Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Sinema » Nostalji seven sinefillere

Nostalji seven sinefillere

Nostalji seven sinefillere18 Ağustos 2017 - 11:08
Sütlüce'deki Rahmi Koç Müzesi'nin Mustafa V. Koç/Lengerhane binasında, sinemanın tarihine ışık tutan bir sergiye ev sahipliği yapacak bölüm açıldı
İstanbul nostaljisini yaşatan kentin önemli müzelerinden Rahmi Koç Müzesi, beyaz perdede yer almış klasikleri sevindirecek sergilere ev sahipliği yapacak bir bölüm hazırladı. Edison’un kinetoskobundan sonra bir salondaki seyircilere; hareket eden insanları, nesneleri bir perde üzerinde, gerçeğe uygun bir biçimde gösterebilme düşüncesiyle başlayan tarihe Rahmi M. Koç Müzesi'nin Mustafa V. Koç/Lengerhane binasındaki 'Sinema Bölümü' ışık tutuyor.
 
Ağırlıklı olarak Türk sinemasının tarihiyle ilgili olan bu bölümde yönetmenliğini Ersin Pertan’ın ve prodüktörlüğünü Annie Geelmuyden Pertan’ın üstlendiği ‘Kuşatma Altında Aşk’ filminden düğün sahnesi canlandırması yer alıyor. Canlandırmada 1996 Türkiye yapımı filmde kullanılan kostümler, set, eski bir Arriflex kamera ve o zamana ait aydınlatma ekipmanları da yer alıyor.
 
Sinema bölümünde sinefilleri bekleyen diğer objeler arasında zoetrop, tarihi bir sinema makinesi ve kameranın yanı sıra 'Çiçek Abbas', 'Salak Milyoner', 'Arım Balım Peteğim' gibi birçok eski Türk filmlerine ait afişleri görmek de mümkün. 
 
 
Müzeyi gezmeden önce
 
Zoetrop: Döner bir silindir içine yerleştirilen çizimlerden oluşan zoetrop, modern sinematografinin öncüsü sayılıyor. Belirli bir aralıktan bakıldığında içerisindeki silindirin üzerinde dönen resimlerin hareketli algılandığı alet, 1834’te William Horner tarafından icat edildi.
 
Bauer Selection II Sinema Makinesi: 16 mm’lik sinema makinesi okullarda, stüdyolarda ve tanıtım şirketleri gibi daha küçük çaplı kullanımlar için üretilmiş. Xenon lambalı ve 25-27 mm mercekli versiyonları bulunan makine 2 saate kadar film gösterme kapasitesine sahip.
 
Arri 35 II A Kamera: Arnold & Richter A.G tarafından 1950’lerde Münih’te üretilen kamera, 35 ve 55 mm standart mercekleri, orijinal ahşap üç ayağı, pil haznesi ve kasetiyle Rahmi M. Koç Müzesi’nde sergileniyor.
 
Sinema Ekipmanları: Koleksiyonda ayrıca Acar Film Şirketi tarafından bağışlanan sinema ekipmanları da sergileniyor. 1946 yılında kurulan şirket, Gülşen Bubikoğlu, Hülya Koçyiğit, Tarık Akan ve Ediz Hun'un aralarında olduğu birçok önemli oyuncunun yanı sıra Türk sinemasına pek çok değerli yönetmen ve senarist kazandırdı. Şirketin sinema ekipmanları Rahmi M. Koç Müzesi’nde sergileniyor.