki Güdük Necmi karakterinin de aralarında olduğu birçok unutulmaz karakteri canlandıran Halit Akçatepe, dün 79 yaşında Ataşehir'de bir süredir tedavi gördüğü  özel bir hastanede hayatı kaybetti. Ertem Eğilmez’le birlikte çalıştığı filmlerle ünlenen ve 70 filmi aşan filmografisinde Yeşilçam’ın birçok popüler filmlerinde rol alan Akçatepe, geniş kitlelere ulaşan filmlerin sayısız izleyicinin gönlünde taht kuran karakter oyuncusuydu.
 
1938’de dünyaya gelen Akçatepe, setlerde büyür. Annesi Leman Akçatepe ve babası Sıtkı Akçatepe’nin oyuncu olmaları vesileleriyle kamera önüne beş yaşındayken geçer. 1943 yılında ‘Nasrettin Hoca Düğünde’ filmini çeken Türk sinemasının kurucu yönetmeni Muhsin Ertuğrul, Sıtkı Akçatepe’den filmdeki çocuk rolü için oğlunu getirmesini istediğinde Halit Akçatepe, ilk sinema deneyimini beş yaşındayken yaşar. İleriki yıllarda çocuk oyuncu olarak filmlerde rol almayı sürdürür.
 
1970'te Dostlar Tiyatrosu ekibi: Şevket Altuğ, Halit Akçatepe, Genco Erkal, Arif Erkin, Zeynep Tedü ve Mehmet Akan.
 
Yeşilköy Pansiyonlu İlkokul’unun ardından Saint Benoit Fransız Lisesi'nden mezun olan Akçatepe, babasının oyuncu olmasını istememesine rağmen askerden döndüğünde oyunculuğu seçer. Akçatepe “Babam bana 'Okumuş yazmış serseri' derdi. Okuyup da tiyatrocu oldum diye” diye anlatacaktır. '70'lerde Dostlar Tiyatrosu'nda sahne alan Akçatepe’nin sinemada tanınan bir yüze dönüştürmesi Ertem Eğilmez’le, dolayısıyla Arzu Film’de çalışmaya başlamasıyla olur.
 
1972 tarihli Eğilmez filmi ‘Tatlı Dillim’, başrollerini Tarık Akan ve Filiz Akın’ın paylaştığı bir yapımdır ve Akçatepe’nin de ünlenmeye başladığı film olur. Bir yıl sonra gelen ve Tarık Akan ile Akçatepe’nin karakterlerinin birlikte hasta küçük kardeşlerini mutlu etmeye çalıştığı ‘Canım Kardeşim’, Akçatepe’nin sadece komedilerde değil, melodramda da etkileyici performanslar sergilediğinin kanıtıdır.
 
En ünlü rolü Güdük Necmi'yi canlandırdığı 'Hababam Sınıfı' serisinde.
 
‘Mavi Boncuk’ ve ‘Salak Milyoner’in de aralarında olduğu filmlerde rol alan Akçatepe, 1974 yılında ‘Hababam Sınıfı’nda Güdük Necmi karakterini canlandırarak Türkiye izleyicisine hiç unutmayacağı bir karakter armağan eder. Akçatepe, bu filmin başarısını ileride verdiği bir söyleşide “Rıfat Ilgaz çok güzel yazmış, Ertem Eğilmez çok güzel yönetmiş, biz de çok güzel oynamışız hepsi bu...” diye anlatacaktır. Akçatepe, ‘Şabanoğlu Şaban’ ve ‘Dokunmayın Şabanıma’nın da aralarında olduğu filmlerde Kemal Sunal’la uyum içerisinde yarattığı güldürüyle sık sık yeniden izlenen filmlerin en bilinen aktörlerinden birine dönüştü.
 
Metin Akpınar, Zeki Alasya ve Kemal Sunal ile rol aldığı 'Köyden İndim Şehire', Yeşilçam'ın en popüler filmlerinden biri oldu.
 
1970 sonlarından itibaren yerli sinema izleyicisi azalırken Akçatepe, çoğu oyuncunun aksine sahneden çekilmez, popülerliğini televizyon dizileriyle sürdürür. ‘Bizimkiler’ ve ‘Kaygısızlar’ın da aralarında olduğu çok izlenen televizyon dizileriyle hem onu 1970’lerde takip eden izleyicilerden ayrılmamış olur hem de yeni nesilden seyirciler tarafından da tanınır. Ancak o, her zaman sinemanın hakkını teslim ederek “İnsanlar bizi sinemada gördüler ve sevdiler” diyecektir. 2014 yılında felç geçirene kadar oyunculuk yapmaya devam eder.
 
'Canım Kardeşim', Ertem Eğilmez'in, Tarık Akan'ın ve Halit Akçatepe'nin filmografisinde önemli bir yere sahipti.
 
31. İstanbul Film Festivali’nde Onur Ödülü’ne layık görülen Akçatepe, izleyicinin en kolay bağ kurduğu, yer aldığı her sahneyi renklendiren aktörlerden biriydi. Gülen yüzü, komedi ile dram arasında rahatça gidip gelebilmesi, Agah Özgüç’ün nitelendirmesiyle “büyümeyen çocuk” halleri, Halit Akçatepe’yi izleyicinin vazgeçmediği, izlemekten hiç bıkmadığı aktörlerden birine dönüştürür. 
Oynadığı her karakteri benimsediğini ve oyunculuğu çok sevdiğini sıklıkla dile getiren Akçatepe’nin oyunculuğa duyduğu sevgi, izleyicinin ona duyduğu sevgiyle karşılığını her zaman buldu.