Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Sinema » Kubrick’in kayıp Zweig senaryosu bulundu

Kubrick’in kayıp Zweig senaryosu bulundu

Kubrick’in kayıp Zweig senaryosu bulundu16 Temmuz 2018 - 10:07
Stanley Kubrick’in Stefan Zweig’ın romanı ‘Yakıcı Sır’dan uyarladığı 1956 tarihli bir film senaryosu 60 yıl sonra bulundu.
Sinema tarihinin en önemli yönetmenlerinden 1999’da hayatını kaybeden Stanley Kubrick’in Avusturyalı yazar Stefan Zweig’ın 1913 tarihli eseri ‘Yakıcı Sır’dan uyarladığı bir senaryo, 60 yıl sonra bulundu. Kubrick’in ‘Paths of Glory’de birlikte çalıştığı yazar Calder Willingham’la birlikte kaleme aldığı 1956 tarihli senaryoyu Bangor Üniversitesi’nden Nathan Abrams keşfetti. Guardian’ın haberine göre Abrams, “İnanamadım. Çok heyecan verici. Bu senaryonun kayıp olduğu düşünülüyordu. Kubrick meraklıları bu eseri uyarlamak istediğini bilir. Ama kimse tamamlandığını düşünmüyordu. Şimdi elimizde bir kopya var ve neredeyse bitmiş bir senaryo bu,” şeklinde konuştu.
 
 
Habere göre ‘Yakıcı Sır’ın senaryosu, 24 Ekim 1956 tarihli ve üzerinde MGM’in damgası var. Senaryonun MGM tarafından reddedildiği düşünülüyor. Bunun nedeninin ise stüdyonun, o dönemde pek tanınmamış ve ‘The Killing’i yeni tamamlamış Kubrick’in ‘Paths of Glory’ üzerinde çalıştığını öğrenmesi olabileceği tahmin ediliyor.
 
Senaryo bugün çekilebilir
 
Abrahms ise yasak bir ilişkiyi ve aracı olan bir çocuğu barındıran öykünün dönemin yapım sınırlamaları nedeniyle riskli bulunup rafa kaldırılmış olabileceğini de belirtiyor. 
 
Abrams ayrıca 100 sayfalık senaryonun bugün sinemacılar tarafından çekilebileceğini  ifade ediyor. Abrams’ın verdiği diğer bir bilgi de Viyana’da geçen aşk hikayesini Kubrick’in o dönemin ABD’sine uyarlaması ve karakterleri ABD’li çizmesi ve yeni isimlerle aktarması olarak dikkat çekiyor.