Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Sinema » Hollywood’da 11 Türk filmi

Hollywood’da 11 Türk filmi

Hollywood’da 11 Türk filmi30 Ekim 2017 - 01:10
Dünya sinema sektörünün kalbi Hollywood, ilk kez 11 Türk filminin aynı anda seyredildiği bir festivale ev sahipliği yaptı. Oscar aday adayı 'Ayla’ filmi festivalin açılış filmi oldu
GÖKHAN KARAKAŞ
 
Türkiye'deki sinema sektörünün tanıtılması amacıyla düzenlenen Hollywood Türk Filmleri Festivali tamamlandı. Ocak 2018’de düzenlenecek 90. Oscar Ödül Töreni'nde ‘Yabancı Dilde En İyi Film’ kategorisinde Türkiye’yi temsil etmesi için aday gösterilen Can Ulkay’ın yönettiği 'Ayla', Türk sinema şöleninin açılışını yaptı. Los Angeles’ta ki 105 yıllık Paramount Stüdyoları’nda gerçekleşen festivalin Kırmızı Halı Seremonisi’nde gösterilen 'Ayla', Oscar ödülleri için iddialı olduğunu kanıtladı. Tekin Girgin’in 'Troy The Odyssey', Mustafa Karadeniz'in 'Çınar', Ferzan Özpetek'in 'İstanbul Kırmızısı', Cihan Özdoğan'ın 'Sirayet', Dağhan Özdemir'in 'Mutluluk', Kerem Altın'ın 'Kapalı', Rıdvan Yavuz'un 'Kuyu', Onur Yağız'ın 'Toprak' adlı filmleri, Oscar ve Altın Küre’nin jüri üyeleri ile ABD sinema sektörünün önde gelen temsilcileri izledi. Festivale ABD İçişleri Bakanı Ryan Zinke de katıldı.
 
Cumhurbaşkanlığı Sosyal ve Kültürel İşler Başkanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türk Hava Yolları’nın destek verdiği festivalde jüri ödülünü Onur Yağız’ın 'Toprak', seyirci ödülünü Nuri Özdoğan’ın 'Sirayet' adlı filmi aldı. Altın Küre (Golden Globe Award) Türkiye Temsilcisi Barbaros Tapan, “Amacımız Türk sinemasının yakaladığı kaliteyi yapımcılara kanıtlamak. Uluslararası film sektörünün ilgisini Türkiye’ye çekebilirsek ülkemizin tanıtımı içinde önemli bir adım atmış oluruz. Festivalin başarısı gelecek yıllar için umut verdi. Türk sinemacılar Hoolywood’da çok iyi işler yapacak” diye belirtti.
 
'Önemli bir fırsat'
 
Festivalin galasına Meryem Uzerli, Büşra Pekin ve Hilal Saral gibi Türk sinemasının en ünlü isimleri ile dünyaca ünlü yönetmen Oliver Stone’un Sean Stone da katıldı. Galada, Demet Akbağ ve Jacqeeline Bisset’e onur ödülü verildi. Ünlü oyuncu Selçuk Yöntem, “Gerçekten çok başarılı bir festival oldu. İlk olması çok önemli, ilkler iyi oldu mu sonrası daha iyi olur. Yıllar geçtikçe anlam kazanacak ve Türk filmlerinin dünyaya açılması için önemli bir fırsat olacak.” dedi.